Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Prop de cent mil persones demanen que el Principat es declari lliure de transgènics

Ahir al migdia, la plataforma "Som lo que sembrem" va lliurar més de noranta una mil signatures al Parlament en contra dels OGM i s’espera que en els propers dies fins al proper 21 d’agost, data oficial que s’acaba la recollida, se’n recullin prop de cent mil. L’acte va constar d’una breu roda de premsa a les portes del Parlament, una entrevista amb el seu president, Ernest Benach, i el lliurament de les primeres noranta una mil signatures. 

31/07/2008 01:27 Política
Al president se li va lliurar unes pinyes de panís ecològic símbol d’una planta que ha sofert la contaminació genètica i que ha demostrat la impossibilitat de la coexistència de les dues varietats (transgènica i tradicional o ecològica). La plataforma resta a l’espera que les signatures siguin verificades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), un cop aquestes siguin verificades, cap a finals d’octubre, la proposta de llei entrarà a tràmit parlamentari amb la conseqüent presentació d’esmenes i debat de la llei que conduirà, si la plataforma impulsora hi està d’acord, al posterior debat al plenari del Parlament cap a principis de gener.

La plataforma iniciarà a partir del setembre un seguit de contactes amb els diferents grups parlamentaris per tal d’avaluar la posició de cadascun d’ells, poder aportar la informació que té la plataforma als diferents grups polítics i conèixer la posició dels diferents grups.
 
Balanç de la campanya

Des de la plataforma vol fer saber el següent balanç de la campanya de recollida de signatures fins a dia d’avui:

1.    Valorem molt positivament el suport rebut pel conjunt de la ciutadania que ha permès gairebé doblar la quantitat de signatures necessàries per tal que es debati al Parlament la proposta de llei.
2.    Entenem que aquestes més de 91.000 signatures recollides fins ara són una mostra prou representativa de la societat catalana i són una expressió democràtica de rebuig general als OGM, lluny de les pràctiques poc democràtiques seguides per les grans transnacionals.
3.    Demanem al govern de la Generalitat que es tingui en compte la voluntat popular i destacar el fet que hi ha un gruix important, conscient i creixent de població consumidora que rebutgen els transgènics i que aposten per un altre model agroalimentari
4.    Esperem que en els propers dies es puguin recollir més signatures que ens acostin a les 100.000. Ara mateix disposem de més de 2.500 suports que no hem entregat avui.
5.    També volem destacar l’aclaparadora resposta que la societat catalana ha despertat respecte a aquesta campanya contra els transgènics, cosa que ha sorprès a la plataforma.
6.    I valorar també la campanya informativa que s’ha fet i que ha permès, si més no, introduir el debat, no sols al voltant dels transgènics, sinó també sobre el model agroalimentari i sobre els possibles efectes adversos d’aquestes tecnologies sobre la salut.
7.    Facilitem a tota persona interessada diversos informes a la web de Som Lo Que Sembrem diversos informes, estudis, investigacions, articles, enllaços i bibliografia sobre els efectes dels OGM en la salut, en la societat i l’economia, l’agricultura o el medi ambient.
 
 
La proposta de llei i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP)

La plataforma Som Lo Que Sembrem es va fixar com a objectiu difondre la problemàtica dels transgènics (salut, medi ambient i agricultura) i impulsar una proposta de llei emmarcada dins la llei de participació (Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular, DOGC núm. 4579 – 23/02/2006).

Les condicions que fixa aquesta llei és recollir 50.000 firmes en 120 dies de manera que la proposta estigui referendada per la ciutadania i es pugui debatre al Parlament de Catalunya.

Som Lo Que Sembrem proposava una llei basada en quatre aspectes bàsics:
→    Declaració de Catalunya com a Zona Lliure de Transgènics.
→    Prohibició immediata dels cultius transgènics.
→    Etiquetatge clar dels aliments que en el seu procés de producció utilitzen transgènics i els que no.
→    Moratòria al desenvolupament de transgènics a les nostres terres i investigació dels seus efectes.
Amb aquests quatre aspectes es va iniciar la recollida de signatures el 29 de febrer de 2008. La recollida tenia com a base els/les fedataris/àries que van arribar a 300 persones acreditades per realitzar una funció essencial en una ILP. Poques ILPs han tingut tantes acreditacions de fedataris/àries i tan repartides territorialment arreu de les comarques catalanes.

La plataforma iniciava la campanya de difusió al desembre de 2007 i ha arribat finals de juliol de 2008 a més de 500 actes a tot Catalunya.

La recollida de signatures acabarà el 21 d’agost, a data de 30 de juliol hi ha més de 91.000 signatures recollides i entregades per ser validades al Parlament de Catalunya. El proper 21 d’agost sabrem el nombre exacte, ja que s’espera recollir moltes més signatures fins a aquella data, la plataforma espera acostar-se a les 100.000.
 
 
 
Dades sobre transgènics
La plataforma posa a disposició de tota la ciutadania diversos informes, estudis, enllaços, bibliografia i altres aspectes que fonamenten la posició respecte als OGM de Som Lo Que Sembrem. Entre els aspectes que hi podeu trobar hi ha alguns estudis sobre els efectes dels transgènics sobre la salut humana, sobre el medi ambient, les repercussions sobre l’agricultura, l’alimentació i els efectes socials i econòmics dels OGM (Tercer Món). 
 
 
Per saber-ne més 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid