Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Primera Jornada sobre l’Estat dels Drets Humans a la Federació Russa. "Impunitat i Repressió"

Paral·lelament, al setmanari la Directa es pot llegir l'entrevista de Sergi Picazo a la militant pels drets humans a Txetxènia, Lilya Yusupova sota el títol "A Txetxènia no et jutgen o t'empresonen, t'assassinen".
Al web de COMRàdio podreu veure el vídeo de l'entrevista que se li va fer a la periodista Oksana Txélixeva , directora de l'Agència d'Informació Russo-Txetxena, i que va participar el passat dimecres 26 de maig a la "Primera Jornada sobre l'Estat dels Drets Humans a la Federació Russa", organitzada per la Lliga. Al vídeo la periodista explica la seva visió de l'estat d'aquests drets a Rússia.

30/05/2010 18:16 Internacional
A la jornada també varen participar: Elena Sannikova, de l'ONG russa Memorial, guardonada amb el Premi Sàkharov el 2009; Olga Bobrova, redactora del períodic Nòvaia Gazeta i especialitzada en el Caucas Nord; Svetlàna Isaeva, fundadora de l'organització Mares del Daguestan.
 
Aquesta setmana i pocs dies abans que se celebri la cimera entre la UE i la Rússia, l'última encara té un llarg camini per recórrer en matèria de protecció dels drets humans. Avui a la Federació Russa existeix una forta repressió política i social, hi ha instaurada una fèrria censura en els mitjans de comunicació i la vulneració dels drets humans més bàsics és una constant al Caucas Nord.

Per aquest motiu, la Lliga dels Drets dels Pobles ha volgut acostar aquesta realitzat a la societat catalana amb aquesta jornada en què hi han participat destacades activistes i periodistes vingudes des de la Federació Russa.

 

Paral·lelament, al setmanari la Directa es pot llegir l'entrevista de Sergi Picazo a la militant pels drets humans a Txetxènia, Lilya Yusupova sota el títol "A Txetxènia no et jutgen o t'empresonen, t'assassinen"

A l'entrevista Yusupova parla de la situació actual i comenta que "No hi ha bombardejos, la guerra no està en fase activa, però la resistència és manté i encara hi ha guerrillers a les muntanyes. Fa poc es va cancelar l'estat d'excepció antiterrorista, però hi ha una por somàtica entre la població. Hi ha molta desconfiança entre els txetxens. Un exemple, en el moment que van segretar la meva companya Natàlia Estermirova, hi havia una veïna que ho va veure tot; va veure com Natàlia cridava que l'estaven segrestant mentre la posaven en un cotxe. Si aquesta dona hagués cridat o hagués trucat algú de l'organització per avisar, la Natàlia s'hagués pogut salvar, però la por és tan gran que no va fer fes. Enacara ara no se sent capaç de testtificar, de la por que sent. L'amòsfera és de tanta por com en els temps d'Stalin.

Pel que que fa al futur, Yusupova no creu que la situació pugui canviar ara per ara. Pensa que si no hi ha democràcia a Rússia, no hi haurà canvis a Txetxènia i no veu una dinàmica positiva.

Lilya Yusupova és txetxena. Tot i ser pedagoga de formació, el seu compromís amb els Drets Humans l’ha dut a treballar a l’ONG Memorial, on dirigeix, investiga i denuncia els abusos contra els Drets Humans que es produeixen a la república caucàsica. Una feina d’alt risc que pot arribar a pagar amb la vida, com demostra l’assassinat –l’any passat a Grozni– de la seva companya Natàlia Estemirova, ajusticiada a trets després d’haver estat segrestada per uns desconeguts.

Per saber-ne més:

"Qualsevol que gosa expressar la seva opinió a Txetxènia és assassinat o ha de fugir del país" 

Commemoració del Dia Internacional de Txetxènia a Sabadell 

"Txetxènia, deu anys després" i passi del documental "Desconfiança" a Barcelona 

La periodista Oksana Chelysheva trenca el silenci informatiu sobre Txetxènia a la UB 

Rússia fa la 'guerra bruta' a Ingúixia, en un conflicte cada cop més semblant al de Txetxènia 

 
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid