Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Oposició d'entitats ecologites a la modificació de la Llei d'aigües

El Govern va aprovar aquest divendres una reforma del Text Refós de la Llei d'Aigües, aprovat per Reial decret el 2001, que hauria de permetre que les comunitats autònomes que tinguin previsió estatutària sobre aquesta qüestió puguin assumir competències en matèria de policia de domini públic hidràulic.
 

Davant d'aquesta nova llei, cinc ONG ecologistes que formen part del Consell Assessor de Medi Ambient del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM) han mostrat el seu rebuig a la modificació de la Llei d'aigües aprovada en l'últim Consell de Ministres.

30/08/2011 23:37 Territori

Segons la norma aprovada pel consell de ministres, en les conques hidrogràfiques intercomunitàries l'exercici de les funcions descrites a l'apartat 2 de l'article 94 de l'esmentada Llei d'Aigües correspondrà a les comunitats autònomes que tinguin prevista la competència executiva sobre les facultats de policia de domini públic hidràulic en els seus Estatuts d'Autonomia.

Alhora, en l'exercici d'aquestes funcions serà aplicable als òrgans competents de les comunitats autònomes allò disposat en els apartats tres i quatre de l'article 94 de la Llei d'Aigües.

Amb aquesta modificació, l'Estat -que fins ara ha defensat de manera sistemàtica l'exclusivitat constitucional d'aquesta competència davant el Tribunal Constitucional- ha realitzat un canvi sobtat i renúncia a les seves competències en aquesta matèria.

Les cinc entitats ecologistes que han mostrat la seva crítica a aquesta nova llei  -WWF, SEO/BirdLife, Greenpeace, Ecologistes en Acció i Amics de la Terra-  consideren que és anticonstitucional, trenca la unitat de conca i presenta greus irregularitats formals, que se sumen a les crítiques a la revisió de l'anterior llei del 2001.

Les entitats ecologistes també critiquen la precipitació amb què s'ha dut a terme aquesta modificació, utilitzant un mecanisme, el Reial Decret Legislatiu que la Constitució espanyola només reserva per a assumptes "d'extraordinària i urgent necessitat".

L'oposició d'aquestes entitats i ONG s'ha materialitzat per ara en una petició: demanaran als grups parlamentaris que s'oposin a aquesta modificació i que defensin la competència exclusiva de l'Administració General de l'Estat en la policia del domini  públic hidràulic en les conques intercomunitàries, tot exposant que les Corts han de ratificar en un termini inferior a 30 dies. Si aquesta via no fructifiqués, recorrerien al Defensor del Poble perquè el recorri davant el Tribunal Constitucional.

 

 

 Per saber-ne més:

La PDE demana que es defensi l'Ebre davant la nova ofensiva del consell valencià i el govern murcià

Fa deu anys milers de persones protestaven contra l'augment de l'aigua

La CUP denuncia l'OPA hostil contra la companyia d'aigües de Sabadell

La CUP de Banyoles critica l'actitud opaca del govern sobre el canvi de model de gestió de l’aigua

La CUP de Barxeta denuncia que "un senyoret de Xàtiva" pugui extreure 16.320 metres cúbics d'aigua

 Jornades per la defensa i recuperació del serveis públics a Barcelona

Enterrament popular dels rius

Neix la Plataforma Metropolitana Contra els Transavasaments

Quan un govern esdevé un trist ajuntament metropolità

Presentació de la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments al Col·legi de Periodistes:

Més de 150 entitats i institucions ebrenques s'han adherit a la manifestació de diumenge.

La Jornada de Lluita Ebrenca: tot un èxit 

Continua la "crisi de l'aigua" a Catalunya Nord

MANIFEST DE LA PLATAFORMA METROPOLITANA CONTRA ELS TRANSVASAMENTS 

Manifestació a Tortosa contra el "transvasament a Castelló

Un altre front de la Plataforma en defensa de l'Ebre: l'oposició al canal Xerta-Sénia.


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid