Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La central nuclear de Cofrents registra 6 incidents durant els darrers 10 mesos

Iberdrola, titular de la Central Nuclear de Cofrents (València), va fer públic el dilluns que la central nuclear "ha aconseguit els 300 dies d'operació contínua de la planta per primera vegada en les seves gairebé 26 anys de funcionament".
No obstant això, Tanquem Cofrents puntualitza que segons les dades del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), durant aquests darrers 10 mesos Cofrents també ha registrat un total de 6 incidències. L'incident més recent es va produir fa només un parell de setmanes. El dilluns 9 d'agost el CSN informava sobre "una reducció de potència superior al 20% a causa de la parada d'una de les 4 bombes d'aigua de circulació, produint una pèrdua del buit del condensador". El succés es classificava com de nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

28/08/2010 18:17 Territori

L'entitat ecologista assenyala que no es pot dir el mateix de l'incident esdevingut el 13 de maig, que va aconseguir el nivell 1 de l'escala INES. Segons va informar el CSN "la instrumentació de nivell d'un dels dipòsits d'emmagatzematge del Sistema de Control Líquid de Reserva sofria una desviació en la lectura del volum del dipòsit, tant en Sala de Control com en l'indicador local, per la qual cosa el volum real en el dipòsit era inferior a l'especificat".

Com ja va informar en el seu moment la plataforma Tanquem Cofrents, aquest problema en el sistema de control del líquid de reserva és similar al que va ocasionar l'accident en la central nord-americana de "Three Milers Island" en 1979, el segon accident nuclear civil més important només superat per la catàstrofe de Chernobyl. Dies abans, el 5 maig, ja s'havia produït un altre incident. El titular de la central nuclear de Cofrents va comunicar al CSN, seguint el procediment reglamentari, que s'havia produït una parada automàtica del reactor a causa d'una parada de la turbina.

El 25 d'octubre de 2009, Cofrents sofria també una altra incidència. En aquesta ocasió el CSN alertava de "l'obertura d'una vàlvula d'alleujament del circuit primari, la qual cosa ha suposat la declaració de *prealerta d'emergència". A causa d'aquesta avaria, Cofrents va reduir el seu funcionament al 77%. El CSN va classificar com a nivell 0 en l'escala INES l'obertura de la vàlvula d'alleujament.

A aquests incidents cal sumar altres 2 succeïts el 13 i el 23 de gener de 2010, classificats pel *CSN com de nivell 0 en l'escala INES. També cal destacar la denúncia pública realitzada per Tanquem Cofrents a principi d'anys, quan la central nuclear va baixar entre la matinada del 8 i el 9 de gener la seva potència uns 500 MW, gairebé la meitat de la seva potència normal d'uns 1100 MW. Aquesta baixada de potència no consta en els informes del CSN.

Durant tot el 2009, Cofrents va registrar un total de 9 baixades de potència, diverses d'elles de les quals no s'ha donat cap explicació, i una parada no programada. A més, la parada per la recarrega de combustible que va realitzar la central entre setembre i octubre es va allargar 10 dies sobre els 36 previstos. Tampoc es va donar cap explicació del perquè. El CSN va catalogar com de nivell 1 en l'escala INES una incidència precisament durant la recarrega de la central nuclear el 22 de setembre de 2009.

És convenient recordar que una central nuclear ha de funcionar sempre les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any a la seva màxima potència, tret que tinguin un problema seriós (o una recarrega), i que, de fet, la majoria dels incidents que sofreix la central passen sense que aquesta pari o baixi la seva potència de funcionament.

La central nuclear de Cofrents continua sumant incidents, avaries i problemes que suposen un greu risc potencial per als ciutadans i el medi ambient, no només de la localitat de Cofrents i dels municipis veïns, sinó de tota la Comunitat Valenciana.

Per tot això, la plataforma Tanquem Cofrents qüestiona "aquesta nova fita, aconseguit el dia 18 d'agost, que ratifica el bon funcionament de la instal·lació" del que presumeix Iberdrola. La central ha sofert com a mínim durant aquests 10 mesos 5 incidents i 2 han implicat la baixada de potència de la central nuclear (a més de l'esdevingut al gener del que no informa el CSN). Al seu torn, també resulta preocupant i alarmant que Cofrents hagi necessitat 26 anys de vida per funcionar 300 dies de manera continuada. Una vegada més Tanquem Cofrents exigeix una el tancament de la central nuclear. La Plataforma demanda que no es renovi a Cofrents la concessió administrativa que finalitza en 2011.

La Plataforma Tanquem Cofrents agrupa a Greenpeace, Acció Ecologista-Agró, Marfull-AE Agró, la Intersindical Valenciana, Ecologistes en Acció-PV, Joves Verds, WWF-València, CGT-PV, Acció pel Clima, GECEN, Compromís pel Territori, Xúquer Viu, Baladre, CAT-PV i Salvem Millars.


Per saber-ne més:

Ascó i Zarra en lluita pel territori [Seguiment informatiu]

La central nuclear de Cofrents expedientada per la caiguda d'una barra d'urani

Cofrents, líder en residus radioactius 

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó

CANC: "Cal sortir al carrer per defensar la nostra terra"

"Tanquem Cofrents" demana a les Corts que no s'instal·li el cementiri nuclear a Zarra

Greenpeace denunciarà el govern espanyol procés per escollir l'ublicació del cementeri 

Nova mobilització contra la candidatura d'Ascó a acollir el cementeri 

"Tanquem Cofrents" lliura una corona funerària a l'alcalde de Zarra 

Ascó i Zarra entre les vuit candidatures admeses en el procés de selecció del cementeri 

"Tanquem Cofrents" fa una crida a la mobilització per impedir la instal·lació del cementeri a Zarra 

L'Ajuntament de Zarra, a la Vall de Cofrents, també vol acollir el cementeri nuclear 

Centenars de persones es manifesten a Barcelona contra el cementiri nuclear 

Mas i Montilla van acceptar la candidatura d'Ascó malgat que ara s'hi oposen

La CUP rebutja la insta·lació d'un cementiri de residus nuclears als Països Catalans 

L'ajuntament d'Ascó aprova presentar la candidatura per acollir el magatzem nuclear 

Un sol crit "Ascó, Catalunya diu que no" 

Mobilitzacions contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó 

 

Antecedents:

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó 

El CANC critica la predisposició de l'Alcalde d'Ascó al cementiri nuclear 

Els municipis d'Ascó i Vandellòs s'han ofert per acollir el Magatzem Transitori Centralitzat 

Ascó I no pot connectar-se a la xarxa i a Vandellòs II s'han trobat més partícules radioactives 

Nous accidents a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs 

Concentració a les portes de la central nuclear d'Ascó per exigir-ne el seu tancament 

Continuen trobant noves particules nuclears de la fuita d'Ascó I 

El CANC: "És una burla a la ciutadania" atorgar un càrrec al director cessat d'Ascó, Rafael Gasca 

La fiscalia de Tarragona obre diligències per la fuita d'Ascó mentre Montilla intenta tancar l'afer 

La central d’Ascó continua amenaçant les poblacions properes 

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I 

 

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid