Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 13-D a la Garrotxa, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

La comarca de la Garrotxa la conformen 21 municipis dels quals de moment són 13 els que han aprovat una moció per donar suport a l'organització d'una consulta independentista a la població. En tots els casos la consulta tindrà lloc el proper 13 de desembre i és la plataforma Garrotxa Decideix la que s'encarrega d'impulsar-les. Actualment treballa per trobar voluntaris -són més de 250- que assegurin un bon funcionament de la jornada i per aconseguir locals on fer les votacions. Hi ha la possibilitat que els pobles que encara no han aprovat la moció es vagin sumant a la iniciativa en els propers mesos i que fins i tot celebrin la consulta en una altra data.

21/11/2009 01:00 Política


garrotxadecideix La Garrotxa Decideix [pàgina web i Facebook]

La plataforma La Garrotxa Decideix és una iniciativa ciutadana que té com a objectiu bàsic i fonamental convocar consultes populars sobre la independència al major nombre de municipis de la comarca possible, formada a partir d'una sèrie d'associacions i entitats de tot tipus presents a la comarca amb voluntat de treballar de forma unitària i sense protagonismes.

Les adhesions es van incrementant dia rere dia. Es calcula que hi ha una seixantena associacions adherides i 1.000 adhesions personals.

La Garrotxa Decideix, constituïda formalment el passat 21 de setembre, va presentar mocions als 21 municipis de la comarca. A hores d'ara han aprovat la moció els municipis d'Olot, Argelaguer, Besalú, les Planes d'Hostoles, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Ridaura, Sales de Llierca, Sant Aniol, Santa Pau, Castellfollit, Beuda i Sant Ferriol. N'hi ha 9 que encara no ho han fet.

La Garrotxa Decideix sospita que només un dels municipis es negarà a donar suport a la consulta però confien que a la resta "tirin endavant" i es converteixin en una de les comarques amb més municipis adherits, va explicar el portaveu de la plataforma, Jordi Gasulla, el qual va destacar que l'objectiu d'aquesta consulta "no és aconseguir la independència", sinó "demanar a la gent la seva opinió sobre la independència".

Sobre si accepten que es modifiquin o matisin els continguts d'aquesta moció per part dels ajuntaments, des de la plataforma consideren que l'objectiu és convocar el màxim de consultes i per tant, "si el redactat ha de ser un o altre per tirar endavant, en certa manera ens és igual", afirmava Gasulla. "Si ha de dir 'autodeterminació' o 'independència', cada ajuntament votarà el que li sembli; ens interessa una festa de la democràcia a la Garrotxa".


Olotolot

L'Ajuntament d'Olot va aprovar en el ple d'aquest dijous la moció a favor de la consulta per la independència promoguda per la plataforma Garrotxa Decideix. Hi van votar a favor un total de 10 regidors, 7 de CiU, 1 d'ApG, 1 d'ERC i 1 del PSC, mentre que 8 regidors es van abstenir (7 del PSC i 1 del PxC) i 1 regidor del PP hi va votar en contra. Aquest consistori és el tretzè del total de 21 que hi ha a la Garrotxa. Actualment, la plataforma compta amb una seixantena d'adhesions, 1.000 signatures de particulars i més d'un centenar de voluntaris per col·laborar en la logística de les consultes que es faran el 13 de desembre.

Els dotze municipis que ja hi han votat a favor són els següents: Mieres, la Vall d'en Bas, Castellfollit de la Roca, Besalú, Argelaguer, Maià de Montcal, Riudaura, Santa Pau, Sant Ferriol, Sant Aniol de Finestres, Tortellà, Montagut i Oix i Olot.

El portaveu de la plataforma Garrotxa Decideix, Jordi Gasulla, destaca l'"acceptació" gairebé general que ha tingut aquesta iniciativa, a nivell social i polític, i actualment compten amb una seixantena d'adhesions d'entitats, associacions i partits polítics, així com 1.000 signatures de particulars i un centenar de voluntaris per col·laborar el dia de la consulta.

El portaveu va ser l'encarregat de presentar la moció al ple d'Olot i durant el seu discurs va recordar que es tracta d'una iniciativa ciutadana, per 'fomentar' la democràcia i animar a la gent a votar, tant si és a favor com en contra. 

Aquest dissabte 21 de novembre Olot viurà una jornada festiva per tal d'animar la gent a sumar-se a la iniciativa. A les 5 de la tarda una cercavila recorrerà els carrers d'Olot des de la plaça del Carme fins a la plaça Major i mitja hora més tard hi haurà un concert a càrrec del grup Set de Folk. A partir de les 8 del vespre l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, i un membre de la Comissió Organitzadora de la Consulta d'Arenys, Agustí Puig, explicaran la seva experiència en una xerrada que tindrà lloc al Casal Martià.

Les Planes d'Hostoles:
1.571 persones que podran votar.

A Les Planes, on ja està aprovada la moció, hi ha un grup de veïns que s'ha animat a organitzar la consulta popular sobre la independència de Catalunya. El portaveu de Les Planes Decideix, Pere Boix, espera que "la participació sigui igual o més elevada que a la consulta d'Arenys". 

Sant Jaume de Llierca:
104 persones que podran votar.

Més de 20 persones van reunir-se el passat dijous 12 de novembre al Casal de Sant Jaume de Llierca amb la finalitat de convocar la consulta popular sobre la independència de la nació catalana al municipi. La reunió va ser un èxit en formar-se la comissió local per a la celebració de la Consulta. Sant Jaume de Llierca, doncs, celebrarà la Consulta del 13 de desembre.

Mieres: 288 persones que podran votar.

Una vintena de persones van protagonitzar el passat divendres 13 una assemblea oberta on es va posar sobre la taula la necessitat democràtica que els ciutadans del poble puguin votar el dia 13 de desembre sobre si volen, o no, la independència.

L'Ajuntament de Mieres va ser un dels primers consistoris de la comarca que van aprovar la moció a favor de les consultes, cosa que va engrescar a uns quants pobles més a aprovar-la.

Santa Pau: 1.379 persones que podran votar.

El passat divendres dia 6 de novembre es va constituir amb el suport de la plataforma La Garrotxa Decideix l'entitat que promourà la consulta popular per la independència al municipi de Santa Pau el proper 13 de desembre. La Comissió Organitzadora 13-D Santa Pau està formada per diferents personalitats procedents de diferents àmbits de la vida municipal. A la reunió es van formar les diferents comissions per tal de coordinar la consulta, així com es decidí que el 4 de desembre hi haurà un acte central obert a tothom i la presentació de la campanya a favor de la participació.

La consulta al municipi té el suport de diverses associacions municipals, així com la totalitat del consistori, que votà favorablement a la moció per les consultes populars sobre la independència presentada per La Garrotxa Decideix.besaluconsulta

Besalú:
1.967 persones que podran votar.

Besalú va acollir el passat 6 de novembre una xerrada a favor de les consultes populars sobre la independència, organitzada pels col·lectius locals: Greda, Associació Cultural Tallaferro, Amics de Besalú i el seu Comtat i Acunç. La sala d'actes de Cal Campaner va quedar petita i mitja dotzena de persones van haver d'escoltar la xerrada d'empeus.

Els convidats van ser Josep Manel Ximenis i Jordi Bilbeny, tots dos membres de la comissió organitzadora de la consulta d'Arenys de Munt, que van explicar el procés que van seguir a aquest poble per a tirar-ho endavant, així com les traves que va intentar posar l'estat espanyol, ja sigui a través de l'advocat de l'estat ex-membre de La Falange o autoritzant la manifestació feixista a la qual van assistir 62 persones -comptades-, que no van poder fer callar els milers de veus que van decidir anar a votar aquell dia.

Recordem que Besalú és un dels pobles on és pràcticament segur que es faci la consulta el dia 13 de desembre. Durant les properes setmanes es publicarà el llistat definitiu de pobles de la Garrotxa que faran la consulta popular.


Maià de Montcal: 347 persones que podran votar.

Dilluns dia 9 es va constituir l'entitat que promourà la consulta a  Maiá de Montcal. La comissió organitzadora 13 D Maiá de Montcal  està formada per diferents personalitats procedents de diferents àmbits de la vida municipal, i organitzarà la consulta pel dia 13 de desembre.
 
 
Altres municipis que celebraran la consulta: 
 
Argelaguer (353 persones que podran votar), Ridaura (378), Sales de Llierca (104), Sant Aniol (270), Beuda (142), Ferriol (177), Castellfollit de la Roca i Montagut i Oix. 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid