Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Diada Nacional arreu del territori. Recull de cròniques i marxes de torxes

Llibertat.cat us ofereix un recull de cròniques dels actes i mobilitzacions que es van viure arreu del Principat amb motiu de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre més enllà de les manifestacions de Girona, Lleida, Reus i Barcelona.
 
A més, dediquem un apartat a la multitud de marxes de torxes que es van celebrar al Principat la vigília de la Diada, moltes de les quals van ser organitzades per la CUP i el conjunt d'organitzacions de l'Esquerra Independentista.
 
 

15/09/2010 00:55 Política

 

Marxes de torxes

 

Marxa de Torxes de Vilafranca

 

Amer

{youtube}tSgfDkTjtns{/youtube}

 

Organitzada per Amer Decideix.

 

Barcelona

 {youtube}CvoD98LWbEQ{/youtube}

  

Berga

marxatorxesbergaBerga va viure divendres 10 de setembre la quarta edició d'una animada i concorreguda Marxa de Torxes per la Independència. Es van repartir un centenar de torxes i d'estelades entre el públic, que a partir de 2/4 de 10 es va aplegar a la plaça de Sant Pere per participar en aquest acte. El grup de batucada "Trastukats" i el de bastoners "Cop de Garrot" van actuar en el decurs del recorregut que va congregar des de famílies, joves i gent gran. A la plaça de Sant Joan, els participants de la marxa es van afegir a les persones que a aquella hora seien a les cadires de les terrasses dels bars.

Les entitats organitzadores van palesar que la conjuntura en la qual enguany se celebrada la Diada Nacional "és diferent", entre altres motius per la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut. "Ha començat el procés d'alliberament del poble català", va dir Guim Tuson, el jove berguedà encarregat de llegir el manifest de la marxa. Després de les consultes sobiranistes pel dret a decidir, la sentència esmentada i la manifestació de rebuig en contra celebrada a Barcelona "la via autonomista és morta i com a tal l'hem d'enterrar". Els organitzadors de la marxa van fer un crida als berguedans " a l'organització i la lluita" per tal d'estimular la consciència col·lectiva d'identitat nacional. Després d'exposar la feina que fan Maulets, el Casal Panxo i la CUP per assolir-ho, els promotors van expressar el seu desig de "construir la nostra pròpia història". En acabat era previst celebrar un sopar al Casal Panxo amb un concert del cantautor Jaume Arnella, que va assistir a la marxa igual que el cantant berguedà Francesc Ribera, Titot.

 

Bigues i Riells

Ha participat unes 50 persones

Blanes

A dos quarts de 12 de la nit es va celebrar una concentració davant de l'Ajuntament de Blanes i es va inciar una marxa de torxes fins a la roca de Sa Palomera, A les 0:00 es va arribar dalt de Sa Palomera per penjar l'estelada i cantar l'himne.

Organitzada per Acció Cultural Es Viver.

Cabrianes

Per primer any celebrem a Cabrianes la Marxa de Torxes per la Independència, un acte d’àmbit nacional per reivindicar la independència del nostre poble. Aquest acte es celebra conjuntament a d’altres localitats catalanes.

Es farà una baixada de torxes, una cantada de cançons i lectura de poemes i s’acabarà amb un sopar popular. Aquí teniu el programa d’actes.

Figueres

{youtube}agC8bjsHE98{/youtube} 

 

Mataró

Dijous 9 de setembre la CUP va organitzar un acte polític a la sala de Can Palauet “pels drets socials, laborals i nacionals” amb la participació de l’advocat laboralista Jordi Juan i de l’escriptor Julià de Jòdar. Es va denunciar la regressió en matèria de drets laborals que suposa la reforma laboral (abaratiment de l’acomiadament i pràctica anul·lació de la negociació col·lectiva) aprovada pel PSOE sota la pressió dels mercats internacionals i de la UE. En aquest sentit es va fer una crida a la participació en la vaga general del 29 de setembre i a l’estructuració d’una alternativa de sindicalisme crític que vagi més enllà d’aquesta mobilització i del sindicalisme pactista d’UGT i CCOO. Paral·lelament, Julià de Jòdar tot i constatar l’existència de ritmes diferenciats  va emfasitzar l’objectiu d’unir l’eix de reivindicació sociolaboral i la reivindicació d’independència expressada de forma massiva a la manifestació del passat 10 de juliol.
 
Divendres 10 de setembre, la CUP, junt amb altres col·lectius independentistes de la ciutat i de la comarca, va donar suport a la primera Marxa de Torxes organitzada per la plataforma Mataró per la Independència. Valorem molt positivament aquest acte, per l’èxit de convocatòria, que va aplegar unes tres-centes persones pels carrers cèntrics de Mataró, i per la seva significació com a espai unitari d’afirmació nacional i a favor de la independència de la nació catalana. Pensem que la resposta positiva a la crida de la plataforma de Mataró per la Independència és l’expressió lògica de continuïtat de l’èxit del Referèndum sobre la Independència organitzat el passat 20 de juny per la plataforma Mataró Decideix.
 
Dissabte 11 de setembre, els membres de la CUP van participar en l’ofrena floral al monòlit de Rafael de Casanova a Mataró i Xavier Safont-Tria, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Mataró va pronunciar un parlament davant les persones congregades a l’acte institucional. Respecte a aquest acte, la CUP valora negativament la postura del PP, que per primer cop se’n va desmarcar, fent evident la deriva espanyolista i extremista d’aquest grup polític.
 
Per la tarda, la CUP va participar a la manifestació independentista convocada a Barcelona i Xavier Safont-Tria va realitzar el parlament unitari de l’esquerra independentista al Fossar de les Moreres davant de 3.000 persones. Safont-Tria va afirmar que “l’Estatut ha mort” i va remarcar que el problema no és el “Tribunal Constitucional espanyol”, sinó els partits de l’arc parlamentari del país que legitimen l’opressió del poble català.

 

Verges

esteladavergesespelmesEl divendres 10 de setembre, la vigília de la Diada, la plaça Major de Verges va acollir una encesa col·lectiva d'espelmes. Es van encendre més de 3.000 espelmes a terra dibuixant una bandera estelada. Els vergelitans es van aplegar a la plaça major, després del concert d'havaneres, per encendre pacientment una gran catifa de flames per commemorar els actes del 10 de setembre, vigília de la Diada. 

 

 

 

 

Vilanova i la Geltrú

Àlbum de fotos

 

Vilafranca

 

{youtube}bXudFQPsXCA{/youtube}

 

 

Mobilitzacions durant la Diada Nacional

  

Balaguer

El passat divendres dia 3 de setembre, el Casal Pere III iniciava la seua tradicional Prèvia a la Diada, que enguany arribava a la seua setena edició, i que s'ha convertit ja en l'acte festiu i reivindicatiu més concorregut de la nostra ciutat i de la nostra comarca. El sopar va aplegar representants destacats del teixit associatiu balaguerí, i s'hi va reconèixer la tasca dels voluntaris de la plataforma Balaguer Decideix i d'altres plataformes de la comarca, així com -pòstumament- de l'artista balaguerí Josep Rodés, que van rebre respectivament els premis Moragues-Basset i Manel Gonzàlez Alba. Més d'una trentena de voluntaris de la plataforma balaguerina i d'altres plataformes comarcals van rebre aquest reconeixement, i l'acte va tenir un punt especialment emotiu en el moment que la germana de Josep Rodés va rebre el guardó. Ben aviat en tindreu imatges al web-bloc del Casal.

Un any més, diversos membres del Casal Pere III van tornar a hissar la bandera estelada en un dels punts més alts de la ciutat, el Castell Formós. Una acció reivindicativa i simbòlica que va fer que, durant tot l'Onze de Setembre, la bandera fos ben visible des de tots els punts de la ciutat.    

Barcelona

b2010_cLa commemoració de la Diada a Barcelona visualitza el clam per la independència arreu del país 

 

 

 

 

 

  

Camp de Tarragona 

campUn miler de persones participen a la manifestació més important del Camp de Tarragona 

L'Esquerra Independentista del Camp, a punt per l'Onze  

Manresa, Sallent, Cardona, Monistrol de Montserrat, Sant Joan de Vilatorrada, Cabrianes, Navarcles i Santa Maria d'Oló

 

 

 

Girona

La manifestació de la CUP ridiculitza la "unitària" a Girona 

La premsa reconeix el paper de la CUP com a referent de la Diada a Girona 

[VÍDEO] Diada Nacional 2010, dia en què la CUP va triomfar a la ciutat de Girona 

L’Onze de setembre que va posar tothom al seu lloc: crònica en primera persona  

 

Figueres

dsc05749A Figueres el cantautor valencià Pau Alabajos va obrir l’acte que la CUP juntament amb Maulets i el SEPC han organitzat amb motiu de la Diada. Els forts aplaudiments que es va endur el cantautor de l’Horta van donar pas a la lectura del manifest de l’esquerra independentista figuerenca i la cantada dels Segadors. Per finalitzar l’acte tots els assistents van gaudir d’un vermut que posava el punt final als actes de la Candidatura. Enguany, la CUP també ha format part de l’ofrena floral que Òmnium Cultural organitza al monuments dels Drets dels Pobles situat a la plaça Frederic Marès, on moltes entitats i formacions polítiques de la ciutat commemoren la Diada.

 

Lleida

lleidaMig miler de persones secunden la mobilització de l'Esquerra Independentista de Lleida per la Diada 

La CUP es marca com a objectiu mantenir el lideratge de la Diada 

Diada unitària 

La CUP de Lleida també manté la manifestació independentista de l'Onze en detriment de l'autonomista 

 

 

Vilafranca

 

img_4514El passat divendres 10 de setembre al vespre, l'Esquerra Independentista va realitzar un any més el tradicional acte polític de commemoració de la diada nacional de l'11 de setembre amb la participació d'un centenar de persones. L'acte es va iniciar amb una mostra de balls populars amb l'actuació de la colla de bastoners de Capellades. Tot seguit, les diferents organitzacions convocants (Assemblea de Joves de Vilafranca, Endavant i la CUP) van realitzar uns parlaments. Per part de la CUP el parlament va anar a càrrec d'en Llorenç Casanova, regidor a l'Ajuntament de Vilafranca. El seu discurs es va entrar en reclamar la independència dels Països Catalans, però també en denunciar les retallades socials i laborals que actualment estem patint.

Enguany també es va convidar a l'acte l'Assemblea pels Drets Socials. En Robinson Silva, en nom de l'assemblea, va incidir en les problemàtiques socials que pateix la vila i els Països Catalans, i va aprofitar per fer una crida a la Vaga General convocada per aquest proper dia 29 de setembre. L'acte es va cloure amb el cant dels segadors que va donar lloc a un sopar popular per a totes les persones assistents. Finalment, les persones assistents a l'acte de l'Esquerra Independentista de Vilafranca es van incorporar a la tradicional Marxa de Torxes per la Independència. L'estelada va presidir durant unes hores l'Ajuntament de Vilafranca, penjada en el seu balcó a iniciativa d'un regidor de la CUP.

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid