Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cap a la República Catalana Independent
03/01/2014 Carles Castellanos

Per Carles Castellanos, membre de  l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), militant de l'MDT i professor de la UAB

Un cop el debat entorn del referèndum ha passat una primera fase, s’ha desencadenat arreu del país la qüestió de la República. És cert que la qüestió del referèndum no està encara resolta i, com s’ha dit a la recent presentació del Col·lectiu Drassanes a l’Ateneu Barcelonès, el passat dia 16 de desembre, caldrà insistir-hi encara, ja que cal per damunt de tot fer-lo possible. I també cal abordar adequadament les ambigüitats de la pregunta doble tal com ha estat formulada.

El tema de la República té, però, un important recorregut perquè posseeix dues virtualitats importants: pot ajudar a desfer les ambigüitats sobre el país que volem afegint a la causa independentista nous sectors socials més amplis. I, de retruc, pot comminar el perill d’una marxa enrere vers formes d’“Estat propi” descafeïnades i enganyoses.

No cal dir que quan al nostre país parlem de República ens referim a la República Catalana Independent  no pas a una operació reformista espanyola a la qual aspiren alguns sectors espanyolistes o políticament espanyolitzats com a una mesura in extremis per a oposar-se a l’alliberament que representarà la independència.

Sobre la República, podem dir en la seva defensa, que no és una exclusivitat de cap partit polític, i que no es tracta tampoc només del concepte contrari al de la Monarquia. La República parteix de la idea que ningú no pot ser súbdit de ningú altre. I que només pot ser lliure qui té les condicions materials per a ser amo de la seva vida (és a dir, aquell qui gaudeix de la condició de sui iuris). Els marcs constitucionals espanyols, fins i tot els que s’han presentat com a democràtics, han estat al servei de les oligarquies que han considerat la participació democràtica com un problema a extirpar. La República es basa, com és sabut, en la participació, en el dret de decidir lliurement i per això és l’instrument de construcció nacional per excel·lència, és el resultat d’aplicar el dret d’autodeterminació. I aquest dret s’oposa al “dret de conquesta” que és el que consagra la Constitució espanyola. La República és la porta a un sistema polític socialment just, democràtic i participatiu. Permet emprendre el camí cap al socialisme.

Pel que fa a les idees generals d’aquesta república popular sabem que la República Catalana Independent serà la garantia dels drets bàsics dels ciutadans: drets individuals civils (llibertat d’expressió, de creença, d’organització etc.). I drets econòmics i socials: dret a la casa, a la feina en unes condicions dignes, als serveis col·lectius (d’educació, de salut, assistencials etc.) perquè la República representa situar en un primer pla el poder popular, de manera que totes les decisions polítiques i econòmiques importants seran preses per mitjà de debats i decisions democràtics de la majoria, i no es deixaran en mans de les elits de l’economia i de la política, allunyades dels interessos populars.

La República Catalana Independent defensarà, doncs, la igualtat davant la llei i la igualtat d'oportunitats amb independència del sexe i de l’origen social i cultural de cadascú. I garantirà l'accés al coneixement, com a instrument de compromís personal amb l’avanç col·lectiu.

La República Catalana Independent fomentarà la participació popular afavorint la representació directa, la consulta per referèndum, i començant per la gestió del municipi, sotmesa avui a pràctiques despòtiques sorgides del franquisme. Tot representant podrà ser revocat del seu càrrec. I controlarà la gestió de les finances i combatrà els abusos i els privilegis que imperen avui.

La República Catalana Independent defensarà i promourà la llengua catalana, garantint la seva funció social com a llengua general de relació social,  en una societat plurilingüe en què el coneixement de les llengües serà concebut com una riquesa en favor de la comunitat.

La República Catalana Independent, com a  instrument de construcció nacional que és, defensarà els Països Catalans com a marc nacional. Ajudarà a la presa de consciència i establirà llaços de col·laboració cultural entre els Països Catalans i facilitarà als connacionals la seva participació i la possibilitat de gaudir de diferents drets de ciutadania.

La República Catalana Independent suprimirà totes les lleis repressives del règim actual que perdran de cop tota la força intimidadora i coercitiva que tenen actualment. Tindrem la possibilitat de debatre i decidir en llibertat. La RCI fomentarà un  marc de relacions euromediterrànies  i internacionals de pobles lliures.

En resum, la construcció de la República Catalana Independent és una oportunitat per a construir una nova societat, un país nou, lliure dels ròssecs del passat.

Pensar com volem la República Catalana ens donarà la força necessària per a defensar-la en uns moments que seran de confrontació creixent amb l’Estat espanyol.. És així com s’aniran desplegant diferents iniciatives en defensa de la nova República Catalana Independent que anirem definint i construint.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid