Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La ikurriña, senyal d'identitat i també bandera de la festa

La ikurriña es va situar ahir cara a cara a la bandera, que amb traïdoria i nocturnidad, va ser col·locada el passat maig en la balconada donostiarra. Però aquest no va ser l'únic escenari triat per a fer onejar l'emblema basc: Portugalete, Burlata, Tafalla... Els vius colors de la ikurriña s'estan reflectint en totes les festes del país, segons informava divendres passat el diari Gara

18/08/2008 02:09 Internacional
Un camió carregat amb bafles es va disposar a fer saltar i ballar als donostiarres en un singular acte en defensa de l'ensenya basca organitzat per la iniciativa popular Bai Eukal Herriari. Els gegants arrantzales del port o el propi Porrontxo van donar tornades i més tornades en el seu honor. I fins i tot Frankestein i un dinosauri d'antany es van lliurar a la causa fent la seva aparició en aquesta kalejira popular festiva.
 
La immensa ikurriña hauria el camí a al voltant de 400 donostiarres, que sense voler-lo, es van convertir en entreteniment per a centenars de turistes que s'amuntegaven al seu pas per a fotografiar-los. No obstant això, el desplegament que el Departament d'Interior de Lakua va imposar -amb furgonetes, ertzaines proveïts amb material antidisturbio i un helicòpter- nublabaron el colorit de la kalejira. La marxa va finalitzar on va començar: davant la bandera espanyola recién col·locada per l'equip de govern de Odón Elorza. I allí Beñat Gaztelumendi, en nom de la iniciativa popular, va assegurar que «no acceptaran cap tipus d'imposició».
 
Així mateix, va exigir a Aralar i EB, socis del PSE, «que deixin de crear divisió» i «tinguin la gosadia» de defensar la ikurriña. La imposició de la bandera espanyola s'ha succeït en nombrosos consistoris bascos, de manera escalonada i intentant fer el menys soroll possible. Però la resposta oferta per la ciutadania a aquesta «imposició» s'està fent notar, i més ara que els chupinazos i les festes dels pobles estan a l'ordre del dia. En Nafarroa, la imposició de la rojigualda no és nova i encara que la Llei dels Símbols ni si vulgui deixa marge a la ikurriña per a aparèixer, tant Burlata menjo Tafalla van arrencar les seves festes ahir amb desenes de tricolores en els carrers i fins i tot en les balconadas oficials. Els portugalujos no van ser menys, i encara que l'espanyola onegés per primera vegada en l'Ajuntament, les ikurriñas van ser les grans protagonistes de la festa.
 
Una pancarta lligada amb globus d'heli va posar enfront del seu alcalde el lema «Ikurriña bai, espainola ez». Segons el parer de la iniciativa popular Bai Euskal Herriari, els ciutadans bascos tenen «la responsabilitat de defensar la seva identitat mitjançant els símbols», ja que afirma que, d'una altra manera, «seran els símbols els quals perdin la seva identitat».
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid