Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
INTERNACIONAL
Milers de turcs demanen la renúncia d'Erdogan

El desallotjament d'un campament pacífic contra la destrucció d'espais verds a Istambul ha despertat una onada d'indignació pels excessos dels policies antidistrubis

02/06/2013 Internacional

Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a diverses ciutats de Turquia contra la violència policial i per demanar la renúncia al primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, després del violent desmantellament d'un campament de protesta en defensa d'una zona verda a una plaça d'Istanbul. El detonant de les manifestacions va ser un operatiu policial que va emprar camions amb canons d'aigua a pressió i gas lacrimogen per desplaçar centenars de persones (12 de les quals van resultar ferides) de la plaça Taksim. Les organitzacions de drets humans turques han denunciat que es va emprar una violència exagerada contra una manifestació pacífica.

Després del primer desallotjament van arribar més manifestants i ahir al matí van començar els enfrontaments més greus amb la policia, que es van prolongar durant tota la nit. Si als primers dies les protestes eren per defensar una zona verda i no tenien un color polític concret ahir ja eren contra el govern i la islamització del país. Les parets de moltes ciutats de Turquia es van omplir ahir de pintades amb la llegenda `Hukumet istifa` (en turc: que renunciï el Govern), un clam comú entre els manifestants i partits polítics a excepció del partit governant. El líder de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, que va organitzar un acte polític ahir a Istanbul, va exigir al govern que retiri la policia de la plaça Taksim.

Com ha passat en altres protestes similars dels últims anys a Europa i al món àrab, a les manifestacions de Turquia no existeix una sola crítica política contra el govern, una sèrie de motius han provocat la indignació que ha explotat als carrers d'Istanbul i a més de 40 ciutats del país. Molts manifestants estan indignats per la recent llei que restringeix notablement el consum i la venda d'alcohol al carrer i critiquen el govern per legislar partint únicament de la seva perspectiva religiosa. "Erdogan fa servir l'islam per justificar-ho tot" és un dels lemes de les protestes dels “indignats” turcs.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid