Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
GIBRALTAR
Enfrontaments hispano-gibraltarenys

Pescadors espanyols van provocar ahir enfrontaments amb la Royal Navy i diversos vaixells de la policia gibraltarenya després que una flotilla de vaixells de pesca va fer una incursió il·legal en aigües gibraltarenyes a prop de Catalan Bay (costa oriental de Gibraltar)

19/08/2013 Internacional

Una flotilla d'uns 38 vaixells de pesca i un petit nombre d'embarcacions d'esbarjo espanyoles van ser bloquejades ahir per la policia de Gibraltar i vaixells militars britànics després de creuar la frontera i entrar en aigües gibraltarenyes prop d'un escull artificial que ha construït Gibraltar per protegir el seu ecosistema marí de les incursions dels pescadors espanyols. L'escull es troba al centre d'un conflicte diplomàtic entre la Gran Bretanya i Espanya que Madrid ha incrementat a l'introduir més controls (que provoquen cues quilomètriques) a la frontera i suggerir que s'ha d'imposar una tarifa de 50 € a tots els vehicles que entrin o surtin de Gibraltar a través de la frontera amb Espanya.

A les 9 del matí els 38 vaixells de pesca espanyols i set o vuit embarcacions d'esbarjo van intentar trencar el cordó de seguretat diverses vegades però no van tenir èxit. Patrulleres de la Guàrdia Civil van acompanyar els pescadors espanyols però van ser advertides que no naveguessin massa a prop dels esculls del territori britànic i quan ho van fer van haver de fugir perseguides per les patrulleres de la policia gibraltarenya (veure foto). Divendres el primer ministre britànic David Cameron va plantejar la problemàtica dels controls addicionals espanyols al cap de la Comissió Europea José Manuel Barroso. Mitjançant una trucada telefònica, va subratllar la convicció de que els controls eren "políticament motivats i desproporcionats" i per tant, contraris al dret de la Unió Europea en relació a la lliure circulació de persones.

Fabian Picardo, primer ministre de Gibraltar, va informar que ha rebut amenaces de mort i va agrair a les autoritats britàniques la seva ajuda mitjançant el Twitter: "Moltíssimes gràcies també a la Royal Navy, la Policia Defensa Gibraltarenya i l'Autoritat Portuària per a la seva tasca professional i tranquil·la ". Els enfrontaments hispano-gibraltarenys han tingut algunes conseqüències imprevistes; com la crema en territori espanyol de diversos cotxes amb matrícula gibraltarenya o les mostres de suport al poble gibraltareny per part d'alguns independentistes catalans (veure fotos). De fet es dóna la casualitat que els enfrontaments d'ahir es van produir a tocar de Catalan Bay (costa oriental de Gibraltar) cala que déu el seu nom al desembarcament de 300 miquelets catalans durant l'ocupació del penyal el 4 d'agost de 1704.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid