Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"La socialització del problema ajuda a tots i totes a comprendre les causes i a lluitar per canviar la societat que les provoca"
11/11/2013 Entrevistes

Entrevista a Antoni Terrones, impulsor de l'Assemblea d'Aturats i aturades d'Orriols i Torrefiel.

Els barris d'Els Orriols i Torrefiel (districte de Rascanya) estan situats al nord de la ciutat de València, són el límit de la ciutat amb Tavernes Blanques i Alboraia (Horta Nord). Fa anys eren dos barris agrícoles, però als anys 60 del segle passat van convertir-se en barris industrials, sobre tot de la fusta i metall, i en barris dormitoris. Molts dels treballadors i treballadores que treballaven en aquestes fàbriques provenien de diverses parts de l’Estat espanyol: Castella la Manxa, Andalusia i Aragó. Amb la febra de la construcció hi hagué una nova onada d’immigració provinent d’Amèrica Llatina i del continent africà, arribant a ser el 25% de la població total dels dos barris. En l’actualitat als dos barris hi ha una població propera als 55.000 habitants, la taxa de desocupació és molt superior a la de la resta de la ciutat, està vora al 35% de la població activa i la gent jove té una taxa de desocupació que arriba al 60%. Tot això unit a les pèrdues de poder adquisitiu, dels que encara tenen treball, i les diverses atacs als serveis públics: sanitat i ensenyament; han fet que els nivells de pobresa de la majoria haja augmentat de forma significativa, per exemple és el districte que més desnonaments ha patit en els darrers anys i en el que més beneficiaris de bancs d’aliments hi ha.
Com va néixer la idea de formar l'Assemblea?

Fa uns tres anys un grup de veïns i veïnes van formar una assemblea lligada al moviment 15 M. Aquesta assemblea des d’un principi va mantenir relacions amb l’Associació de Veïns i Veïnes. Fruit d’aquesta relació es va a començar a realitzar assemblees populars amb veïns i veïnes d'Els Orriols i de Torrefiel. Així va nàixer l’Assemblea Popular d’Orriols (APO). L’APO, des de l’inici, va emprendre diverses activitats lligades als serveis públics: sanitat reivindicació d’un Centre de Salut), ensenyament (condicions dels col·legis públics) i participació amb la setmana Cultural i de convivència que es fa tots els anys al barri per diverses entitats. L’APO edita una revista d’anàlisi de la situació del barri en especial dels serveis públics, així està publicada una revista sobre ensenyament, un altra sobre sanitat i la darrera sobre l’atur.

Des de l’APO, es va considerar que l’atur era el problema número u del districte de Rascanya (Els Orriols i Torrefiel) i per tant havíem de fer alguna cosa. Van decidir convocar una assemblea d’aturats i aturades i a partir d’aquestes convocatòries, a principis del 2013, es va constituir l’Assemblea.

Des de l’APO, es va considerar que l’atur era el problema número u del districte de Rascanya (Els Orriols i Torrefiel) i per tant havíem de fer alguna cosa.
Quin és el treball que s'està desenvolupant actualment?

Quan es va constituir l’Assemblea es va definir els seus principis : Assemblearisme, totes les decisions es prenen a l’assemblea. Autogestió, la gent que forma part de l’assemblea es pot organitzar per grups de treball per diverses activitats i responen davant de l’assemblea de les activitats. Solidaritat, entre tots i totes davant les situacions personals i col·lectives.

Van legalitzar una associació per poder mantindré relacions amb l’administració i realitzar activitats: concentracions, cercaviles, etc... Van formar un grup de neteja on un grup va aprendre a manipular màquines de neteja, un percentatge important de la gent que va fer el curs després va trobar feina o es va posar pel seu compte.

Es va fer un grup d’artesania que està treballant, tenen una paradeta portàtil per anar a festes dels barris a vendre el treball que fan.

Hi ha un grup de treballs de la construcció, per fer feines de restauració o treballs molt concrets.

Per altra banda hem contactat amb altres assemblees d’aturats de la comarca i s’ha constituït una plataforma. El darrer dia 23 d’octubre es va fer la I Marxa d’aturats i aturades que en dos columnes (una del nord i altra del sud ) van confluir davant de la Generalitat Valenciana.

El darrer dia 23 d’octubre es va fer la I Marxa d’aturats i aturades que en dos columnes (una del nord i altra del sud ) van confluir davant de la Generalitat Valenciana.
Quina capacitat té l'Assemblea per trobar o oferir un lloc de treball a aquelles persones que ho necessiten?

Nosaltres no podem oferir llocs de treball. El que si fem és ajudar a que les persones , per una banda, augmenten la seu autoestima i orientar-li per el tema de subsidis i altres beneficis socials que tenen les diferents administracions. Per altra banda es pot integrar en algun grup, que per la seva professió, puga aportar el seu treball i treballar en algunes de les coses que van eixint.

Hem fet difusió en diferents barris de la ciutat per fer feines i sí que ens han ofert treballs en algunes ocasions.

Hem fet difusió en diferents barris de la ciutat per fer feines i sí que ens han ofert treballs en algunes ocasions.
Les persones que en participen de l'Assemblea en són conscients de qui provoca les desigualtats i la situació on es veuen immerses?

Una de les activitats de l’assemblea ha estat explicar les causes de la crisi capitalista. Hem fet diverses xerrades i col·loquis sobre aquests temes i hem fet sessions entre nosaltres per parlar de la situació econòmica, social i política.

Les persones que acudeixen a l’assemblea estan mínimament assabentades de les causes.

Una de les activitats de l’assemblea ha estat explicar les causes de la crisi capitalista.
Com valoreu el treball fet fins ara?

Valorem com positiu el treball fet, malgrat que les dificultats que hi ha són grans tant en la conscienciació de la gent del barri, no parem de fer propaganda i de convidar a tothom a les reunions setmanals de l’Assemblea, però pitjor ha estat el tracte de l’administració que ha estat sempre negativa i amb els oïts sords.

Hi ha tres coses molt positives:

1. Compten amb el recolzament de totes les organitzacions socials del barri, des de l’Associació de Veïns, comerciants, religioses, etc...

2. A l’assemblea participen tant persones aturades com persones que estan treballant, aportant idees i compromís amb l’assemblea. Per tant participen treballadors i treballadores del barri units per enfrontar un problema tant greu com l’atur

3. Hem aconseguit, en poc temps, posar-nos d’acord en altres assemblees per fer activitats conjuntes.

Compten amb el recolzament de totes les organitzacions socials del barri, des de l’Associació de Veïns, comerciants, religioses, etc...
S'han posat en contacte des d'altres barris de la ciutat per seguir experiències similars?
La nostra assemblea és l’única que existeix a la ciutat de València. Estem ajudant a la formació d’altres assemblees en altres barris de la ciutat. Per a l’any vinent esperem que estiguin en funcionament almenys dues o tres assemblees més.
La nostra assemblea és l’única que existeix a la ciutat de València.
En cas que volgueren començar a treballar en aquest sentit, què els diríeu?

Nosaltres animem a tots els treballadors i treballadores aturats i no aturats a organitzar-se per lluitar contra l’atur. L’atur és una nafra que no sols afecta a la persona que el pateix si no que afecta a tots els treballadors i treballadores i altres sectors socials com els comerços dels barris, etc.

Sabem, per experiència, que no és fàcil organitzar a la gent i més als que es troben en una situació tan desesperant com és l’atur, però hi ha que ser constants i buscar la complicitat de totes les organitzacions socials, en aquest cas, del barri per anar creant una xarxa de solidaritat i recolzament mútua. La socialització del problema ajuda a tots i a totes a comprendre les causes i a lluitar per canviar la societat que les provoca.

La socialització del problema ajuda a tots i a totes a comprendre les causes i a lluitar per canviar la societat que les provoca.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid