Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Esquerra Independentista engega campanyes de conscienciació sobre el Nadal

Els diferents col·lectius de l'esquerra independentista dels Països Catalans han promogut diverses campanyes per tal de reivindicar la cultura popular autòctona i apel·lar al consum responsable durant aquesta festes de Nadal.

Maulets de l'Alt Empordà vindiquen el tió com a símbol de la resistència de la cultura popular catalana enfront als processos imperialistes que pateixen els Països Catalans. És per això que els dies 23 i 24 de desembre intercanviaran pares noels per tions casolans.


Per la seva banda, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Tarragona i l'EI del Tarragona han engegat una campanya que duu per nom "Que el Nadal no et consumeixi" i que pretén fer pedagogia sobre el consum en època nadalenca (+ campanyes a l'interior).

22/12/2009 19:32 Cultura


Maulets Alt Empordà

Per tercer any l'assemblea de Maulets Alt Empordà treu al carrer la campanya: "Aturem la globalització, caguem el tió". En el marc de la campanya, organitzaran, durant els dies 23 i 24 de 2/4 de 5 a 2/4 de 9, una parada a l'encreuament del carrer Girona amb la Rambla de Figueres, per bescanviar pare noels per tions elaborats cassolanament.


Manifest

Des de Maulets Alt Empordà, volem reivindicar el tió com a símbol de la resistència de la cultura popular catalana enfront els processos
colonialitzadors de la gran potència econòmica mundial, els Estats Units.

El capitalisme, no només afecta les nostres butxaques com a treballadors i treballadores; el capitalisme també ataca la nostra
cultura, les nostres tradicions, la nostra identitat.

El procés d’americanització de les nostres festes i tradicions, és una conseqüència del model econòmic imperant, on l’augment de la producció
ho és tot.

En aquest sentit, tradicions antiquades i minoritàries com el tió són, no res més, que un destorb davant aquest procés global-uniformitzador
que s’està apoderant dels nostres temps.

Nosaltres reneguem d’aquest consum, així com dels seus agents criminals.

Assemblea Maulets Figueres.


Esquerra Independentista de Tarragona

“Que el Nadal no et consumeixi”, campanya de conscienciació sobre el consum al Nadal


La Candidatura d’Unitat Popular (CUP), juntament amb diverses organitzacions de l’Esquerra Independentista de Tarragona presenten la campanya “Que el Nadal no et consumeixi!”, que pretén informar i captar les impressions de la societat tarragonina sobre el consum en èpoques nadalenques i com les administracions -Ajuntament inclòs- l’incentiven per sobre dels ciutadans en una conjuntura de crisi econòmica per poder engreixar així el sistema de mercat en comptes de proposar alternatives i prioritzar el benestar dels tarragonins.

Col·lectius organitzadors: Assemblea de Joves La Guspira, Assemblea de Joves de Tarragona, Endavant-OSAN i Cau de Llunes- Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona i CUP de Tarragona.

 

CUP de Tarragona

Tarragona: La CUP considera que el Nadal no hauria de ser sinònim de consum


 
La Candidatura d'Unitat Popular de Tarragona (CUP) juntament amb altres quatre organitzacions de la ciutat posen en marxa, des d'avui, la campanya 'Que el Nadal no ens consumeixi!' per conscienciar a la població tarragonina que "el consumisme proporciona un gaudi momentani que s'evapora després d'unes hores, deixant-nos amb les nostres misèries reals". Per aquest motiu, critiquen al consistori tarragoní, per promoure el consum, havent fet cas a la Cambra de Comerç i encendre els llums de Nadal abans d'hora.


Alba Canyellas, membre de Cau de Llunes (assemblea feminista de Tarragona, una de les organitzacions implicades), ha explicat que "el consumisme s'accentua en l'època nadalenca i és un fenomen normalitzat, perquè se'ns fa creure que podrem assolir la felicitat comprant nous productes i això no és així". Des dels impulsors de la campanya, es creu que aquest error és de caire cultural, ja que el consum "ens proporciona una felicitat falsa i superficial que només afavoreix a les empreses".

Per aquest motiu, critiquen el posicionament de l'Ajuntament de Tarragona a favor del consum, per haver fet cas a la demanda de la Cambra de Comerç d'encendre els llums de Nadal abans del previst, per incentivar les compres. D'altra banda, el representant de la CUP, Josep Maria Llauradó, ha volgut aclarir que "no anem contra el comerciant, sinó que aquestes campanyes potenciadores del consum només afavoreixen a les grans superfícies".

Per aquesta raó, la CUP ha cregut necessari engegar la campanya 'Que el Nadal no ens consumeixi!' per conscienciar els tarragonins i tarragonines vers aquesta qüestió. Des d'avui mateix, començaran a repartir octavetes a diferents punts de la ciutat, amb un manifest explicant la seva visió. A més, també han avançat que duran a terme una enquesta per conèixer l'opinió de la ciutadania al respecte.

 

Associació per la Cultura Popular Catalana de Vic


pumaL'Associació per la Cultura Popular Catalana de Vic organitza cada any una activitat que consisteix en repartir tions per les escoles de la capital osonenca per tal que el major nombre d'infants possible pugui cagar el tió. L'Oncle Buscall i el mestre tioner, acompanyat dels seus amics, la Bastona (la vara que l'ajuda a despenjar els tions dels arbres), l'Heura i en Colgafocs (el tió que sempre va amb ell), visiten escoles de Vic, volten per les classes i saluden tots els nens i nenes. Després expliquen la història del tió, com l'han de cuidar, què li han de donar de menjar i com i quan l'han de fer cagar.


Tions, és l'hora de cagar
 
Estimats nens i nenes de Vic,


Estic molt content que aquest any els tiets hagin pogut visitar-vos a 10 de les escoles de la ciutat i que hagin pogut dur a terme l’encàrrec que els vaig deixar, portar un tió a cada escola.


Aquest any hem anat a l’escola Vic - Centre, a l’escola La Sínia, a l’escola Dr. Joaquim Salarich, a l’escola Santa Caterina, a l’escola L’Estel, a l’escola Sentfores, a l’escola Guillem de Montrodon – Sant Miquel dels Sants i a les escoles bressol de la Serra-de-Senferm, l’Horta Vermella i els Caputxins.


Durant aquest dies, segur que els heu cuidat molt: els heu tapat, donat de menjar i aigua. I els Tions segur que s’han portat bé, s’han estat quiets i quan no els veieu s’ho han menjat tot.


Ara, quan estigueu llegint aquesta carta, segur que ja heu cagat el tió o que esteu apunt de fer-ho, només recomanar-vos que piqueu ben fort, que a vegades van una mica restrets després de tants dies de menjar i de no moure’s.


Aprofito la carta per donar gràcies a l’Associació per la Cultura Popular Catalana  de Vic, a totes les escoles que han obert la porta als tiets i, especialment als tiets que aquest any han portat els tions a cada escola i casa de Vic.


Atentament,
L’Oncle Buscall, el mestre tioner.
 
Associació per la Cultura Popular de Vic

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid