Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Transformació social
Arcadi Oliveres i Teresa Forcades promouen una candidatura per a un procés constituent

Han impulsat un manifest a través del qual volen recollir milers de signatures per iniciar el procés

11/04/2013 Política

Arcadi Oliveres, professor d'economia de la UAB i referència destacada dels moviments socials catalans, i Teresa Forcades, monja benedictina del Monestir de Sant Benet reconeguda pel seu compromís social, han fet públic un manifest, titulat "Manifest per a la convocatòria d'un procés constituent" [Twitter | Facebook] que vol promoure una nova plataforma unitària, formada per la suma de diferents col·lectius i organitzacions “que pugui fer cristal·litzar el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model”.

El manifest impulsat per Oliveres i Forcades, i que ja està rebent els primers suports de persones destacades, afirma que cal “iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, que permeti articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l'objectiu de defensar la convocatòria d’una Assemblea Constituent per definir quin nou model d'Estat i d’ordenació sòcio-econòmica volem”.

Un procés necessari, diuen, "per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d'uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria".

Forcades i Oliveres, que ja han dit que no seran candidats i que l'objectiu no és crear un partit polític, assenyalen que “l’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat i que ens trobem en una cruïlla històrica on és necessari fer un pas endavant i aplegar forces”. L'objectiu de la iniciativa és aplegar el màxim nombre de suports al manifest i així iniciar un procés de confluència participatiu amb la creació d'assemblees locals i sectorials que permetin anar posant en marxa una nova plataforma unitària el més àmplia i diversa possible.

Per a recollir les signatures i suports de la ciutadania s'ha obert la pàgina web procesconstituent.cat, on es pot llegir i signar el manifest, que aspira a recollir 100.000 signatures fins a Sant Jordi. Forcades i Oliveres van explicar amb detall i per primera vegada la seva proposta al programa Singulars del Canal 33.

Propostes

  1. Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
  2. Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
  3. Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
  4. Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
  5. No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
  6. Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
  7. Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
  8. Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d’estrangeria.
  9. Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
  10. Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l’OTAN. 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid