Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets en perill
Un centenar d'advocats alerta que la deriva repressiva "ens apropa a una situació d'estat antidemocràtic"

Signen un manifest conjunt on denuncien el "preocupant augment d'actuacions repressives i contràries al propi ordenament jurídic"

19/05/2012 Drets i Llibertats

100 advocats han llançat un crit d'alerta davant del "preocupant augment d'actuacions repressives i contràries al propi ordenament jurídic per part de la Conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya". "Com a advocades i advocats no podem acceptar que cap persona pugui ser coaccionat, colpejat o empresonat per exercir el legítim dret a la protesta davant la injustícia social", sentencien.

Atesos els fets repressius que han tingut lloc durant i després de la vaga general del 29 de març i en el marc de les successives mobilitzacions que s'estan produint, un centenar d'advocats [llistat] del Principat han signat un manifest conjunt titulat "Pel dret a manifestar-se sense coaccions" on denuncien l'empresonament de vaguistes i sindicalistes, l'ús de material perillós per part dels Mossos d'Esquadra -com pots de fum o pilotes de goma-, la coacció policial als manifestants i el web d'Interior que insta els ciutadans a delatar vaguistes.

Aquests lletrats consideren que els governs català i espanyol estan aprofitant el context de crisi econòmica per realitzar "una política de dures retallades en àmbits tan sensibles socialment com l’educació i la salut, que vénen a sumar-se a la degradació dels drets laborals en el món del treball i als endèmics problemes de l’habitatge i la disminució de drets dels veïns d’altres nacionalitats".

En aquest sentit, creuen que "la lògica i necessària mobilització i protesta ciutadana per aquest retrocés de drets socials ha suposat un preocupant augment d’actuacions repressives i contràries al propi ordenament jurídic".

Apunten a una clara "finalitat política"

Un exemple n'és l'empresonament de vaguistes i sindicalistes, i asseguren que "s’ha donat un ús excessiu i mancat de cap criteri legal de la presó preventiva" aplicat a persones amb arrelament i sense cap risc de fuga "amb la finalitat política d’atemorir els ciutadans i de coaccionar l’acció sindical dels treballadors".

Així mateix, assenyalen que la presència "intimidatòria, massiva i desproporcionada" d'agents de paisà i d'efectius policials sense el número TIP visible, amb el rostre cobert, escorcolls "vulnera drets fonamentals".

"Ens apropem perillosament a una situació d'Estat antidemocràtic"

Pel que fa al web d'Interior, on hi apareixen ciutadans que no han estat inclosos en cap procediment penal, acusats públicament de greus delictes sense cap procediment legal, sotmetent-los a un judici paral·lel i causant-los un dany irreparable, els advocats asseguren que "vulnera els drets fonamentals a la presumpció d’innocència i a l’honor i ens apropa perillosament a una situació d’Estat antidemocràtic".

En aquest sentit, recorden a la Conselleria d’Interior que el dret a manifestar-se sense patir coaccions està recollit en l’actual ordenament jurídic estatal i internacional i subratllen que "en una situació de pèrdua de drets col·lectius bàsics, el manifestar-se no només és un dret, sinó una obligació ciutadana, que no pot veure’s violentada per actuacions clarament intimidatòries de les autoritats".

El Col·legi d'Advocats de Barcelona demana el tancament del web d'Interior

El Col·legi d'Advocats de Barcelona s'ha sumat a les veus que exigeixen que el web per delators del Departament d'Interior sigui clausurat el més aviat possible per vulnerar drets bàsics. El col·legi creu que hi ha "certs aspectes que podrien considerar-lo inconstitucional per atemptar contra els drets a la presumpció d'innocència, a l'honor i a la pròpia imatge". A més, creu que "la difusió de les fotografies i imatges de ciutadans no imputats judicialment hauria de ser autoritzada expressament per un jutge".

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid