Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Capellades commemora el 10è aniversari de l'aturada de les obres d’impermeabilització de la Bassa

Aquesta tarda s'ha descobert el plafó divulgatiu de la bassa i l'aqüifer, s'ha penjat una pancarta reivindicativa en contra de la sobrexplotació, s'ha recordat aquells dies del 2001 a través de fotografies i s'ha llegit un manifest de commemoratiu i de reflexió. Demà continuaran les jornades amb els protagonistes d'altres lluites en defensa del territori d'arreu del país.
 
L'Assemblea de Col·lectius Pro-Bassa Natural (ACPBN) va organitzar-se a Capellades, l’octubre de l’any 2001 amb la participació d’ADAPA, Assemblea de Joves, Clau de Volta, Endavant i Grup d’Independents i la col·laboració i implicació de gran part de la seva població, que va donar suport majoritariament a la campanya en favor d’una Bassa Natural. 10 anys més tard, en record d’aquell moviment, es celebren a Capellades  aquestes jornades commemoratives i de reflexió.

01/10/2011 22:41 Territori

Molta gent que va participar de la mobilització formant part d’altres col·lectius ara passats deu anys formen part de l’agrupació de VdC-CUP. Per aquest motiu, la formació agraeix que s’hagin organitzat aquestes jornades per recordar aquells fets i per seguir fent feina per evitar que l’aqüífer Carme-Capellades segueixi sobreexplotat.

Actes de demà

10 H. XOCOLATADA POPULAR A LA BASSA: Porteu-vos els coberts i les tasses… Nosaltres posem la xocolata i la coca.
11 H. TAULA RODONA A LA BASSA: 10 ANYS, UNA LLUITA… MIL LLUITES: Amb representants d’ACPBN, Plataforma en Defensa de l’EBRE, NO a la MAT, Cooperativa Integral Catalana-Ca La Fou…
14 H. ARROSSADA POPULAR A LA BASSA: Porteu coberts, plats i gots per cadascun. I també 7 euros per la paella, el pa i la beguda.
Plaçes limitades. Venda anticipada en els següents punts: Cafe Soul — Estanc del c/Pilar — Jaç Roig — La Lliga.

 

 

MANIFEST 10 ANYS BASSA

manifest-01102011Ara fa 10 anys que ens vam unir totes i tots en una lluita comuna: gent molt diferent, de totes les edats i d’idees molt diverses. Tots amb un mateix objectiu. Ens vam reunir, parlar i organitzar en assemblea, on tothom hi podia participar i dir-hi la seva, i decidir així quins passos s’havien de seguir.

Ara fa 10 anys que acampàvem dins la Bassa, aleshores buida, en gran part per culpa de la sobreexplotació de l’aqüífer. Aquesta situació, però, no ha canviat gaire i en aquell moment el que era l’equip de govern es va decantar per impermeabilitzar l’espai, intentant convertir el que fins ara ha estat un espai natural de gran importància en una cosa similar a una piscina de formigó, impossibilitant així reconèixer l’estat de l’aqüífer a través d’aquest baròmetre natural com és la Bassa i, per conseqüència, amagant un problema de primer ordre com és la seva sobreexplotació. Aleshores, com ara, ja vam dir que volíem la Bassa natural i que, com a mínim, la decisió de cimentar la Bassa es fes a través d’un referèndum popular, amb la implicació de la majoria de la població.

Ara fa 10 anys vam demostrar que sols el poble salva el poble i que, gràcies a la unió de tothom, vam aconseguir que la Bassa seguís essent natural. En aquesta lluita tothom va ser imprescindible i indispensable: cadascú jugant el seu paper, cada persona aportant una cosa diferent i donant el millor d’ella mateixa. Una llarga estada per mitjà d’una acampada i diverses activitats va poder frenar l’acció desproporcionada de l’equip de govern; una petita però amb el temps gran rebel·lió havia sorgit per a fer front a una forta agressió al cor de Capellades.

poble-011020111Les llargues nits, assemblees, accions, manifestacions i altres actuacions que des del teixit social s’havien format prengueren els carrers de la vila, estenent així aquesta consciència a tots els racons del poble.

Però no tot són flors i violes. Quina és la situació actual? La Bassa és natural, sí, però l’aqüífer segueix sobreexplotat. Qui va signar les denúncies perquè calléssim ara és l’alcalde i aquells que van apostar amb mà de ferro per tirar aquella impermeabilització endavant, sense escoltar, cedir i ni tan sols saber rectificar ens tornen a governar, i van cridar els agents antiavalots de la Guàrdia Civil per a frenar un moviment popular que va ser capaç d’alçar-se davant d’aquella situació.

Per acabar, aquest és un manifest que recorda amb fermesa els fets passats, però que sobretot vol incidir en les actuacions de futur. La sobreexplotació de l’aqüífer Carme-Capellades no és un problema resolt encara. Els darrers anys han estat plujosos, la qual cosa ha fet reeixir els nivells de l’aqüífer i recuperar la surgència de la Bassa, però el problema no està completament solucionat. Alhora, noves amenaces han anat constantment apareixent: la perforació de pous il·legals o nous plans territorials que incrementen el sòl urbanitzable sense aclarir el seu abastament en són clars exemples. Per tot plegat, cal continuar perseverant en la tutela pacífica dels compromisos adquirits per part de les administracions implicades i els usuaris.

pancarta-0101020111Des d’aquí demanem a l’administració hidrològica (l’ACA) que compleixi amb fermesa amb el control de les extraccions i aprovi el Pla Director d’Usos al qual es va comprometre; als ajuntaments implicats que implantin els mecanismes adients per incentivar mesures d’estalvi i eficiència en l’ús de l’aigua, i a la Junta Central d’Usuaris de l’Aqüífer Carme-Capellades que cerqui ponts de diàleg per arribar als acords necessaris per reduir i gestionar amb eficiència l’ús de l’aigua de l’aqüífer. Tot plegat, junt amb el compromís de la ciutadania i la transparència en el procés, ha de permetre assolir els objectius de sostenibilitat i millora que l’aqüífer necessita. Serà llavors quan la Bassa de Capellades romandrà plena i serà llavors quan haurem aconseguit la garantia de la sostenibilitat en la gestió de l’aigua.

De tot això hem d’aprendre que l’única manera d’aconseguir alguna cosa és amb la unió de les persones i també hem d’aprendre que encara ens queda camí per seguir lluitant perquè, tal com deia el poeta Miquel Martí i Pol : “Tot està per fer i tot és possible”.

ACPBN, 01 d’octubre de 2011

 

diagrama-2a3

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid