Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Des del primer moment les candidatures han mostrat suport i ajut, destacant l’empenta de Badia"

Entrevista a Xavi Oñate, independentista de l'Ateneu de Barberà del Vallès, processat judicialment acusat d’haver penjat una pancarta amb la llegenda “300 anys de pesta borbònica, 3 segles de resistència.”

-Barberà del Vallès és una població on els membres de l’Esquerra Independentista compten amb un llarg historial de multes administratives i altres persecucions pel fet d’haver expressat la seva opinió política:

És veritat, ja som uns quants els que hem patit aquesta política de persecució i repressió per part de diferents cossos policials públics, i sobretot per part de la policia local, tot i que cal dir que no només està dirigida al jovent de l’esquerra independentista, sinó que la criminalització va destinada a tot el jovent combatiu de la ciutat, independentment d’on es militi.

29/07/2008 21:58 Entrevistes

 Que destaquin els processos oberts per la policia local és una clara mostra de la responsabilitat que tenen els governs municipals en aquesta política de repressió i criminalització contra el jovent barberenc organitzat. El mateix tarannà que l’anterior alcalde, José Antonio Robles (PSC), ha mostrat l’actual alcaldessa, Ana del Frago (PSC).

-Explica’ns com arrenca aquest cas, que per qui no l’hagi seguit resulta un tant “Fellini”...


Doncs comença quan un dia a l’arribar a casa em trobo una cèdula de citació del jutjat de pau de Badia del Vallès perquè anés a recollir una citació judicial corresponent al jutjat de Cerdanyola. L’endemà, juntament amb un company de l’Ateneu, ens apropem al jutjat de Cerdanyola on ens donen una còpia de l’expedient. Fins aquell moment no ens havíem ni  imaginat sobre quin tema podia anar relacionada aquesta citació, i la sorpresa va ser quan en llegir-la se m’acusava de presumpte “delito contra la corona o família real española”. El motiu, diu, és una pancarta que estava penjada a l’Ateneu de Barberà, amb la llegenda “300 anys de pesta borbònica, 3 segles de resistència”, una pancarta lligada a la campaña dels 300 anys d’ocupació, i emmarcada en un seguit d’actes que van ser anunciats i publicitats a tot el veïnat de la ciutat.

-Perquè no hi ha cap prova ni testimoni que et faci responsable d’haver penjat aquesta pancarta? Aleshores es treuen de la màniga que tu l’hagis penjada?

Això ho diu la mateixa policia local de Barberà, afirmen que com que l’Ateneu estava tancat no podien saber qui o quines eren les persones responsables  d’haver-la penjat, però que saben que un dels responsables del local sóc jo, doncs, decideixen unilateralment atribuir-me-la a mi.

-També havíeu estat perseguits per la policia local, anteriorment... Un tasca (la repressió contra els antimonàrquics) que habitualment realitzen altres cossos policíacs.. Perquè la policia local no en té, de competències?

Bueno, això és un tema que ve de llarg, i en la meva opinió és més una barreja de diferents factors sobretot de caràcter local, però el més important és que des de l’Ateneu fa anys que s’està fent una feina per intentar que hi hagi més transparència, en tots els sentits, dins de l’Ajuntament, el que inclou també una demanda de més transparència sobre el cos de policia municipal, el que ha provocat cert malestar tant entre la policia municipal com en el propi regidor  responsable d’aquest cos de funcionaris públics, el Sr. Antonio Báez (PSC). La manca de responsabilitat i diàleg d’aquest regidor per tractar amb seriositat aquest tema suposa que alguns agents engeguin denúncies de forma irregular i parcial contra joves que es preocupen per temes de ciutat i col•lectius.

-Quin és el paper que han fet els grups polítics amb representació a l’ajuntament...

Des d'un primer moment hem rebut el recolzament de diferents grups municipals, de La Plataforma Ciutadana per Barberà, d’ERC, de CIU i d’un regidor d’ICV. En l’últim ple vam intentar introduir-ho en l’ordre del dia com a moció d’urgència, però a l’hora de votar-ho, tant PSC com EUiA van votar en contra. Van votar en contra de debatre-la!!. Recordaré que el representant del PP es va abstenir per donar la possibilitat al debat. El regidor i primer tinent alcalde, d’EUiA-ICV, Celestino Sánchez, altreshores comunista i republicà declarat, va seguir públicament les ordres del representant del PSC, Antonio Báez, i va votar en contra. Això va suposar que el regidor que milita a ICV fes valer el seu vot particular i es posicionés a favor del sí, mostrant el seu recolzament.


-Des de les CAV s’està preparant una campanya de solidaritat amb tu i per la llibertat d’expressió?


Com a militant de l’Esquerra Alternativa de Barberà, integrada a les CAV, he de dir que des del primer moment les candidatures han mostrat suport i ajut, destacant l’empenta de l’Alternativa d’Esquerres per Badia. En el darrer ple companys i companyes de Badia, Cerdanyola, Ripollet, Sabadell i Terrassa estigueren també presents a Barberà. Ara el que s’està preparant són mocions de suport pels propers plens municipals on les CAV tenen representació i de cara al setembre també s’estan preparant altres iniciatives que ja anunciarem i explicarem en el seu moment. A banda de les CAV també destacar el suport d’altres organitzacions com Alerta Solidària o la CGT.

- Es tracta d’una campanya com la de la CUP  a terrers gironines i a nivell nacional: creus que aquesta campanya (antimonàrquica i en defensa de la llibertat d’expressió) s’ha de dinamitzar a nivell nacional o bé només localment o, com en aquest cas, a nivell comarcal?

Crec que en tots els casos on es reprimeix i criminalitza a militants independentistes l’aspecte local s’ha de respectar però la resposta nacional és necessària; però també, hores d’ara, natural, mostrant la consolidació de l’Esquerra Independentista arreu del país. Quan hi ha treball municipal, com pel cas de Barberà, el treball nacional és possible, i més fàcil i fructífer. L’experiència de les CAV i de les CUP, i el suport -tant en el meu cas com en la resta de casos que esmentes- d’organitzacions com Alerta Solidària, només és una mostra de les possibilitats actuals de treballar des de les escales municipal, comarcal i nacional i, va bé recordar-ho, de la feina ben feta entre tots i totes.

 

Per saber-ne més:

EUiA i el PSC eviten que prosperi una moció a favor de l'antimonàrquic encausat a Barberà Llibertat.cat

Concentració i moció en solidaritat amb el Xavi de Barberà del Vallès Llibertat.cat

La policia local de Barberà del Vallès ( PSC-EUiA-ICV) acusa un jove d'"injúries" a la corona Llibertat.cat

Símbols com a arma llancívola

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid