Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Canàries es manifesta per la Descolonització i la Independència

Les joventuts del Congrés Nacional de les Canàries (CNC), així com altres col·lectius que lluiten per aconseguir l'autodeterminació de l'arxipèlag, van organitzar ahir una manifestació unitària al municipi de La Laguna, a l'illa de Tenerife, sota el lema "Per la descolonització i independència de les Canàries". En la manifestació hi van participar fins a 16.000 persones, segons els convocants, que van reclamar la independència i la sobirania de les Canàries i van commemorar el 45è aniversari de la creació del Moviment Per l'Autodeterminació i la Independència de les Canàries. La manifestació d'ahir s'emmarca en una campanya de mobilitzacions que s'estendrà durant 2010 per aconseguir la descolonització de les illes, "última colònia espanyola".

25/10/2009 17:16 Internacional

Mentre que pels organitzadors eren 16.000 les persones que es van manifestar, per la Policia Local n'eren 3.000 i per la Policia Nacional només 600. Fos com fos, els independentistes, a part de reclamar la Independència i la Sobirania de les Canàries, van commemorar el 45è aniversari de la creació del Moviment Per l'Autodeterminació i la Independència de les Canàries (MPAIAC) i de la bandera independentista de les set estrelles verdes.

La manifestació va ser convocada pels col·lectius juvenils independentistes Azarug, Inekaren i Joventuts del Congrés Nacional de les Canàries sense l'ús de les seves sigles, per la "Unitat per la Descolonització i Independència”, i per evitar divisions. També s'hi va sumar   l'Alternativa Nacionalista Canària, el Congrés Nacional de les Canàries, el Moviment Patriòtic Canari, el Moviment per la Unitat del Poble Canari i la Unitat del Poble.

El portaveu dels organitzadors, Honorio Marichal, va declarar que “no volem un enfrontament amb el poble espanyol, sinó una relació de tu a tu des d'un marc polític diferent que permeti el desenvolupament de les Canàries”. Així mateix, Marichal va defensar la viabilitat econòmica d'una Canàries independent, ja que la pertinença a l'Estat espanyol és el que està llastimant el desenvolupament de les illes, va dir, i va sostenir que la hisenda espanyola "saqueja" l'Arxipèlag Canari. “Si ens independitzem, AENA hauria de tancar deu aeroports espanyols", va assegurar com a exemple, ja que se sostenen amb els ingressos que s'obtenen dels aeroports canaris.

L'històric líder i fundador del MPAIAC, Antonio Cubillo, va participar en l'organització de la manifestació encara que va voler mantenir-se en un segon pla i va insistir que l'objectiu era aconseguir una mobilització sense més consignes que la Descolonització i la Independència per evitar divisions en els partits i associacions que defensen aquest plantejament polític. Va demanar “una descolonització pacífica i lògica” en el marc de l'ONU i va reclamar al Govern espanyol que accepti fixar un calendari per aconseguir-ho.

La manifestació va partir de la Plaça de l'Ajuntament de La Llacuna i va realitzar una parada a la plaça dedicada a Javier Fernández Quesada. Allà es va realitzar una ofrena a aquest estudiant independentista assassinat a trets de la Guàrdia Civil durant la repressió de l'any 1977. La marxa va finalitzar a la Plaça La Miraculosa.
 
1 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid