Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge a "Sònia", transsexual assassinada l'any 91 per sis neonazis

Avui es commemora el vintè aniversari de l'assassinat de Sònia Rescalvo Zafra, coneguda al món transsexual per "Sònia", que va ser brutalment assassinada per sis adolescents d'ideologia neonazi mentre dormia a la glorieta dels músics del Parc de la Ciutadella.

El Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha convocat una concentració a dos quarts de set de la tarda a la glorieta del Parc de la Ciutadella per reclamar justícia i una placa de record. Els fets van tenir lloc la nit del 6 d'octubre del 1991 quan sis neonazis de 16 i 17 anys van irrompre al lloc on la Sònia i unes amigues passaven la nit. Els sis menors van assassinar brutalment la Sònia, van deixar en coma la Doris i cec en Miguel, el sense sostre que va avisar la policia.

06/10/2011 12:03 Gènere
A l'acte "1991-2011 XX anys de l'assassinat de Sònia" hi intervindran Domingo Marchena, redactor de La Vanguardia, mitjà informatiu que va publicar la noticia; Àlex Vilardell, destacat activista glt i membre del CGB; Jordi Petit, President d'Honor de la CGL, el qual va presentar en nom de la CGL l'acusaciò popular conjuntament amb el FAGC; Juan Molinero, mosso que va portar la investigaciò de la trama skin, actualment comissari en cap de regio Barcelona; Maria José Varela, advocada de l'acusació popular; Francina, Regidora de Dona i Drets Civils; José Joaquin Perez Beneyto, jutge que va fer la instrucciò; MIKI Missé, activista transsexual, i Eugeni Rodriguez, Portaveu del FAGC.

soniatransexualEl brutal assassinat va crear un precedent en el col·lectiu d'homosexuals i transsexuals, que van fundar l'Observatori contra l'Homofòbia per lluitar contra les agressions homòfobes, i va commocionar la societat del moment.

La Vanguardia va ser el diari que va publicar la notícia, que parlava de l'assassinat d'una transsexual negra a la glorieta del parc de la Ciutadella. Però la Sònia no era negra, era l'aspecte que presentava després de l'allau de cops que va rebre. En ser conscients de la tràgica notícia el FAGC immediatament va demanar una investigació urgent al Governador Civil de Barcelona. Van haver de passar molts mesos fins que la passivitat de la investigació va fer que el jutge passés la instrucció als Mossos d'Esquadra, que van fer possible la detenció dels sis components del grup feixista.

Durant els mesos de juny i juliol de 1994 es va celebrar el judici a l'Audiència Provincial de Barcelona, forçat per la feina incansable del FAGC i també del Col·lectiu de Transsexuals de Catalunya (CTC) -nascut arran de l'assassinat-, que van exercir l'acusació popular de la mà de l'advocada Maria José Valera. Al juliol de 1994, l'Audiència dictava sentència i culpava els sis nazis a 310 anys de presó. Per primera vegada el moviment LGTB aconseguia posar en primer pla la necessitat de frenar la intolerància.

L'any 1993 el FAGC va aconseguir que l'Ajuntament de Barcelona col·loqués una placa a la Glorieta en memòria de la Sònia.

Per saber-ne més:

La Sònia i nosaltres - David Fernández

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid