Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
lluita institucional
La CUP valora l'acord entre CiU i ERC per la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya

La formació de l'esquerra independentista considera que l'acord entre CiU i ERC fa dependre la celebració del referèndum “dels interessos conjunturals” de qualsevol dels dos partits.

19/12/2012 Política

En un comunicat fet públic avui, la CUP ha valorat l'acord entre CiU i ERC per la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya. La formació de l'esquerra independentista ha deixat molt clar que queda molt camí per recórrer i ha defensat que la mobilització i la pressió al carrer seran imprescindibles a partir d’ara. “Seran necessàries més demostracions populars com la de l'Onze de Setembre arreu dels Països Catalans perquè el conjunt del poble català pugui decidir democràticament el seu futur en llibertat”.

Compromís per un referèndum vinculant

La CUP ha manifestat que treballarà per assegurar que aquest referèndum se celebri durant l’any 2014, com també perquè tingui caràcter vinculant i perquè l’endemà tradueixi “en decisions polítiques operatives i en l’inici d’un procés constituent”. La formació també ha defensat la necessitat de fixar els mecanismes perquè “el procés democràtic cap a la independència tingui com a horitzó l’alliberament del conjunt dels territoris dels Països Catalans”.

Segons l'organització independentista i d'esquerres el fet que el pacte sigui producte d'un acord de govern entre dues forces polítiques “debilita l'impuls inicial d'un procés que requereix una força política i social molt més àmplia i el condiciona als interessos electorals i polítics conjunturals de qualsevol d'aquests dos partits”. En aquest sentit, la CUP ha anunciat que treballarà fermament perquè en la societat catalana el procés cap a la independència es basi en “un moviment popular ampli i plural que vagi més enllà dels partits parlamentaris”.

La “indefinició” de l'acord en relació a la data del referèndum ha estat criticada per la CUP. Segons la formació, “el context socioeconòmic i polític apareixen a l'acord com a possibles motius per retardar una consulta” i adverteix que “el probable empitjorament de la situació econòmica i política no faran sinó seguir aconsellant, cada vegada amb més força, la necessitat de l'exercici de la plena sobirania política, econòmica, energètica i cultural per part del poble català”. En aquest sentit, i abans d'haver pogut analitzar el conjunt de l'acord de governabilitat entre CiU i ERC, la CUP ha afirmat que “esperem que l'acord sobre un referèndum incert no sigui la torna d'un acord ferm per fer retallades socials”.

En relació als aspectes polítics i jurídics del procés adverteixen als partits signants de l'acord que “el procés independentista només podrà dur-se a terme a partir de l'expressió i l'exercici de la voluntat popular, més enllà del marc legal establert”. En aquest sentit adverteix que molt probablement l'Estat espanyol es prendrà aquest procés “com una autèntica declaració de guerra” i que “la seva incomprensió i bel·ligerància es trobarà un poble català disposat a respondre qualsevol agressió, reforçarà la voluntat popular i estendrà el projecte independentista al conjunt dels Països Catalans”, perquè “l'ànsia de llibertat és contagiosa”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid