Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Marxa ANC
Badalona viu un clam històric a favor de la independència

Mig miler de persones van sortir al carrer convocades per l'ANC en la primera manifestació independentista de la ciutat

30/07/2012 Política

Badalona va viure dissabte passat una mobilització històrica, la primera manifestació netament independentista de la tercera ciutat del Principat, convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Badalona amb el suport d'entitats i organitzacions polítiques.

Mig miler de persones [fotos] van sortir de la plaça Països Catalans en una marxa que va finalitzar al Racó d’en Gual, dos espais molt simbòlics, el darrer dedicat a l’antifranquista Josep Gual i Lloberes, poeta implicat amb el moviment obrer i de denúncia de la dictadura.

La marxa es va iniciar a dos quarts de vuit del vespre en una plaça plena d'estelades i va comptar amb diferents parlaments, càntics i música en viu que van donar molt d'ambient a la manifestació. Color, gent, entusiasme i reivindicació va ser la tònica general que es va viure al llarg de tot el recorregut.

La manifestació va arribar al Racó d'en Gual on es van celebrar diferents parlaments en favor de l'exercici del dret d'autodeterminació de la nació catalana i de la necessitat de la independència per tal de superar les dificultats i mancances socials que es pateixen a Badalona. L'acte va ser presentat pel badaloní Andreu Solsona i va comptar amb els parlaments de l'actor Oriol Genís, la lectura del manifest per part de persones integrants de l'ANC de la comarca i va acabar amb el Cant dels Segadors, cantat per tots els assistents.

Tot seguit, un nombrós grup de persones van seguir fins a Montgat, a peu o en cotxe, unint-se al final de la Marxa pel Baix Maresme. A la Torre de Guaita es va desplegar una immensa estelada, es va fer el sopar, beures de rom cremat i diferents espectacles i intervencions musicals.

"Fita històrica"

Badalona per la Independència qualifica de "fita històrica" la imatge dels diferents carrers plens de gent i estelades, com el carrer dels Arbres, l'avinguda Martí Pujol, el Carrer de Mar o l'emblemàtica Rambla és una fita històrica. "Tenim ara un record difícil d'esborrar que ens anima a treballar i seguir endavant posant la nostra ciutat al mapa de l'independentisme català", assegura l'assemblea.

Badalona per la Independència ha felicitat la implicació i esforços de la gent de Sant Adrià de Besòs i de Santa Coloma de Gramenet per difondre i participar en l'esdeveniment a la comarca del Barcelonès Nord.

"Aquesta Marxa no té precedents en la història de la nostra ciutat i marcarà, de ben segur, un punt d'inflexió en el procés d'alliberament nacional i social dels Països Catalans", afirma, i remarca que "s'ha demostrat que el treball de base, de coordinació, de xarxa i assembleari és l'eina per transformar la realitat i caminar cap al projecte d'alliberament nacional".

Orgull badaloní

Alguns blocaires badalonins han destacat la rellevància de la marxa, com és el cas de Jordi Albadalejo, que afirma "vaig assistir per convicció a aquesta manifestació que qualificaria d’històrica" en tractar-se, diu, de "la primera manifestació estrictament independentista que s’ha fet mai a Badalona".

De la seva banda, Nil Rider apunta: "Que aquesta marxa passi a Miravet, a Lleida, Ripoll, Olot, Girona, etc. és quelcom per admirar, però que aquesta marxa travessi Badalona (4a. Ciutat dels Països Catalans i amb un alcalde espanyolista, xenòfob i tres punts suspensius) és tot un afer. Que aquesta marxa compti amb mig miler de persones (tot i que diran que érem 25) és molt, molt important. Fent pedagogia, fent que la veïna, la gent del quiosc, els passejants en general, fent que els que no ho saben se n'assabentin i que els dubtosos es decideixin aconseguirem dues coses, ser independents i que els feixistes abandonin la nostra terra".

També el militant badaloní de la CUP Joan Carles Isal es mostra aclaparat pel caràcter històric de la mobilització: "Em sembla que encara no he processat del tot la manifestació de Badalona. Però crec que va ser una cosa molt important. Històrica, cert. No se n'havia fet mai cap. Però, encara més, important de cara a la història que està per escriure".

El PP impedeix que la moció de l'ANC prosperi

L'ANC va preparar bé aquesta protesta per tal que esdevingués històrica. En aquest sentit, com a preàmbul va celebrar una concentració ciutadana a la Plaça de la Vila i va presentar una moció al ple municipal.

Coincidint amb el ple ordinari de l'Ajuntament de Badalona, dimarts passat, l'ANC va convocar una concentració de suport a la Marxa a la plaça de la Vila que va congregar més d'un centenar de persones que al voltant d'una estelada gegant van cridar consignes a favor de la independència i dels Països Catalans. Durant la concentració, en què es va llegir el manifest de l'assemblea, es va donar suport a la posterior concentració de les entitats de cultura popular catalana en defensa de la Festa Major d'agost de Badalona.

La moció que es va presentar demanava tenir present l'augment de l'independentisme i defensar el dret d'autodeterminació del poble català per tal de poder assolir la independència. Dolors Mauricio, en representació de Badalona per la independència, va intervenir al ple per destacar el caràcter plural i aglutinador de l'Assemblea i va explicar com a Badalona "s'agrupa gent molt diversa, amb diferents trajectòries i ideologies, però units pel desig de democràcia que representa el dret a l'autodeterminació i l'assoliment de la independència".

En aquest sentit, va demanar als regidors que "se sumin a la reivindicació popular que creix dia a dia i que ja no té aturador". "Signin amb nosaltres el compromís de futur amb el nostre país”, va reblar.

La moció va ser desestimada amb els vots a favor de CiU i ICV-EUiA, que van defensar el text apel·lant als valors democràtics i al dret a l'autodeterminació; amb l'abstenció del PSC, que va al·legar que el model territorial que defensa és el federalisme espanyol; i els vots en contra del PP, al govern, que va votar en contra de la moció sense ni tan sols justificar l'orientació del seu vot.

Tot plegat s'emmarca en la Marxa cap a la independència, un dels projectes més ambiciosos de l'ANC i que està comportant que cada dia se celebrin actes descentralitzats a tot el país que conclouran amb l'entrada de diverses columnes a la ciutat de Barcelona el proper 11 de setembre.

En aquest ambient d'eufòria independentista no hi ha volgut faltar el Barcelonès Nord, que s'ha sumat al projecte amb l'organització de la manifestació de dissabte passat, sumant també les assemblees de l'ANC de Sant Adrià de Besòs i de Santa Coloma de Gramenet.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid