Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
L'Ajuntament del Vendrell persegueix un col·lectiu independentista per penjar cartells contra PxC

La nova Ordenança de Civisme i Convivència obliga a presentar el cartell a l'Ajuntament abans de difondre'l

19/08/2012 Drets i Llibertats
Cartell contra PxC Cartell contra PxC

L'Ajuntament del Vendrell ha iniciat una persecució contra el col·lectiu La Trinxera per penjar uns cartells on es denunciava el tarannà xenòfob de Plataforma x Catalunya (PxC), un partit que té 5 regidors al consistori.

L'Ajuntament, governat per PSC, CiU, PP i Junts pel Vendrell, ha iniciat un procés contra l'entitat a petició de PxC, que al ple municipal del passat 17 de juliol va demanar que s'emprenguessin mesures contra el col·lectiu independentista.

La nit de l'11 de juny diversos activistes de La Trinxera van enganxar els cartells de denúncia per la vila. Uns cartells que posaven de manifest el marcat caràcter feixista dels principals dirigents de PxC i apuntava alguns dels delictes pels quals han estat condemnats.

La nova ordenança obliga a ensenyar el cartell a l'Ajuntament abans de difondre'l

Aquella nit la policia local del Vendrell va identificar els activistes i va requisar un dels cartells. Els agents van informar el col·lectiu que la nova Ordenança de Civisme i Convivència [pdf] aprovada aquest any estableix que s'ha de presentar un cartell a l'Ajuntament i aquest n'ha d'autoritzar la difusió per tal de poder penjar-lo.

Segons ha explicat La Trinxera, aquella mateixa nit els agents ja van notificar als membres de La Trinxera que en el seu cas els cartells no serien permesos. Pel col·lectiu, la nova ordenança constitueix "una greu vulneració d’un dels drets fonamentals de la ciutadania, el de la llibertat d’expressió".

Denúncia i amenaça de multa

"A partir d'aquell moment l'Ajuntament va posar la directa", explica La Trinxera, que assegura que entre el 29 de juliol i el 6 d'agost els membres del col·lectiu que havien estat identificats van rebre un avís escrit del consistori, signat per l’alcalde el 19 de juliol (és dir, dos dies després del ple) en el qual s’amenaçava amb multar els militants de La Trinxera en el cas que tornessin a ser identificats penjant cartells no autoritzats.

Pocs dies després, el 9 d’agost, van ser informats, també a través d’un comunicat de l’Ajuntament, que el col·lectiu havia estat denunciat per un agent de la Policia Municipal per haver encartellat diversos punts del municipi amb cartells que no havien estat autoritzats pel consistori. A partir d'aquí els serveis jurídics del consistori van començar a tramitar les gestions per imposar ua multa al col·lectiu, que tot i ha fet una apel·lació, admet a Llibertat.cat que no té massa esperances que pugui aturar el procés.

La Trinxera va decidir presentar una instància demanant el permís explícit del consistori per tal de poder penjar el cartell. El dia 10 d'agost l'Ajuntament va denegar el permís per enganxar els cartells al·legant que incomplia l'Ordenança d'Activitat Publicitària, una normativa que regula la distribució de cartells i altres elements de caràcter comercial, no pas l'Ordenança de Convivència i Civisme, que és la que regula la distribució de cartells no comercials. Segons la Trinxera, de regir-se per aquesta norma –que és la que ha fet servir per posar els avisos de multa i la sanció al col·lectiu-, "no hagués trobat un motiu jurídic per impedir-me la distribució".

La Trinxera avisa però que quan es faci efectiva la multa, de 150 euros, no la pagarà ja que l'entén com "un intent d'intimidació i apaivagament de les veus que responen i contraresten el discurs oficial".

"L'Ajuntament vol impedir la distribució d'informació que incrimini PxC"

Pel col·lectiu independentista La Trinxera, el fet que l'Ajuntament s'hagi escudat en l'Ordenança d'Activitat Publicitària "mostra que té la voluntat manifesta d'impedir la distribució d'informació que pugui incriminar PxC". "No ens queda cap mena de dubte de la complicitat entre l’equip de govern i PxC", afirma.

Per l'entitat, la decisió és "de caràcter polític" i posa de manifest "la forta influència que PxC ha tingut al llarg dels últims anys sobre la política municipal". En aquest sentit, apunta a suposades "pressions" de PxC cap a l'equip de govern per emprendre accions contra el col·lectiu.

Insubmissió a l'Ordenança

Davant d'aquests fets, la Trinxera ha anunciat que d'ara endavant no demanarà cap mena de permís al consistori per tal de distribuir cartells, pancartes o altres formes de propaganda no comercial al municipi. D'aquesta manera es declara insubmís a l'article 72 de la nova Ordenança.

Així mateix, anuncia que durant les properes setmanes durà a terme diverses encartellades pels carrers del Vendrell perquè "l'intent de restringir la llibertat d'expressió de la ciutadania i el teixit associatiu del Vendrell no ens aturarà".

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid