Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ara contra l'occità a la Val d'Aran

Nova agressió espanyolista contra les llengües de les nacions sense estat. El Tribunal Constitucional (TC) ha admès avui a tràmit el recurs que el govern espanyol va interposar contra la Llei de l'Aranès aprovada pel Parlament de Catalunya.
 

Amb aquesta decisió, l'aplicació de la norma queda en suspens de manera cautelar fins que els magistrats emetin una decisió. L'executiu de Zapatero va presentar un recurs perquè segons el govern espanyol una llei aprovada pel Parlament de Catalunya no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'Administració General de l'Estat.


19/09/2011 14:22 Llengua

Segons l'Estat, "la jurisprudència del Tribunal Constitucional ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial". D'aquesta manera, la llei queda en suspens fins que el TC emeti una decisió en un termini que no pot ser superior als cinc mesos.

El govern espanyol va acordar interposar el recurs al Consell de Ministres del 22 de juliol del 2011 adduint que "la norma resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès", ja que "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a usar-la".

La Llei de l'Aranès va ser aprovada pel Parlament de Catalunya gràcies als vots de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, mentre que el PP i Ciutadans van votar en contra perquè la consideren inconstitucional. Aquesta llei volia protegir els drets dels occitans a Catalunya, garantir els drets lingüístics dels aranesos i donar possibilitats de supervivència amb dignitat i amb futur a aquesta llengua. A priori es tracta d’una llei que reconeix el valor específic de l’aranès, dóna recursos de protecció a tothom que vulgui utilitzar l’occità a la Vall d’Aran i projecta que un procés de garanties sigui present en l’administració, l’educació, els mitjans de comunicació i les activitats culturals.

Per saber-ne més: 

Neix un canal de TV per Internet en occità  

Jornada reivindicativa a favor de l'aranès a Viella 

Una entitat anticatalana presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'aranès 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid