Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Privatització
Els estudiants hauran de pagar un 50% més per les carreres

El govern espanyol respon favorablement a la petició que li va fer arribar el secretari d'Universitats, Antoni Castellà

19/04/2012 Educació
Els estudiants universitaris pagaran més del doble per les carreres. El govern espanyol impulsarà una normativa estatal perquè les comunitats augmentin les taxes i els alumnes passin de pagar el 15% del cost de les carreres al 25%, cosa que representa pagar un 50% més del que pagaven fins ara. Més greu en el cas dels repetidors, que podran arribar a pagar la totalitat del cost real de la matrícula.

Cal tenir en compte que els estudiants paguen altres despeses no relacionades amb la docència que no es compten en aquests percentatges. Si bé actualment abonen el 15% del cost real de la matrícula, el que gasten els estudiants a la universitat més enllà de la docència eleva la xifra fins al 30%.

Proposta catalana

Ho ha anunciat aquest dijous el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a la Conferència General de Política Universitària una flexibilització de la normativa estatal. El govern espanyol respon favorablement així a la petició que li va fer arribar el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, perquè els estudiants universitaris paguin fins al 25% de la carrera, proposta que finalment ha tirat endavant.

Castellà fins i tot es va reunir amb diferents responsables d'aquesta matèria d'altres comunitats autònomes, com ara Madrid o l'Aragó per mirar d'aconseguir que el seu model s'apliqui a tot el sistema universitari de l'Estat, com ha acabat passant.

Doble greuge a Catalunya

La mesura afecta doblement els estudiants catalans, que han vist com aquest any el govern de CiU els incrementava el preu de les taxes universitàries. Això tot i que les matrícules universitàries de Catalunya són de les més cares de tot l'Estat.

Una altra raó que explica l'afectació d'aquesta mesura és el nombre de beques, un element essencial per garantir l'accés universal a la universitat. Cal destacar que l'estat espanyol inverteix en beques molt menys del que hi destinen els països de l'OCDE. A més, les beques del ministeri no tenen en compte els diferències en el cost de la vida a les diferents comunitats, cosa que perjudica Catalunya en l'assignació de beques.

L'augment que el govern espanyol ha proposat a les comunitats autònomes ja es podrà aplicar al pròxim curs i suposa una despesa afegida màxima de 60 euros mensuals per alumne.

Segons ha anunciat el Ministeri, a aquelles les comunitats que apliquin la mesura els alumnes que facin una primera matrícula passaran de pagar un 15% a un màxim del 25%, és a dir que la seva despesa s'incrementarà més d'un 50% i si fins ara pagaven de mitjana entre 900 i 1.000 euros per curs, passaran a pagar-ne 1.500.

Són un màxim de 60 euros per alumne i mes que al conjunt dels nou mesos de la carrera suposen un increment del cost de 540 euros.

Per als repetidors, la matrícula encara s'encarirà més, perquè els que es matriculin per segona vegada pagaran entre el 30 i el 40% del cost real, els de tercera entre el 65 i el 75%, i arribarà entre el 90 i el 100% del cost de l'assignatura a la quarta matrícula. Als màsters els alumnes haurien de sufragar fins a un màxim del 50% del cost real.

El Ministeri també proposa un augment de les hores lectives dels professors universitaris.

Possibilitat d'eliminar carreres amb pocs estudiants

L'executiu espanyol també deixa en mans dels territoris la possibilitat d'establir estàndards d'eficiència que, a la pràctica, impliquen analitzar la viabilitat de segons quines carreres amb poca demanda, tot i que en aquest punt no ha establert cap mínim d'alumnes. Un criteri que afectaria carreres de lletres com Humanitats o les filologies.

Les mesures s'aprovaran aquest divendres en forma de Reial Decret al Consell de Ministres.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid