Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Otegi: "Hem complert, ara toca a l'Estat acabar amb les conculcacions de drets"

 El líder abertzale Arnaldo Otegi ha fet pública una carta des de la presó de Logroño en què adverteix que "hem complert la nostra paraula" i per tant "correspon ara a l'Estat fer desaparèixer totes les conculcacions de drets".

Otegi celebra "la valenta decisió" d'ETA d'abandonar l'activitat armada i considera que això "acredita de manera indiscutible la sinceritat i honestedat de la nostra aposta política per les vies exclusivament democràtiques i satisfà plenament els nostres compromisos tant amb el poble basc com amb la comunitat internacional".

27/10/2011 10:47 Internacional

En aquest sentit, assenyala que "ara toca resoldre les conseqüències del conflicte i construir un marc de pau i llibertat just i durador". L'esquerra abertzale, diu Otegi, es va comprometre "a portar la part de la pau que ens corresponia i hem complert, però perquè la pau sigui completa correspon ara a l'Estat fer desaparèixer del nostre poble totes les conculcacions dels drets civils, polítics i humans que encarar segueixen vigents". "Serà llavors quan gaudirem d'una pau plena", conclou.

A la carta, Otegi constata que "ara toca resoldre les conseqüències del conflicte i construir un marc de pau i llibertat just i durador". Otegi se sent "absolutament orgullós" de la fita assolida, tot i admetre que ha estat una tasca "tenaç, difícil i plena de dificultats". Dificultats perquè "hem hagut d'adoptar mesures necessàries per 'blindar' el nostre procés de canvi de les envestides d'un Estat al que ni interessava ni interessa el canvi d'escenari".

Amb tot, assegura que "la responsabilitat de l'esquerra abertzale s'ha imposat per sobre de qualsevol altre consideració". Otegi denuncia que "per intentar que no arribéssim fins aquí ens van detenir, empresonar i condemnar, a més de desenvolupar noves ràtzies policíaco-judicials i mantenir la retallada de llibertats fonamentals". I ara, amb la retirada d'ETA, Otegi lamenta que l'Estat segueix ancorat en "una actitud certament immadura que reflecteix l'autèntica por que existeix al nou escenari". "Però senzillament s'acabaran les excuses", manifesta.

Pernando Barrena: "El proper pas l'han de donar els governs espanyol i francès"

De la seva banda, Pernando Barrena, exportaveu de Batasuna, també ha insistit aquest dijous en una entrevista a RAC1, que "el proper pas l'han de donar els governs espanyol i francès, han d'abordar l'agenda de la conferència, que no ha de tenir continguts polítics". Segons Barrena, un dels punts clau és la situació dels presoners, que "estan privats de llibertat per motivació política". En aquest sentit, considera que "el govern espanyol hauria de posar fi a la política penitenciària dels últims vint anys, que no té res a veure amb la llei penitenciària en vigor: primer, un apropament dels presos. I, si volem tancar el procés i anar cap al diàleg, s'ha de posar en llibertat el col·lectiu de presos polítics bascos. És inevitable".

Gerry Adams: "Que Otegi sigui a la presó és un error"

Gerry Adams, president del Sinn Féin, va defensar ahir en una entrevista a Rac1 que Arnaldo Otegi hauria de sortir de la presó "el més aviat possible" per participar en el procés de pau d'Euskadi. També defensa l'acostament dels presos d'ETA i aposta pel diàleg com la millor manera de resoldre el conflicte.

Adams va agrair a ETA que hagi fet servir el mateix llenguatge que la declaració internacional i va insistir en la crida "per parlar entre els governs francès i espanyol, i entre totes les parts en el País Basc, també amb els jugadors no descoberts encara en el conflicte". "El diàleg és necessari. El diàleg és un obridor de portes, i els temes que semblen que mai es podrien resoldre, seran resolts amb el procés del diàleg", va dir.

Per Gerry Adams "l'acostament dels presos és el mínim, tal com va passar amb els irlandesos, en què els presos els van traslladar d'Anglaterra a Irlanda, més a prop de les seves famílies. Això va formar part de la negociació".

Sobre Otegi, Adams considera que el fet que "que gent com Arnaldo Otegi, personalment compromesos amb la recerca de la pau, estiguin a la presó és un error. I s'hauria de resoldre tan aviat com sigui possible". "Arnaldo ha fet els passos que ha fet pels seus motius, amb la seva pròpia manera i consistència de fer les coses, i no estaríem en la situació actual i movent-nos endavant si no fos pels seus bons esforços, i també els d'altres", assegura.

Per saber-ne més:

Concentració per la llibertat d'Arnaldo Otegi a Barcelona 

Dures condemnes de l'Audiència Nacional espanyola contra Otegi i altres dirigents abertzales 

Otegi askatu! 

L'Audiència Nacional absol Arnaldo Otegi d'enaltiment del terrorisme 

Qui es recorda d’Arnaldo Otegi? 

El Tribunal d'Estrasburg condemna l'estat espanyol per atemptar contra Otegi 

Otegi, absolt 

Otegi: "Després d'anys de persecució i detencions estem marcant l'agenda política del nostre país"  

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid