Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Marc Sallas: «Som el vot del treballador indignat amb el sistema i amb Espanya»

Entrevista a Marc Sallas, portaveu nacional de la CUP. Publicat a Nació Digital.cat el 31 de maig de 2011.

Marc Sallas, (Badalona, 1982). Professor d'alemany i amant de les ciències polítiques. Del barri del Progrés de Badalona. És el portaveu nacional de la CUP. Està satisfet dels resultats de la CUP aquestes passades eleccions, però tampoc es confia. Està convençut que feina, feina i només feina és el secret de l'èxit de la CUP. Els polítics doncs hauran de treballar, o treballar més. De moment, 101 regidors els avalen com a sisena força electoral. Poden reposar una mica.  

03/06/2011 19:35 Hemeroteca

- Un exitàs no?

-Sí i tant! Ha estat un èxit basat en molta feina, molta coherència i molta gent implicada.

- Gairebé si hem permet la ironia amb més d'un 100% d'efectivitat, 101 regidors de 80 candidatures...

- Somriu . A molts ajuntaments hem assolit 4 regidors i d'altres hem passat els dos... Hi ha dues claus: el creixement de la CUP i la consolidació de l'anterior creixement. Quatre casos de capital de comarca ho confirmen: Mataró, Manresa, Vilafranca o Vic.


- Penseu com fan a Calàbria que us aprofiteu que ERC està en hores baixes o bé apunteu més al vot nou?

-Hi ha una gran part de vot nou, de tota manera no hem acabat d'analitzar-ho al detall. Però ERC ja fa temps que perd vots. I allà on no ens hem presentat Esquerra també ha perdut vots. O bé a llocs on ERC ha tret bons resultats com el Bages, la CUP també ha tret bons resultats. Per tant, no es pot dir ni molt menys que hi hagi un transvàs de vots encara que ens ho vulguin atribuir.

- 101 regidors i sisena força a Catalunya, faran aquests números a replantejar les coses a la CUP?

-La nostra filosofia no canviarà. El poble a poble; barri a barri; carrer a carrer forma part del nostre ADN polític. Ara bé, aquests resultats són els millors resultats de l'esquerra rupturista i d'alliberament nacional d'aquest país i no canviarem ni els nostres principis ni els nostres mecanismes de funcionament. Ara ens cal coherència, humilitat i molta feina.

- Res de començar a plantejar una possible opció electoral al Parlament?

-Ja es veurà, ara pair els resultats i veure cap on s'avança.

- Parlem de pactes...Sé que em dirà que cada municipi és un món i tot el discurs habitual, però sou partidaris d'entrar a govern o no encara no és el moment?

-Dependrà de les possibilitats reals d'aplicar el nostre programa polític en cadascun dels municipis. Si entrem a govern només serà per aplicar part important del nostre programa, si això no és així no es pot entrar a govern.

- Però és difícil, sou l'esquerra rupturista i d'alliberament nacional! Poca competència teniu en aquest mercat i poca possibilitat d'acostament ideològic...

Entenem que les nostres propostes poc a poc quallen a les classes populars d'aquest país, que en el fons són les que ens han votat.  Qui ens vota a nosaltres és el treballador indignat amb el sistema socioeconòmic i indignat amb el Regne d'Espanya que diu ja n'hi ha prou i fins aquí hem arribat. Anem a per totes, tenim camp per córrer!

- Vosaltres penseu doncs que el vostre votant és un treballador independentista indignat amb el sistema i amb el regne d'Espanya

-Sí, això és així. És el nostre target i responem aquests paràmetres polítics. Tenim una triple crisi: política, econòmica i nacional.

- Escolti, ha dit indignat, que li sembla l'acampada de la plaça Catalunya?

Respon a una efervescència que esclata no només al nostre país sinó a Europa i a la mediterrània. Són brots de la mateixa crisi. Ens deien que la història havia acabat amb la caiguda del mur de Berlín, però 20 anys després es veu que la història no s'acaba sinó que es repeteix: els rics cada cop són més rics i els pobres més pobres.

- Fukuyama ha mort?

-I enterrat. Evidencia que el discurs neoliberal s'ha superat.

- Vostè, Sr. Sallas, no ho sé però jo he estat diverses vegades a la plaça Catalunya aquests dies i la meva percepció és que el moviment respon a una dinàmica molt espanyola... Estic equivocat?

- Bé, el país no és només Barcelona i la dinàmica barcelonina té tics molt cosmopolites i poc nacionals. Però les acampades arreu del país tampoc responien al mateix criteri de Barcelona.

- Hem parlat de Barcelona, els resultats amb Xavier Monge al capdavant també un éxit no?

- Molt, som sisena força per darrere els cinc partits tradicionals. Era  la primera vegada que ens presentàvem i teníem pocs recursos, però responem a una necessitat, a respondre i oferir alternatives a la situació del país.

-I Girona?

-Feina, feina i feina.

- I amb Reagrupament pel mig?

- Hem establert un pacte, hem negociat molt.

- Administrar tots aquest recursos polítics serà tasca dura no? No sé fins quin punt el sistema assembleari és un avantatge o un inconvenient i més quan s'entra en dinàmiques on els adversaris marquen molt el terreny dels partits

-És evident que quan entres en una institució tens sempre el perill de ballar al ritme del sistema. Si fem això, estem acabats. Nosaltres posarem la nostra música i ballar en les cançons que ens interessin. La CUP és el que és: tindrem una pota dels ajuntaments i una pota al carrer. Així ho té el programa marc de la CUP.

- I objectius municipals concrets de cara el 2015?

Ulldecona, Sabadell o Barcelona. Allí on ens presentem serà el nostre objectiu.

- I la data de la propera assemblea nacional?

Passat l'estiu, segurament.

- CUP i 22M, construeixi una frase

-Aquest 22M un reflex d'una alternativa emergent d'esquerres rupturista i d'alliberament nacional que es consolida.

- Moltes gràcies

- A vosaltres.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid