Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura

 Fa poques hores s’han difós públicament les fotografies realitzades a Igor Portu davant el mèdic forense, minuts abans del seu ingrés la UCI de l'Hospital Donostia. Portu va ser detingut i torturat a principis de gener, acusat de ser membre d’ETA. Aquests seguit d’imatges mostren les lesions que va patir durant el seu arrest el 6 de gener per la Guàrdia Civil. El diari Gara  les ha difós aquesta tarda.

 

 

 

21/02/2008 19:30 Internacional

El dia abans que compareguin davant el Jutjat de Sant Sebastià un grup de guàrdies civils en qualitat d'imputats en el marc de la investigació per tortures, el diari Gara ha tingut accés a un reportatge fotogràfic realitzat per mandat judicial, en el qual s'evidencien les conseqüències dels maltractaments als quals va ser sotmès a les mans de la Guàrdia Civil el jove basc, un fet que va denunciar el propi Portu al magistrat quan va realitzar la seva declaració judicial. El diari basc ha difós les fotografies que mostres les múltiples lesions de Portu.

Gara també ha obtingut l'enregistrament de la presa de declaració a Igor Portu que va realitzar la Comissió Judicial del Jutjat de Sant Sebastià l'endemà de l'ingrés del jove a la UCI de l'Hospital Donostia, el 7 de gener passat. A la declaració  relata al jutge instructor i al representant fiscal com i on van ser arrestats, i com, immediatament després de ser introduït en un patrol de l'institut militar espanyol, va ser objecte de constants cops. Un testimoniatge que xoca frontalment amb la versió oficial que van facilitar tant la Guàrdia Civil com el ministre d'Interior el dia del seu arrest a Arrasate, el 6 de gener. Precisament, vuit guàrdies hauran  d'acudir demà al Jutjat de Sant Sebastià a partir de les 9.30 en qualitat d'imputats per a declarar sobre aquests fets.

Les  fotografies que van ser realitzades tant al Servei de Clínica Forense del Jutjat de Sant Sebastià -va ser enviat allí de matinada, minuts abans de les 4.00 del dia 6, abans de ser hospitalitzat- com en al centre hospitalari on va romandre ingressat a la UCI amb múltiples cops, un pulmó perforat i altres lesions greus.

Pel que fa a l'enregistrament sonor, s'escolta com Igor Portu relata al jutge instructor que, tot seguit de la detenció i després de ser introduït al patrol, van ser continus els cops de puny i puntades que li van donar diversos agents de la Guàrdia Civil. Portu afirma a l'enregistrament que els cops van baixar d'intensitat (cops al coll i al cap) un cop el conduïen fora de Lesaka després del registre domiciliari. Des d'aquesta localitat, segons recorda Portu, va ser enviat directament al mèdic forense.


Al més d'aquestes proves gràfiques i sonores amb el testimoni de la víctima, el jutge instructor també compta amb el testimoni de Sarasola (l'altre persona detinguda junt a Portu; un testimoni coincident i realitzat mentre els dos estaven incomunicats) i la declaració judicial d'un veí d'Arrasate que va presenciar els arrests davant l'escola Erguin. Uns testimonis i proves que invaliden totalment la versió oficial.

Galeria de les fotografies publicades per Gara

Informe mèdic de l'assistència a Igor Portu

Fer front a l'Estat feixista

D'altra banda, a Pamplona un grup de càrrecs electes bascos ha demanat l’abstenció per a les eleccions de març per fer front a l’estat feixista. Arantza Urkaregi i Mariné Pueyo, acompanyats d'una trentena d'electes, han realitzat la roda de premsa per exposar el seu posicionament públic davant les properes eleccions estatals.

Segons han explicat, l'Estat espanyol ha tornat a deixar al moviment independentista sense cap dret civil i polític, amb l'únic objectiu de fer desaparèixer l'opció independentista. Davant aquesta situació, han propugnat que l'única opció és demanar l'abstenció a aquestes properes eleccions.Abstenció per a plantar-nos com poble davant aquest Estat feixista i opressor; abstenció per a impossibilitar un nou frau; abstenció per a possibilitar el canvi polític; abstenció per a obrir les portes a la independència. Que ho escoltin bé: estarem el 9-M i l'abstenció a Euskal Herria es diu independència. En aquesta línia, han animat a tots els abertzales i progressistes a secundar l'opció abstencionista.

En acabat, un cop finalitzada la roda de premsa, diversos agents de la Policia espanyola han retingut a nou d'aquests electes independentistes i els han identificat

 

Per saber-ne més:

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat espanyol Llibertat.cat

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

www.proutortura.net/

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid