Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ha mort Maria Pera Rafart, esposa de Jordi Cardona

Ha mort Maria Pera Rafart, esposa de Jordi Cardona i nora del dirigent de Nosaltres Sols i del FNC Daniel Cardona. Va morir ahir a la seva localitat de Sant Just Desvern a l'edat de 92 anys. El seu marit Jordi havia mort el 7 d'octubre de 1999. Demà al matí es celebrarà el seu enterrament a les 10h al Tanatori de Sant Just.

31/01/2011 Política

Maria Pera havia mantingut un compromís amb la causa independentista des de ben jove amb la seva parella i el seu sogre Daniel Cardona, que conegué en els temps decisius de la República i la Guerra Civil. Havia realitzat tasques de compromís en la lluita contra el règim franquista, des dels anys quaranta fins ben entrada la Transició. Amb seu company Jordi va participar en incomptables actes de solidaritat i d'activitats clandestines en defensa dels drets i les llibertats del Poble Català.

Maria Pera havia nascut a Solsona, però va viure la major part de la seva vida a Sant Just Desvern. El compromís de Daniel Cardona, fundador de Nosaltres Sols! i alcalde d'aquesta localitat durant la República, el va forçar de ben jove a conèixer l'exili durant els anys diverses dècades.

Amb només quinze anys, Jordi Cardona va ensenyar el funcionament d’armes a alguns dels participants en els fets d’octubre. El març de 1938 va entrar a l’Exèrcit Popular, a la Divisió de Transmissions va servir al front del Jarama, l’Alcazar de San Juan i Sarrión. Una explosió de morter l’agost d’aquell mateix any el va ferir greument. Amb l’arribada de les tropes feixistes a Vinaròs es detingut quan estava hospitalitzat de resultes de les ferides, però gràcies a un salvaconduit fet pel director de l’hospital va poder tornar al seu poble.

En Jordi Cardona es va incorporar al FNC, del qual el seu pare va ser un dels principals fundadors essent un dels primers en passar l’armament a l’interior per la secció militar. Una organització a la qual Maria Pera sempre aportava el seu suport.


Durant un temps es va imprimir el Per Catalunya, portaveu del FNC, a casa seva.


Va ser un habitual del món excursionista i orfeonístic vinculat a l’Ateneu Santjustenc. A partir d'aquests coneixements a finals de la dècada dels 60 va cobrir algunes baixes en l’equip de passos fronterers del FNC. A la seva casa també s’hi van refugiar diversos perseguits durant la dictadura.

 

 








Per saber-ne més:

El cor dividit, el sentiment amb vosaltres

Ha mort Joan Triadú, activista cultural i resistent del FNC durant la dictadura

Medalla d'Honor "Pau Claris" per a Joan Triadú

 Ha mort Jaume Font Marí, vinculat al FNC i impulsor de l'escoltisme clandestí

El setantenni de la fundació del Front Nacional de Catalunya (FNC)

La CUP homenatjarà Manuel Viusà a Prada de Conflent en el marc del 70è aniversari de l'FNC

Homenatge al Front Nacional de Catalunya a Vic

Acte de memòria i homenatge en el 70è aniversari de la fundació del FNC

Un acte recordarà el 70 anys de resistència del FNC

Inauguració d'una placa dedicada a Jaume Martínez Vendrell

Els mèdia obliden la militància clandestina de Palau i Fabre al FNC

La memòria independentista: Ramon Subirats i Coral

Magí Colet: el FNC i la Catalunya resistent

Joaquim Casamitjana i Riqué, un resistent mort a mans de la Gestapo

Jaume Martínez i Vendrell o la constància militant per l’alliberament nacional 

 Ha mort el veterà independentista Antoni Turró i Martínez 

Emotiu i sincer homenatge als lluitadors del FNC a Lleida 

Homenatge a Lleida a Joan Culleré i Ibars

Esteve Albert i Corp o la fidelitat a la terra 

Octavi Viladrosa i Josa

De la fosca al desvetllament: El Front Nacional de Catalunya a la dècada dels cinquanta

Francesc Espriu: el patriota i pintor 

Ha mort l'històric militant del FNC Francesc Espriu

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid