Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Només alguns mitjans digitals van destacar la impunitat feixista de Samaranch

El tractament mediàtic de la mort de Juan Antonio Samaranch només ha destacat els aspectes positius de la seva trajectòria vital, n'ha justificat la militància franquista i n'ha silenciat les seves facetes més controvertides.

Aquesta és la conclusió del dossier "La cobertura mediàtica de la mort de Samaranch", elaborat per l'observatori crític dels mitjans Media.cat.

30/04/2010 18:08 Drets i Llibertats

L'informe analitza el ressò que ha tingut la mort del president honorífic del COI als diaris generalistes i esportius, a la premsa digital i al Telenotícies de TV3 entre els dies 21 i 23 d'abril de 2010.

Dels 123 articles sobre la figura de Samaranch publicats en la premsa generalista, només 39 esmentaven la seva filiació política a Falange. Segons l'informe, "els mitjans han justificat o matisat l'adscripció de Samaranch al règim franquista per les circumstàncies socials i polítiques de l'època".

Així mateix, també han silenciat els escàndols de corrupció que van afectar la seva trajectòria al capdavant del COI: només en 12 articles es fa referència a aquest tema. La reforma de la carta olímpica impulsada per Samaranch, que veta la participació als Jocs Olímpics de les nacions sense estat -entre elles Catalunya-, "ha estat obviat totalment per la premsa": el tema només s'ha tocat en dues ocasions, i hi ha fet referència un únic rotatiu: El 9 Esportiu de Catalunya, que s'encarta en les edicions diàries de l'Avui i El Punt.

L'informe també destaca que el tractament de la premsa esportiva editada a Catalunya, amb l'excepció d'El 9 Esportiu, "ha estat totalment acrític" amb la figura de Samaranch. El Mundo Deportivo i Sport "tracten de forma tangencial el passat franquista del personatge i ressalten sobretot la seva carrera esportiva". El paper d'aquests mitjans "és especialment rellevant" tenint en compte la seva nombrosa audiència, i per tant, "resulta especilament greu el tractament esbiaxat que fan de la figura de Samaranch".

Mitjans digitals

El tractament més equànime, al marge del realitzat per El 9 Esportiu, l'han realitzat els mitjans digitals, que no han ocultat cap de les facetes del personatge. En aquest sentit, l'informe també analitza el ressò de la mort de Samaranch en la premsa internacional i l'impacte que ha tingut en les xarxes socials, i afirma que "el cas Samaranch apunta al final de les aduències captives". Media.cat conclou que "la mort de Samaranch ha estat per als grans mitjans de comunicació un exercici col·lectiu de desmemòria, i en alguns casos, de manipulació directa de la història", i que la cobertura mediàtica del fet "evidencia el poc esperit crític i el seguidisme envers les línies marcades pel poder polític i econòmic" de la majoria dels mitjans catalans

Cobertura informativa de Llibertat.cat sobre Samaranch:

El 73% del lectorat creu que Samaranch tindrà un monument en honor seu 

La premsa internacional sí que recorda el passat feixista de Samaranch 

D'Estadi Lluís Companys a Estadi Samaranch? 

La xarxa destaca la impunitat feixista de Samaranch

Mor als 89 anys l'exfalangista Juan Antonio Samaranch

Samaranch feixista El Drall 

L'article sobre Samaranch que van censurar a Josep Maria Huertas 

Podrits 

Samaranch feixista El Drall 

Garzón i Samaranch

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid