Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Suprem absol els quatre guàrdies civils condemnats per torturar Portu i Sarasola

 Un mínim alleujament es va apoderar de molta gent el desembre de l'any passat en saber-se que l'Audiència Provincial de Guipúscoa havia condemnat quatre guàrdies civils per haver les torturat Igor Portu i Martin Sarasola durant el temps en què van romandre detinguts i incomunicats a la caserna d'aquest cos armat espanyol. 

Ara, quasi un any després, la realitat macabre de l'estat espanyol esclata de nou. El Tribunal Suprem espanyol ha tombat la sentència de l'Audiència guipuscoana i ha decidit absoldre els quatre agents de la Guàrdia Civil. Segons la justícia espanyola, ningú va torturar Portu i Sarasola i l'intent d'ofegar Portu no va existir. Així doncs, les fotografies que mostren les lesions no són fruit de la tortura, ni tampoc el contingut de l'Informe mèdic de l'assistència a Portu.

16/11/2011 02:17 Internacional
 
Igor Portu Juanena va ser ingressat el gener del 2008 a la UCI de l'Hospital Donostia en estat greu, amb dues costelles trencades i perforació pulmonar, així com hematomes arreu del cos i una hemorràgia en l'ull esquerre. Detinguts el 6 de gener de 2008, els dos militants independentistes bascos van ratificar davant del tribunal que van ser torturats per la Guàrdia Civil durant el temps en què van romandre incomunicats. Durant la seva declaració van coincidir que la detenció no va ser violenta i que tampoc van intentar fugir, tal com sostenia la versió oficial.
 

 La sentència va donar per provat el relat fet per Portu i Sarasola i va condemnar el sergent del grup especial de la Guàrdia Civil Juan Jesús Casas García, que va assumir el lideratge de l'operació, a quatre anys de presó per un delicte de tortures greus, sis mesos com a autor d'un delicte de lesions, a més d'inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu ia vuit anys d'inhabilitació absoluta.

També condemnava el cap del grup especial José Manuel Escamilla Martín a dos anys de presó per un delicte greu de tortures, amb inhabilitació especial i absoluta, i a sis de presó per un delicte de lesions. La condemna per l'agent Sergio García Andrade era de dos anys de presó per un delicte de tortures greus i inhabilitació i vuit dies per una falta de lesions. També a dos anys de presó per tortures greus i vuit dies per lesions és la condemna per al guàrdia civil Sergio Martínez Tomé.

El tribunal imposava a Cases i Escamilla 18.000 euros d'indemnització pel dany físic i psíquic patit a García Andrade, Martínez Tomé i Cases 6.000 euros més d'indemnització.

Una "kantada" i una estratègia d'ETA
 

Ara, el Suprem tira per terra tot això i decideix¡ que els testimonis dels dos torturats són una "kantada", segons diu literalment, una invenció, i que ETA es va encarregar de trobar testimonis que corroboressin la seva versió.

Els jutges del Tribunal Suprem Juan Saavedra Ruiz, Andrés Martínez Arrieta, Julián Sánchez Melgar, José Ramón Soriano Soriano (ponent) i Juan Berdugo Gómez de la Torre es van pronunciar favorablement al recurs presentat per la defensa dels guàrdies civils i subscrit per la Fiscalia. Aquesta interlocutòria anul·la l'anterior ja que que hi ha "una indeterminació en l'atribució delictiva d'un delicte de comissió per omissió", una suposada vulneració de la presumpció d'innocència dels guàrdies civils i, finalment, rebutja les conclusions a les quals es va arribar a Donostia vinculant-ho tot a una estratègia d'ETA.

Foto: GaraL'Alt Tribunal argumenta que tots els presos d'ETA denuncien tortures perquè hi ha un manual que així ho indica. És el que denomina com "kantada" i que defineix com un fals relat pactat perquè sigui coincident. Des d'aquest punt de vista, tot el que diu un detingut acusat de tenir relació amb ETA és fals-excepte quan s'autoinculpa.

Aquesta forma de veure les coses li ha valgut a l'estat espanyol dues condemnes per part d'Estrasburg per no investigar les tortures a Mikel San Argimiro i a Aritz Beristain.

Així mateix, carrega contra els tres testimonis que va presentar la defensa afirmant que van ser contactats directament per ETA perquè corroboressin un relat fals pactat pels dos detinguts. Així doncs, l'alcalde d'Aramaio, una infermera de l'Hospital Donostia i el testimoni ocular haurien actuat seguint ordres de l'organització armada, i això hauria passat per alt tant al jutge Iñaki Subijana com al fiscal en cap de Guipúscoa, Jaume Goyena.

 

Per saber-ne més:

"José K: torturado": teatre i taula rodona sobre la impunitat de la tortura 

El govern espanyol mantindrà la incomunicació com a arma repressiva 

El nou ministre de l'Interior també encobreix la tortura 

Els familiars de ls presos polítics bascos demanen la fi de la dispersió i de la vulneració de drets 

Detinguts al País Basc: nous indicis de tortura 

La sentència condemnatòria dels torturadors de Portu i Sarasola justifica la tortura 

Txalaparta ofereix gratuïtament un llibre digital després de la censura governamental 

Condemnen quatre guàrdies civils per haver torturat els militants Portu i Sarasola 

Un clam contra la tortura a Donostia 

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura 

Galeria de les fotografies publicades per Gara

Informe mèdic de l'assistència a Igor Portu

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut 

Contra la tortura!  

Els últims detinguts d'Euskal Herria denuncien severes tortures 

Nous casos de tortura al País Basc 

L'escrit de 18 indepedentistes recorda a l'Avui la vinculació de Garzón i la tortura

Un article a El Punt recorda la vinculació de Garzón amb la tortura

Defensors dels drets humans recorden el currículum del terror de Baltasar Garzón

Silenci, es tortura 

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut 

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura 

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia 

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior 

Noves jornades contra la tortura a Barcelona 

 


Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid