Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cóndor
Alcoi commemora el 75è aniversari dels bombardejos sobre la ciutat

L'Ajuntament ha impulsat la sol·licitud d’una declaració de condemna per part del Govern italià

17/09/2013 Drets i Llibertats

El proper divendres dia 20 de setembre és compleixen 75 anys dels primer bombardeig sobre Alcoi, el qual va causar la mort de 15 víctimes. En aquest context, l’Ajuntament d’Alcoi està preparant una sèrie d’actes per recordar aquests esdeveniments i que tindran lloc aquest cap de setmana. Segons el regidor de Cooperació, Solidaritat i Pau Jordi Tormo, “es tracta d’activitats que presentarem aquesta setmana i que estan dirigides a la població jove i adulta per recordar a les víctimes dels bombardejos i recuperar així una part molt important de la nostra memòria històrica”.

El conflicte es va fer intensiu en el nostre municipi a partir del 20 de setembre de 1938, quan els avions Savoia SM-79, bombarders italians que tenien el seu punt de localització a l’aeròdrom de Son Sant Joan a Palma de Mallorca, van bombardejar set vegades Alcoi. 55 aparells van llançar sobre el nostre municipi 624 explosius amb un pes total de 49.085 quilos, i van assassinar, com a mínim, 40 homes i 24 dones.

L’objectiu era destruir les fàbriques socialitzades tèxtils i metal·lúrgiques que produïen material bèl·lic per al bàndol republicà, però també minar la resistència de la població civil al llarg de set bombardejos que van tenir lloc els dies següents:

20 de setembre de 1938 (15 víctimes)
22 de setembre de 1938 (21 víctimes)
23 de setembre de 1938 (19 víctimes)
16 d’octubre de 1938 (3 víctimes)
29 de gener de 1939 (2 víctimes)
9 de febrer de 1939 (3 víctimes)
11 de febrer de 1939 (1 víctima)

Segons Jordi Tormo, “amb les activitats que estem preparant volem potenciar el valor de la Pau, que s’exemplifica de forma positiva en recordar i commemorar els efectes dels set bombardejos que fa 75 anys va patir la ciutat. En aquest sentit, volem fer una cridar pública i convidar especialment a les alcoianes i alcoians que van partir els bombardejos a l’acte públic que tindrà lloc el divendres 20 de setembre a les 18 hores en el Refugi de Cervantes i on recordarem a les víctimes”.

També demanarà a Itàlia que condemni els bombardeigs sobre el País Valencià

Dins dels actes de la commemoració  dels bombardeigs de l'aviació italiana durant la Guerra del 36, l'Ajuntament d'Alcoi ha impulsat la sol·licitud d’una declaració de condemna per part del Govern italià. Tenint en compte que l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la investigació sobre els bombardeigs de Barcelona. La querella va ser presentada per Altraitàlia.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid