Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pujada de preus
10-G: Vaga d'usuaris del transport públic a Barcelona

La iniciativa #TMB51 proposa repetir la vaga de tramvies del 1951 en protesta per l'encariment de preus del transport públic

09/01/2012 Drets i Llibertats
Qui no recorda haver llegit sobre la vaga de tramvies del 1951? Aquell boicot que van protagonitzar els barcelonins contra la Companyia de Tramvies de Barcelona el mes de març de 1951 en protesta per l'augment del preu del bitllet i el greuge comparatiu que s'establia amb el preu del mateix servei a Madrid. Mig segle després, un grup d'usuaris agrupats sota el nom d'iniciativa TMB51 s'ha proposat fer el mateix i ha organitzat una vaga de transport públic per aquest dimarts 10 de gener. El motiu, el mateix que el 51: "Pels drets dels ciutadans i contra l'abús de les nostres institucions". Així, s'ha creat un bloc per difondre la iniciativa, que també circula a Twitter a través de les etiquetes #Vaga10g i #TMB51.

Els organitzadors han posat el bloc a disposició de tots els usuaris perquè es pronunciïn respecte "la gran pujada dels preus dels transports públics prevista per aquest 2012". "Teniu moltes propostes i cada ciutadà haurà d’escollir també com actuar", explica, però per començar, "com a gest testimonial d’allò que van realitzar els nostres avis l’any 1951", ha convocat una vaga de consum.

L'espurna va ser una piulada a Twitter de l'usuari @carmemix que deia: "La T-10 de Barcelona puja 1 euro, és a dir, un 12%. Voto, ho repeteixo, per una vaga tipus la vaga dels tramvies del 51". Més d'un centenar de persones va respondre la crida amb comentaris al bloc. A més, prop de 5.500 persones s'han afegit a l'esdeveniment al Facebook: 10-Gener: Vaga d'usuaris contra la pujada del transport públic.

D'aquesta manera, en protesta per la pujada abusiva de les tarifes executades per l’ATM, aquest dimarts la proposta és no utilitzar el transport públic sinó anar a peu, en bici, patinet o compartint vehicle i amb aquest gest mostrar el rebuig i incomprensió a l'encariment. Està previst que aquesta sigui la primera d'una cadena d'accions que espera sumar l'adhesió de diferents entitats i associacions que creuen que hi ha altres solucions més equitatives i menys perjudicials per als ciutadans.

Bitllet senzill més car d'Europa

La inicativa ha fet córrer una comparativa que demostra com la diferència a Barcelona entre el bitllet senzill de TMB i el salari mínim interprofessional és la més alta d'Europa, situada en 2 euros / 641 euros enfront del d'Estocolm, per exemple, situada en 2,20 / 2.200. No cal anar fins a Estocolm, la de París és d'1,70 / 1.300. I a Madrid, tot i tenir el mateix salari mínim, el preu és d'1,50 euros.

La CUP se suma a la iniciativa

La CUP ha decidit sumar-se a la iniciativa #TMB51 per oposar-se així a l'increment dels preus impulsat pel govern d'Artur Mas. A més, insta a revisar les retribucions dels directius per tal que l'eficiència econòmica no es busqui perjudicant una majoria i beneficiant una minoria.

De la mateixa manera, la portaveu de la CUP a Sabadell, Anna Berney, ha lamentat que en un període com l'actual “es prenguin mesures que perjudiquen clarament la classe treballadora i que alhora suposen un nou pas enrere pel nostre medi ambient”. Contràriament, s'ha mostrat partidària de mantenir els serveis bàsics i “si cal retallar que es miri cap a les diputacions, consells comarcals o d'altres indrets on existeixen unes altes retribucions per unes tasques més que dubtables”.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid