Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els gols del València a l'urbanisme municipal

Per l'Eva Máñez 
 
La història comença amb els ingressos extraordinaris després de la venda d'uns terrenys a la localitat de Ribarroja. 

25/01/2007 19:09 Hemeroteca
L'alcalde, alguns dels seus familiars i edils d'aquesta població estan sent investigats per presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències i ús d'informació privilegiada en requalificar aquests terrenys que pertanyien al València Club de Futbol. L'alcalde del PP, Tarazona, és cosí de diversos edils, i laseva mare i d'altres familiars posseeixen terrenys requalificats. Per la seva banda, el club es va assegurar el 2005 una nova ciutat esportiva i va guanyar 130 milions d'euros en vendre l'edificabilitat de 2.700 habitatges sobre terreny agrícola. Va vendre per 168 milions uns terrenys que havia comprat per 36.
 
Vinga, som-hi. Veient com de bé i com de fàcol va anar tot allò de Ribarroja, l'Ajuntament valencià (amb majoria del PP) va aprovar un pla que permetrà al València C.F. construir un nou estadi en una parcel·la que es privatitza iingressar més de 300 milions d'euros per l'aprofitament immobiliari que
sorgirà després de la demolició de l'actual camp de Mestalla. El pla preveu la construcció d'un nou estadi en una parcel·la que l'Ajuntament ha regalat al club. Aquests terrenys es van expropiar al seu dia per construir equipaments esportius municipals.
 
El nou camp estarà ubicat en un solar de 90.000 metres quadrats al costat de l'Avinguda de les Corts Valencianes, a la sortida nord-oest de la ciutat, enuna zona ja saturada de tràfic i soroll. Serà dissenyat per l'arquitecte MarkFenwick, que l'ha qualificat com el "millor estadi del món, de cinc estrelles per al segle XXI." Tindrà un aforament de 75.000 espectadors, 25.000 més dels que té Mestalla i comptarà amb un centre comercial. A canviel club es compromet a donar a l'Ajuntament la  mateixa quantitat de terra però en parcel·les separades i sense especificar la zona de la ciutat.
 
Jugada a tres bandes
Però la gran jugada és l'ús futur del solar on es troba actualment Mestalla.El pla permetrà al València construir 750 habitatges a nou torres queocuparan les grades de l'actual estadi i un altre centre comercial de més de13.000 metres quadrats; al subsòl s'ofertaran 1.600 places de garatge.
 
Aquesta actuació s'endarrerirà fins a 2009, quan el València C.F. estrenarà estadi. Mentrestant, la gestió l'assumirà l'empresa pública Aumsa com aagent urbanizador. L'Ajuntament avança així 7,5 milions d'euros de costosd'urbanització. Però el president del València, Jaime Soler, no haurà d'esperar a l'execució del pla per fer caixa. El promotor, fill d'un delsaccionistes majoritaris de la immobiliària Metrovacesa, podrà vendre almillor postor el sòl amb els drets d'edificabilitat aconseguits.
 
El club ja ha venut, amb opció de recompra, 10.000 metres quadrats de la parcel·la a la constructora Múrcia i Puchades en plena negociació del pla.Recentment, s'ha sabut que la direcció del València es va comprometre elmaig, abans que el pla fos aprovat, a reservar 7.000 metres quadrats i vendre'ls a la cadena hotelera de l'empresari català Manuel Lao, propietaridel grup líder del sector de joc Cirsa, per construir-hi un hotel de luxe iun casino. El grup català té el projecte dissenyat des de l'any 2001 i està batejat com "Hotel Mestalla Palau".
 
A més, el PP ha augmentat de 55.800 a 89.380 metres quadrats l'edificabilitat de la parcel·la de Mestalla en incloure carrers adjacents iedificacions consolidades com el nou Ajuntament i la Conselleriad'Infrastructures.

Segons dades del club, el nou estadi costarà 200 milions d'euros i la venda de la parcel·la de Mestalla li aportarà almenys 300 milions d'euros, encaraque més d'un conseller i altres fonts del mateix club han augmentat aquestaxifra fins a 500. L'operació s'adorna amb tints patriòtics, ja que l'equip de govern de l'alcaldessa Barberá justifica aquestes cessions perquè el club"és al cor de tots els valencians".
 
Denúncies veïnals
La zona de Benicalap-Campanar- Beniferri, on està projectat el nou estadi,pateix greus problemes de trànsit, congestió de tràfic i falta d'infrastructures culturals, socials, sanitàries i esportives. Els veïns han recollit més de 7.000 firmes contra la creació de l'estadi i per exigir quees mantinguin les dotacions esportives municipals per a les quals estavadestinat inicialment el solar. La Federació d'Associacions de Veïns també s'oposa a l'estadi i nombroses penyes valencianistes s'han manifestat encontra de la politització del club i d'aquest pelotazo. L'associació CercleObert de Benicalap ha escrit a la Fiscalia General de l'Estat i a Anticorrupció per sol·licitar que s'obri una investigació urgent i rigorosaper la requalificació del nou estadi del València. Sota el lema "Esports sí, pelotazo no", veïns dels barris implicats s'han constituït com aplataforma i pensen portar la seva denúncia fins i tot fins al Parlament europeu. 
 
Diagonal. Número 46. 18 ene - 31 ene 2007 (Diagonal) 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid