Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
FEIXISME
75è aniversari de l’últim bombardeig franquista a Girona

Demà dia 1 de febrer és el 75è aniversari de l’últim bombardeig franquista a la ciutat de Girona. El proper dimarts dia 4 de febrer la CUP Girona farà un acte commemoratiu dels bombardejos i l’entrada de les tropes franquistes

31/01/2014 Memòria històrica
Els darrers dies del mes de gener i el dia 1 de febrer de l’any 1939 es van produir els darrers bombardejos sobre la ciutat de Girona. Van morir més de 50 persones i centenars van resultar ferides. Diverses cases de la carretera de Barcelona, la plaça del Carril (llavors anomenada plaça d’Avel·lí  Loriente i actualment plaça Poeta Marquina), la residència de les Germanetes dels Pobres  i la seu de Socors Roig de Catalunya a la plaça Dídac Tarradell (actualment plaça Marquès de Camps) en van resultar afectades.

A sota de la plaça del Carril (concretament a sota de la zona de jocs infantil) hi ha l’anomenat “refugi del Carril” dissenyat per l'arquitecte gironí Josep Claret Rovira l'any 1938 amb una capacitat per a més de 250 persones i construït amb un disseny peculiar pensat per evitar que hi pogués entrar metralla encara que hi caigués una bomba a prop.

La CUP Girona farà un acte commemoratiu dels bombardejos i l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat el proper dia 4 de febrer a la plaça Poeta Marquina  on també es reivindicarà la recuperació del seu  nom tradicional (plaça del Carril). Durant l'acte també es demanarà que s'instal·li un plafó amb informació sobre el refugi antiaeri que hi ha al subsòl de la plaça i els efectes dels bombardejos feixistes sobre la ciutat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid