Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Turquia llança una TV en kurd per competir amb Roj, propera al PKK

L’any nou al Kurdistan septentrional ha vingut acompanyat de l’estrena de TRT 6, el primer canal de televisió estatal turc en llengua kurda. Si bé el llançament d’una emissora en idioma kurd hauria estat impensable fa tan sols uns anys -i en aquest sentit marca un punt d’inflexió-, no és més cert que la posada en marxa de TRT 6 segueix l’èxit de Roj TV, una televisió en kurd que emet per satèl·lit des d’Europa i és considerada propera al PKK, segons informa MónDivers

03/01/2009 02:29 Internacional

L’any nou al Kurdistan septentrional ha vingut acompanyat de l’estrena de TRT 6, el primer canal de televisió estatal turc en llengua kurda. Si bé el llançament d’una emissora en idioma kurd hauria estat impensable fa tan sols uns anys -i en aquest sentit marca un punt d’inflexió-, no és més cert que la posada en marxa de TRT 6 segueix l’èxit de Roj TV, una televisió en kurd que emet per satèl·lit des d’Europa i és considerada propera al PKK.

El canal TRT 6 és generalista i emetrà programes d’informació, música, documentals, entreteniment o història, segons explica la pròpia radiotelevisió turca. Al llarg d’aquest 2009 és previst que TRT 6 incorpori també programació en llengües àrab i persa. Amb motiu de l’estrena del nou canal, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdoğan, va pronunciar per primera vegada una frase en kurd i va mostrar-se confiat que el pas donat per l’Estat turc animarà els inversors privats a crear un altre canal en aquesta llengua, però de caràcter privat.

La notícia del llançament de TRT 6 ha estat àmpliament comentada als mitjans, tant turcs i kurds com internacionals. La majoria de comentaris es mouen en dues interpretacions. Una, que l’Estat turc està avançant en el reconeixement de la seva diversitat interna; l’altra, que la raó fonamental de la creació del canal és la voluntat d’Ankara de competir amb l’emissora per satèl·lit ROJ TV, que sovint és considerada dins de l’òrbita del Partit dels Treballadors del Kurdistan (Partiya Karkerên Kurdistan, PKK).

Al seu bloc, el periodista Wladimir van Wilgenburg, especialitzat en l’actualitat de Turquia i del Kurdistan, explica que la nova TRT està creada «en contra» del PKK i cita quatre motius pels quals l’Estat ha muntat la cadena: per guanyar vots kurds per al governamental AKP, davant les eleccions del proper març; per competir amb les cadenes kurdes que tenen darrere un partit polític; per donar bona imatge davant d’Europa; i per contrarestar la propaganda del PKK.

El diari turc Zaman cita diversos dirigents del prokurd Partit de la Societat Democràtica (Demokratik Toplum Partisi, DTP) segons els quals el nou TRT 6 és tan sols una estratègia de Turquia per manipular les eleccions o per negar l’existència del Kurdistan emprant per a aquest objectiu la llengua kurda.

Per saber-ne més 

Hearing prime minister speak Kurdish makes Kurds smile cautiously Zaman 

Turkey to launch Kurdish TV to take on rebel International Herald Tribune

La televisió pública turca posa en funcionament el primer canal en kurd Vilaweb 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid