Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«Estem en una cruïlla històrica: o prenem el camí menys dolent o anem al desastre»
06/12/2011 Entrevistes

Carles Sastre, secretari nacional d'acció sindical de la Intersindical-CSC

Els Països Catalans travessen una severa crisi capitalista que colpeja amb virulència les classes populars catalanes. A això, i amb l'excusa de la crisi econòmica, se li sumen els continus plans de retallades socials que els diferents governs apliquen contra les capes més baixes. Tot mentre els esdeveniments no paren de succeir-se a la Unió Europea, entre rescats i cops d'estat tecnòcrates.

En parlem amb el sindicalista Carles Sastre, autor del manual Hipòtesi de la tempesta perfecte [pdf] que acaba d'editar la Intersindical-CSC. En el document, i amb un discurs crític i transformador, Sastre analitza la situació econòmica actual plantejant la independència com a millor solució per salvaguardar els interessos de les classes populars.
Per què "Hipòtesi de la tempesta perfecta"?
Una tempesta perfecta és quan coincideixen dues o més borrasques en el temps i l’espai. Aquest fet meteorològic no suma sinó que multiplica els efectes. En el cas que ens ocupa, una tempesta és l’econòmica i l'altra la política.

Tècnicament el concepte em sembla correcte, i a més té una connotació afectiva, s'entén d'entrada. Cal afegir també un feblesa pel cinema, ni que sigui per passar l'estona. Recomano la pel·lícula.
Què t'ha motivat a posar per escrit el teu anàlisi de la situació actual?
Vaig començar el setembre amb un primer redactat i a posteriori vaig anar afegint comentaris al marge, dia sí dia també, fins que un dia vaig dir prou. Les coses canvien de pressa i cal dir prou en algun moment. És precisament la velocitat en els canvis i l'evidència que estem davant d'un canvi de model que requereix nous posicionaments a curt i a mitja termini, aquesta és la motivació. A més cal tenir en compte allò de “És l'economia estúpids”, i no es tracta de faltar el respecte a ningú.
Estem davant d'un canvi de model, i això requereix posicionaments
Què intentes explicar en aquest document?
Precisament que l'economia ens marca els tempos, interdependència, “efecte papallona”, i que això té repercussions sobre la política, la “suma de borrasques” i si no ho sabem veure pitjor per nosaltres. Tinc el convenciment que estem en una cruïlla de la història, costos d'oportunitat; o prenem el camí menys dolent o senzillament anem al desastre, com a nació i com a treballadors.
Va dirigit a qui vacil·li sobre si agafar "el camí menys dolent"?
Un dels problemes actuals és la temptació d'enterrar-se a la trinxera, ja passarà el bombardeig, estem en la revolució conservadora, quedem-nos com estàvem... Això no funciona, cal fer propostes de futur, per tant va dirigit a qui no es resigni.
Podem fer debats molt complexos, però calen solucions a curt termini
Dius que seria millor ser un estat de la UE que no pas seguir com fins ara. Però els esdeveniments d'aquests dies a la UE no palesen que seria sortir del foc per caure a les brases?
Cal poder donar respostes a curt i mitjà termini. El problema serà arribar a final de mes, atur, pèrdua de prestacions, estancament de l'economia, retallada a les pensions, treballadors que treballen i no cobren, desnonaments... Podem fer debats ideològics molt complexos, el que cal són solucions a curt i mitjà termini, això és el que permet acumular forces i posar-nos en marxa; la resignació o el debat interminable estan fora de la foto. I mal per mal el menor.
Aquest és un manual que ens permet conèixer una mica més com es forja el lideratge mundial i en benefici de qui?
Pot ajudar-hi, el més important és constatar el canvi en la divisió mundial del treball i per tant en els lideratges mundials. El model europeu (Estat del benestar...) no s'entén sense la guerra freda, els blocs antagonistes, una certa divisió mundial del treball i per tant els lideratges i l'intercanvi desigual. Són conceptes vells que cal posar al dia per entendre alguna cosa.
L'economia està en fase de canibalisme
Què podria passar a casa nostra i a l'estat espanyol en general en els propers mesos? L'escenari, dius al document, és de "fallida controlada" i afirmes que "amb els criteris actuals no és sostenible l'estructura de l'Estat".
Insisteixo molt en les “mides” i en les interdependències; si et dec mil euros jo tinc el problema, si te'n dec un milió el problema el tens tu. Mira el PIB de l'Estat i veuràs comparativament la magnitud del problema i compara'l amb Grècia o Portugal per exemple.

Tècnicament l'Estat està en fallida: es torna deute amb creixement de vora el 0% del PIB, té una taxa d'atur previsible del 23%, una caiguda important de la demanda agregada, previsiblement més pujada de taxes per serveis i impostos indirectes com l'IVA... Caldrà fer una revisió a fons i amb la dèria malaltissa de limitar el dèficit i el deute amb caiguda d'ingressos no els queda més remei que revisar el model d'Estat. L'economia està en fase de canibalisme.
Es podria produir una sortida de la zona euro? Ei dilema, dius al manual, és "si tot se'n va en orris o es manté amb pedaços i recursos aliens".
Estem a dia 6 de desembre i ja es planteja seriosament el tema de les dues velocitats, i no es vol entrar en el del eurobons, d'on traurà recursos Europa. Estan apedaçant...
La centralització de l'Estat està clara
L'experiència que tenim fins al moment, amb la reforma exprés de la constitució espanyola, ja permet assegurar que l'obediència a Merkozy serà total? Es preveu una centralització de l'Estat?
Penso que la centralització està clara. L'obediència o no a Merkozy pot plantejar dubtes, però el que està clar és que els criteris han de ser racionals, d'eficiència, mai l'estat espanyol ha sigut tan feble, és per aquí que hi ha espai. El que no podem fer és atrinxerar-nos, no serveix de res, cal avançar, fer propostes i acumular forces, sumar, en això el relat que tinguem és important. El pitjor en temps de crisi és no fer res.
En el context d'una crisi capitalista les retallades són encara més agudes a Catalunya que a Espanya?
És un tema molt complex, difícil de resumir. I de fàcil demagògia. Hi ha un primer tema pervers: No han pagat el fons de competitivitat, d'haver-ho fet era una bestreta, per tant... El nivell d'execució d'obra pública és més baix que a la resta de l'Estat. I per quadrar els seus números no han pagat el que pertocava de gener a setembre. Un terç del pressupost de la Generalitat és via transferència de l'Estat, d'aquest terç no n'han pagat el 80%. Podríem qüestionar el model de finançament actual però no es fa perquè de fet equivaldria a reconèixer un fracàs de la classe política. Ha estat un desastre però qui ho dirà?

Segon tema pervers: Si jo tinc un 20% de treballadors públics i tu en tens el 10% i retallem un 10%, a mi me'n queden 18 i a tu 9, seguim amb el despropòsit. Jo vaig sobrat i tu amb la llengua fora, i això també val per prestacions i serveis. Aquest és el criteri d'igualtat imperant. Això té un efecte secundari, la crisi afecta socialment més a qui té una economia més basada en l'empresa privada. Si tinc un 24% de treballadors públics, tinc les rendes assegurades per bona part de la població. Tot acaba però.

Tercer tema pervers: El que es fa és senzillament no pagar proveïdors, amb la qual cosa desplaço el problema al sector privat i l'ofego. Aquí ja està passant, el tema de l'ACA n'és un exemple. El tema del pagament a proveïdors farà un pet com una aglà. El que fan a altres comunitats és ajornar el problema i maquillar els comptes. En cas de no tenir una mentalitat d'economia productiva, on és el problema?

Dit això també hi ha una component ideològic en el cas de Catalunya, mercats madurs i obertura de nous mercats via privatitzacions. Veurem què fa el PP. Estem en mans d'un govern de comptables; no es fa política, és quadren balanços. En lloc de prendre les grans decisions ens dediquem al "Debe y haber" i el país se'ns en va per l'aigüera.
Reduint el frau fiscal al 13% estalviaríem 7.000 milions d'euros
Al document dius: "És prou evident que cal implementar mesures urgents per reduir el frau fiscal" a Catalunya. Com posar llum a un tema tan fosc?
En temes de frau fiscal sempre es parla d'estimacions, no són faves comptades. Les estimacions, i sobre això hi ha consens tècnic, indiquen que reduint el frau del 23% del PIB estimat a Catalunya al 13% -estimat com a mitjana a la Unió Europea-, podríem parlar de 7.000 milions d'euros. La primera retallada va ser de 2.700 milions i la pendent de 860 milions d'euros. Prendre mesures en aquest sentit no pot ser missió impossible.
És hora de ser valents, amb prudència però amb una ferma voluntat de lluitar
Morirem ofegats amb Espanya? O al contrari, serà la nostra oportunitat d'or?
Penso que aquest és el quid de la qüestió. Deia en Macià que la prudència pot ser el refugi de la covardia, si no va acompanyada de voluntat de lluita. És hora de ser valents, amb prudència però amb una ferma voluntat de lluitar. Som en una cruïlla de la història i cal prendre decisions.
I què passarà si no les prenem?
Torno al concepte de cost d'oportunitat, quan passes per una porta deixes de passar per una altra. El que és clar és que seguir com fins ara ens porta al desastre, no hi ha futur, cal garantir uns serveis socials de qualitat, cal garantir les pensions, una economia que funcioni. Fa dies llegia que la taxa de consum d'alcohol havia pujat un 70% entre els adolescents, això és símptoma que les coses no van. O es pren una decisió ja, i els sectors socials que l'encapçalin marquen el rumb, o pinta molt malament. Els números surten i no ho farem pitjor que fins ara, segur.
"La ineptitud, el frau i l'amiguisme està democràticament i geogràfica repartit, però amb les nostres mancances ja en tenim més que suficient". Planteges una ruptura amb l'estat espanyol però no amb el frau interior?
El que vull deixar clar és que no és un tema de bons i dolents, nosaltres no som millors. També tenim problemes per resoldre i ho farem. És un tema ja de sobrevivència. Es pot dir que plantejar la independència és un acte d'insolidaritat, com si la gestió que se'n fes des d'Espanya fóra eficient i afavorís els interessos populars, com si el clientelisme i el paternalisme, amb els diners dels altres, fóra progressista. El gran drama de l'esquerra espanyola és precisament aquest. Fins que els sectors més desfavorits de la societat no surtin d'aquestes trames no hi ha res a fer. Diuen que els regals fan esclaus i les fuetades gossos, no voldria ser ni l'un no l'altre.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid