Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crònica audiovisual de la consulta popular d'Arenys de Munt

 

Llibertat.cat us ofereix la crònica amb vídeos de l'ambient que es va viure ahir a Arenys de Munt en motiu de la consulta popular per la independència. 
 

Totes les fotografies del 13-S a Torre de Guaita.

Fotos de la concentració falangista (per Jordi Borràs)

Darreres notícies destacades:

Guanya el sí a Arenys de Munt.

Valoració positiva de la CUP: “Impulsarem consultes arreu del país”.

L'alcalde d'Arenys de Munt denuncia l'espionatge amb càmeres ocultes a les dependències municipals

Una trentena d'advocats i advocades insten a Interior per a fer efectiva la consulta popular.

 

14/09/2009 04:56 Política

Crònica de la jornada

Arenys de Munt es va llevar a primera hora del matí amb l'arribada de centenars de persones que amb el pas de les hores es va anar elevant a milers. Totes elles s'arribaven a la població maresmenca per assistir a una jornada històrica: la primera consulta popular d'independència del país.

A les 9 en punt del matí es van obrir les urnes i ja es van crear les primeres cues de gent que volia anar a votar. L'expectació (30 mitjans, 130 periodistes acreditats, premsa estrangera...), la seguretat més o menys volguda (cordó dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, helicòpter de la policia sobrevolant el poble i per altra banda un ampli cos de voluntaris de la pròpia Comissió d'Organització i de la CUP intentant portar-ho tot ben organitzat...), l'alegria (càntics, festa i música en tot moment...), el compromís (cues per votar, 25 vots per correu ique van acabar sentr 183, elevada participació...), etc. es respirava en l'ambient.

[Vídeo] Primeres votacions i cues (Llibertat.cat)

A partir de les 11 n'eren centenars els que es van anar aplegant a la  zona de la Riera -l'Eixample del poble- de davant de la plaça de l'Església per rebre les escasses desenes de feixistes (no arribaven a la seixantena) que una hora i mitja més tard s'arribarien a la plaça Catalunya, fent-se pregar un xic. A mesura que passaven els minuts més contingents de persones s'anaven anxovant per donar la benvinguda a la irrisòria concentració feixista.

[Vídeo] Ambient estona abans de la concentració de la Falange (Llibertat.cat)

La rebuda anava adquirint un to més combatiu a mesura que s'acostava un esdeveniment que alguns s'esperaven més controvertit; o més mogut, almenys. Tot i que els hereus del dictador Jose Antonio Primo de Rivera van marxar amb dues banderes feixistes menys -decomissades pels Mossos- i amb alguna pedregada al vidre de l'autocar...

[Vídeo] Ambient festiu i combatiu a davant de la zona falangista (Llibertat.cat)

Els a la riera concentrats no els faltaven ni els motius ni la motivació. Es volien fer sentir i ho van fer a mode de cantades de Segadors, crits d'independència, cants amb la gralla, xiulades...

[Vídeo] Cantada dels Segadors (Llibertat.cat)

Tot feia profit per tal que els falangistes -perbocant brams com "Arriba España", "Jose Antonio siempre presente" o "Cataluña española", acompanyats d'algun que altre aguilot- quedessin, per justícia, en l'evidència a la que els va situar l'esperada lliçó de democràcia viscuda ahir. Més val tard que mai.
 

[Vídeo] Xiulada contra els feixistes (Llibertat.cat)

[Vídeo] Arribada dels falangistes (Marc Belzunces)

[Vídeo] Càntics feixistes (Diaridegirona.cat)

[Vídeo] Uns 5.000 independentistes ofeguen la concentració falangista (ACN) 

[Vídeo] Concentració feixista i concentració antifeixista (Avui.tv)

[Vídeo] Notícia de TV3 sobre la concentració feixista (3cat24.cat)

[Vídeo] Els falangistes abandonen Arenys (Marc Belzunces)

Normalitat absoluta, absència de problemes, superació de les expectatives. Aquest era el balanç que feia de la consulta Josep Manel Ximenis, portaveu de la Comissió Organitzadora, a les dues de la tarda, havent passat ja l'excursió amb autobusos d'uns quants feixistes i havent substituït el tumult cridadís per la tranquillitat eixerida, festívola.
 
 

I, coses de la democràcia participativa serena, el nombre de gent que va anar a votar va trencar esquemes, enfilant-se amunt per deixar enrere els comicis de sempre: ja a les dues havia votat més gent que a les darreres eleccions de la constitució europea, que a les de la Comunitat Autònoma Catalana i que a les de l'Estat espanyol.

[Vídeo] López Tena fa una comparativa de participació amb altres plebiscits (Llibertat.cat)

Resultat de la barreja d'expectació, seguretat, alegria i compromís? Placidesa i manca d'incidents. I el desmentiment de qualsevol rumor que apuntés a possibles detencions.

[Vídeo] La regidora de Governació informa que no hi ha hagut detencions (Lllibertat.cat)

No hi va haver ensurts i tothom va poder "manifestar el seu cridar", en paraules de  Montse Carreras, regidora de Governació de l'ajuntament d'Arenys de Munt.

[Vídeo] La regidora de Governació explica com s'ha desenvolupat el dia (Llibertat.cat)

Un bon ambient que es va palpar durant tot el dia i que va saber flanquejar les dues tempestes -la feixista i l'atmosfèrica- amb molt d'estil. Havent dinat va caure pluja, però al més mínim senyal de fluixesa la riera prenia un color festiu; amb correfocs, música i els mai oblidats càntics patriòtics.

L'epicentre de la consulta, el Centre Mural, era un anar i venir incessant de gent que anava a votar o bé a animar, la gran majoria. Es van arribar a viure moments grats de veure com ara quan gent de molt avançada edat anava a votar per la independència (o no, però poc probable) d'una part del seu país i els presents els aplaudien, en una clara mostra de començar a retornar la dignitat a allò que tants anys has patit veure vilipendiat.

Finalment, el que ja es respirava en l'ambient: l'anhel de llibertat dels arenyencs de dalt  es va acabar imposant. Un 96% dels votants va dipositar a les urnes la papereta del sí i un 2,28% la del no, cosa que representa 2569 vots independentistes i 61 de dependentistes (més 12 nuls i 29 blancs). La participació, la més alta dels plebiscits fets: van votar 2671 aranyencs, és a dir el 41'01% del cens.

Guanya el sí a Arenys de Munt (Llibertat.cat)

[Vídeo] Proclamació d'Arenys com a 1r municipi que ha votat la independència (Vilaweb.tv)

Una afirmació nacional que representa, tal com va remarcar ahir mateix la CUP en roda de premsa, "el fracàs i la fi de l'autonomisme". Ara, el compromís passa per impulsar l'autodeterminació de tota la  nació. La CUP és l'única organització que ha assumit el repte d'organitzar consultes nacionalment (no Catalunya a la pregunta) i socialment (no Unió Europea a la pregunta) coherents arreu dels Països Catalans.

Èxit rotund de la consulta per la independència (Llibertat.cat)

[Vídeo] Arenys vota independència (Vilaweb.tv)

[Vídeo] Notícia de TV3 anunciant la victòria (3cat24.cat)

[Vídeo] Notícia de Canal 9 i connexió en directe (CatalanRepublic)

En definitiva, un dia marcat per quelcom molt més profund que una simple qüestió -més coherent o menys- a la població: Està d'acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?

Si te n'oblidaves, l'entorn et feia tornar a la memòria que no era un dia qualsevol. T'ho recordava l'ambient, les ingents quantitats de gent riera amunt riera avall, l'intensa cobertura mediàtica... Fins i tot la programació d'actes estava pensada per un dia important: actuacions de Titot i David Rossell, Cesk Freixas o Skafam; dinar popular per nodrir les masses; recitacions poètiques per pair bé... Tot ben pensat i lligat per marcar al calendari que el 13 de setembre va ser aquell dia en què el poble català va començar a emprendre el benaurat camí.

[Vídeo] "Cant de la independència", de Vicenç Albert Ballester interpretat per Núria Inglès (Llibertat.cat)

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid