Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"L'estelada, una senyera de combat cap a la llibertat"

"L'estelada, una senyera de combat cap a la llibertat", aquesta era una de les frases que es podien llegir a l'exposició de publicacions independentistes de la primera meitat del segle passat a Òmnium Cultural. I és que, en aquest marc s'ha donat al migdia el tret de sortida dels actes per celebrar el Centenari de l'estelada. La comissió promotora també ha enfocat aquest aniversari  amb el recordatori del 40è aniversari de l’aparició de l’estelada amb l’estel vermell, imatge lligada a l’aparició del PSAN i de l’independentisme contemporani.

14/04/2008 17:53 Política

L'acte estava organitzat per la Comissió 100 anys d'estelada i Jordi Porta, president d'Òmnium l'ha presentat. Porta ha la importància de la celebració de l'aniversari de l'estelada com a eina de recuperació de la memòria històrica, però sobretot com a eina de difusió, per incrementar la consciència nacional a fi que algun dia, com qualsevol poble, puguem escollir quina relació tenim amb els nostres veïns.  

També ha parlat Sergi Blàzquez, vicepresident de la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, que ha presentat la campanya popular "100 cims -100 anys" que vol portar l'estelada a 100 cims del món. L'expedició de la UEC Gràcia cap a l'Everest estrena la llista, seguida de d'expedicions a cims de Pakistan, Letònia, els Alps... A la campanya s'hi pot adherir tothom qui vulgui posant-se en contacte amb l'organització i enviant una fotografia de la gesta. Les imatges es podran anar veient al web.

Francesc Espriu, un dels fundadors del Front Nacional de Catalunya ha remarcat el fet que cal fer més pedagogia del que representa l'estelada coma signe de llibertat i l'Eric Bertran, ha donat tancat els parlaments.

Entre d'altres futurs actes que ha organitzat la Comissió del centenari arreu dels Països Catalans destaca:  la tramesa de postals a l'ONU reclamant el dret del poble català a tenir la seva independència; participació a Tarragona a la trobada mundial de casals catalans; tramitació a l'Enciclopèdia Catalana de l'entrada de Vicenç Albert Ballester, creador de l'estelada; i presentació d'una moció als grups municipals independentistes per tal de que cada vila de Catalunya tingui una plaça o carrer Vicenç A. Ballester, o estelada per a commemorar el centenari. Finalment, es reeditarà el llibre "Origen de la bandera independentista" de Joan Creixell.

A l'acte també hi Gerard Fernàndez (Plataforma pel Dret de Decidir), Armand de Fluvià, Joel Joan, Mavi Dolz (ACPV), Adam Majó (CUP), Martí Majoral (Alerta Solidària), Blanca Serra (STEC), Ramon Piqué, Núria Cadenes, Xavier Barberà i Carles Benítez entre d'altres.

 L’any 2008 és alhora un data d’aniversari doble ja que el centenari de “l’estelada original”, coincideix també amb el quarantè del canvi de l’estel gestat arrel del naixement del Partit Socialista d’Alliberament Nacional, l’any 1968. Aquest partit no fou solament l’impulsor que popularitzà aquesta bandera a partir de les organitzacions que se’n derivaren (PSAN-p, IPC, Nova falç, BEAN, JIR, CUP, TL) o que impulsà (MDT, CSPC, Maulets, COS, CL), sinó que forjà els referents actuals de l’independentisme, avui ja unànims entre qualsevol organització que se’n reclami, com el propi terme “independentisme” (abans “separatisme”), la reivindicació de la nació completa amb la corresponent implantació de base,  la terminologia de Països Catalans i la senzilla però inequívoca proclama d’”independència”, com a terme clar i català de voler ser un poble lliure.

La senyera amb el triangle blau i estel blanc és l’hegemònica de l’independentisme  català de la major part del segle XX. La del triangle groc i l’estel roig recull el testimoni dels seixanta anys anteriors, contextualitzant la lluita de Catalunya per la seva llibertat, en les noves lluites d’alliberament mundials encetades els anys seixanta. Així doncs, aprofitar la doble data commemorativa de 1908 i 1968 per a les dues insígnies de combat, pot ser l’oportunitat històrica per clarificar definitivament entre l’independentisme, arreu de la societat catalana i al món sencer. 

El centenari del símbol que ha esperonat les conciències independentistes durant anys no passarà desapercebut, tal i com anuncien els organitzadors d’aquesta campanya.

Per saber-ne més:
La CUP s'adhereix a la celebració dels "100 anys d'estelada". Llibertat.cat

S’inicia la Campanya del Centenari de la bandera estelada. Llibertat.cat 

 


 

 

Rànquings
  1. “Escrits en llibertat” de Joan Rocamora
  2. Tuïr acollirà la tercera Trobada sense Fronteres
  3. Cerdanyola recorda a Txiki
  4. Acte institucional a Girona per commemorar el 6 d'octubre del 1934
  5. Noranta anys després es reproduirà a la Plaça de l'Ajuntament d'Igualada la hissada de l'estelada del 6 d'octubre del 1934.
  6. 174 entitats europees demanen a Sánchez la suspensió de la Llei Rovira
  7. La llengua de la Franja de Ponent
  8. Recullen gairebé tres mil signatures per protegir el volcà i els morrots del Montsacopa
  9. La CACG (Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines) ha reunit 100 persones a Figueres en una protesta contra la visita de Felipe VI
  10. El Ple de Fornells de la Selva rebutja la moció d’Independents per Fornells per instal·lar fotografies de l’1 d’octubre de 2017 a la sala de plens
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid