Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
etallades als mitjans públics
TV3 es queda sense senyal internacional

TV3CAT, el canal internacional de Televisió de Catalunya, va deixar d'emetre a través del satèl·lit el dia 1 de maig

03/05/2012 Comunicació

TV3 ja no es pot veure a tot el món. Tot i la intensa capanya de la comunitat catalana a l'exterior, TV3CAT, el canal internacional de Televisió de Catalunya, va deixar d'emetre a través del satèl·lit el dia 1 de maig, fet que ha deixat els milers de catalans que hi ha repartits pel món sense senyal, en el seu cas #sensesatelit.

El canal TV3CAT es podrà seguir veient mitjançant internet i les plataformes de cable estatals que l'inclouen comercialment a l'estat espanyol, però això no serà així a l'estat francès ni italià ni tampoc més enllà.

La comunitat de catalans al món han dut a temre una campanya de denúncia que ha aconseguit un seguiment massiu només per internet. En uns mesos han aconseguit que més de 38.000 persones de tots els països hagin subscrit el seu manifest, tramès al president de la Generalitat, al president de la CCMA, al Consell de l'Audiovisual de Catalunya i als principals partits del parlament.

En el manifest, la comunitat catalana denuncia el que considera "un pas enrere per a la cultura i la llengua catalanes" i titlla el tancament de "decisió errònia i contrària a la nostra projecció exterior". Així, afirma que "ens tanca les portes a Europa, a més de privar els milers de catalans residents a l'exterior de poder participar en condicions de l'espai català de comunicació".

La FIEC alerta que es deixa moltes famílies desarrelades

La Federació Internacional d'Entitats Catalanes ha lamentat el tancament i ha afirmat que amb les emissions de TV3CAT, disponibles des del 1996, "es posava el català al mateix nivell que qualsevol de les altres llengües més parlades del món" fet que produïa "una normalització internacional i una raó suplementària per continuar insistint en la necessària oficialització de la llengua catalana a les institucions europees". Per això ha reclamat que els pressupostos de la Generalitat de l'any que ve incloguin una partida econòmica que permeti recuperar "el més aviat possible" el senyal de TV3 arreu del món.

"Al llarg d'aquests 16 anys havia aconseguit una audiència significativa a Europa i Amèrica entre els residents catalans a l'exterior i entre totes les persones interessades en la llengua i la cultura catalanes arreu del món", lamenta la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, i afirma que "per a moltes famílies catalanes residents a l'exterior esdevenia un fantàstic aliat per a la continuïtat de la llengua" i constituïa "una forma clara de presentar la realitat de la llengua catalana com a instrument de cultura i de comunicació".

Segons remarca la FIEC, la decisió d'acabar amb les emissions s'ha adoptat per estalviar 830.000 euros l'any, el preu del lloguer del senyal satèl·lit. Tot i així, cap operador per cable europeu o americà ha optat encara per redifondre el senyal que els arriba per internet ja que segona la Federació "tots els operadors de cable arreu del món consideren que o bé el senyal que reben via internet no és prou estable o bé la tecnologia necessària per transformar el senyal internet que difon TV3 en senyal cable és massa cara".

"S'ha fet tot el possible per explicar l'error que representa tallar el senyal"

"Des de les comunitats catalanes de l'exterior s'ha fet tot el possible per a explicar l'error que representava tallar el senyal satèl.lit de TV3 sense deixar cap alternativa viable", manifesta la FIEC, que destaca que la mobilització ciutadana ha recollit més de 38.000 signatures. A més, remarca que la proposta de resolució presentada per ERC en la qual s'instava el Parlament a rebutjar o ajornar la decisió de tancar definitivament el senyal de TV3CAT va ser rebutjada amb els vots de CiU i PP.

La FIEC i Catalans al món van presentar també una queixa a la Sindicatura de Greuges per un incompliment de la Llei 18/1996, de relacions amb les comunitats catalanes de l'exterior, que garanteix l'accés en condicions d'igualtat amb la resta de la població a les emissions de TV3. La queixa, segons les informacions rebudes des de la Sindicatura, segueix el seu curs. A títol individual alguns catalans residents a diversos llocs del món també han presentat queixes a la Sindicatura.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid