Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Milers d'estudiants es manifesten contra l'EEES

Milers d’estudiants s’han manifestat aquest migdia per diferents ciutats catalanes en contra de la mercantilització de l’educació, una qüestió que segons els i les manifestants, s’amaga rere les reformes conegudes com a Procés de Bolonya.

Les mobilitzacions han estat convocades pel SEPC, i en el cas de Barcelona, per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), que aplega organitzacions estudiantils i assemblees de facultat.

15/11/2007 19:34 Política

Les manifestacions han transcorregut en un ambient animat i reivindicatiu, amb diferents accions de denúncia sobre els efectes d’aquesta reforma universitària i del procés de mercantilització de l’educació que s’està duent a terme. Abocar les universitats al finançament privat i competitiu, la transformació de l’arquitectura de titulacions i el models educatius a temps complert suposarà al seu entendre l’elitització de les universitats.

Així, s’ha reclamat la paralització del pla, la derogació de la LOU, l'obertura d'un debat entre les institucions i la comunitat educativa i l'increment de la despesa en educació pública. De forma més concreta, es demana més professorat i unes millors infraestructures, una congelació i progressiva supressió de les taxes, una rebaixa del preu del transport públic o bé la creació d’un salari estudiantil. A nivell principatí, es reclama una conselleria d’universitats pròpia així com l’exigència al professorat per tal d’acreditar el nivell C de llengua catalana.

En total, segons fonts estudiantils, les marxes han aplegat unes 20.000 persones, on cal destacar les 12.000 de Barcelona, les 2.000 de València, 600 a Girona i 400 a Gandia (la Safor).

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització majoritària a les aules d’ensenyament mitjà i superior dels Països Catalans, s’ha valorat satisfactòriament la convocatòria, en tant que enguany hi ha hagut un lleuger increment de la participació en les manifestacions, que d’uns anys enrere es vénen realitzant pels volts del novembre.

En aquest sentit, l’organització estudiantil considera que “la comunitat estudiantil ha tornat a demostrar al carrer que està plenament disconforme amb el que està significant el Procés de Bolonya”, si bé demostra “les seves ganes de participar en un canvi del model educatiu”. Des del SEPC s’anuncia que continuarà treballant “dia a dia” als centres d'ensenyament de secundària i d'universitat en la construcció d’un “model d'ensenyament públic, de qualitat, antipatriarcal, català i popular.”

Finalment, des d’aquest sindicat d’estudiants es critica el desplegament policial en les diferents manifestacions, les quals han transcorregut en total normalitat. En el cas de la petita població de la Gata de Gorgos (Marina Alta), la Guardia Civil  ha montat diferents controls als accessos del poble i a l’estació de tren tot identificant al jovent que acudia  a la manifestació.

Cal recordar que els darrers anys s’han vist marcats per nombrosos incidents policials, que en el cas de Barcelona portaren a la conselleria d’interior principatina a donar explicacions per les més de 40 detencions practicades després d’una manifestació estudiantil, on es llençaren alguns objectes a la seva finalització. Els joves finalment foren absolts després de mesos de periples judicials.

Adjuntem les cròniques de les diferents mobilitzacions que ens han fet arribar des del SEPC.

Alacant.

A Alacant s’ha organitzat una xerrada i un debat davant la Biblioteca General, la convocatòria s’ha fet de forma unitària mitjançant l’Assemblea d’Estudiants de la UA.

En d’altres indrets propers a la ciutat, com el Campello o Novelda seccions de secundària s’han mobilitzat concentrant-se davant dels instituts.

Barcelona 15.11.07 Barcelona.

Unes 12000 persones s'han manifestat aquest migdia pels carrers cèntrics de la ciutat de Barcelona. La manifestació que ha superat la convocatòria d'anys anteriors ha recorregut en mig d'un clima actiu i animat dels assistents. Enmig de lemes com “Pública si, privada no”, “No hi som totes, falten les beques” o “El pla de Bolonya és una vergonya”, els assistents, convocats per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) han criticat durament els detalls d'aquesta reforma europea que dia a dia són cada vegada més presents. En la manifestació, que ha acabat amb una lectura del manifest a l'Àgora de la Universitat Pompeu Fabra, també hi ha assistit un nombre important d'estudiants de secundària que, al mateix temps, que criticaven la reforma que patiran al futur, han criticat l'actual LOE per les seves formes i els seus continguts.

Castelló de la Plana.

La manifestació ha transcorregut sense cap tipus d’incident amb una forta presència policial,  200 estudiants s’han manifestat a la capital de la comarca.  A les 12.30h ha iniciat la marxa fins la plaça Maria Agustina, lloc on està la subdelegació del govern a la ciutat de Castelló. En eixa marxa s'han escoltat cants com "L'educació no està en venda", "Procés de Bolonya, procés de la vergonya".

gandia.jpgGandia (La Safor).

Hui 15 de novembre a les 12 hores, dins del marc de les jornades de lluita a nivell europeu, d´acord amb l'últim Fòrum Europeu d´Estudiants, s´ha realitzat a la plaça de l'Ajuntament de Gandia una concentració en contra de l'Espai Europeu d´Ensenyament Superior, convocada pel Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans. Al voltant de 400 estudiants, vinguts tant de diferents instituts de la comarca de la Safor com de l´Escola Politècnica Superior de Gandia, s´han congregat per mostrar el seu rebuig al procés de Bolonya i l'amenaça que aquest suposa per l'ensenyament públic. La concentració ha transcorregut amb total normalitat fins que s'ha desconvocat després de llegir el manifest. A l'acte ha acudit diferents mitjans audiovisuals de la comarca, així com representants polítics de la ciutat de Gandia.

En acabar molts dels assistents s´han dirigit al Campus de la Politècnica de Gandia on s´ha realitzat una “sentada” en l´Àgora pel mateix motiu reivindicatiu.

Gata de Gorgos (Marina Alta).

Al voltant de 200 persones s'han manifestat avui a Gata en el context de la jornada de lluita contra el Procés de Bolonya. Han eixit a les 12 h de l'Avinguda d'Alacant i han anat fins a l'Ajuntament, on s'ha donat lectura al manifest i s'ha fet entrega a l'alcaldessa del manifest de l'acte, que també s'ha entregat a l'Ajuntament per registre d'entrada. L'acte ha transcorregut sense incidents, tot i la desmesurada presència policial.

Girona 15.11.07Girona.

Centenars d'estudiants universitaris i de secundària s'han manifestat pels carrers de Girona reclamant una universitat de qualitat i contra el procés de Bolonya. La manifestació ha coincidit en el temps amb la campanya que el SEPC de la UdG està duent a terme per demanar la dimissió de la rectora, Anna Maria Geli; fet que ha servit per fer la crida encara més àmplia i unànime.

La manifestació ha començat a les 12h des de la Plaça de Catalunya i ha transcorregut per la Gran Via de Jaume I, el carrer de Sant Clara i finalment s'ha pujat per les Pedreres per acabat davant del rectorat. Durant tot el recorregut el clima era intens i els manifestants s'han mostrat molt actius. Finalment s'ha llegit el manifest i ha clos la manifestació, però ha quedat ben clar que els estudiants estem, i seguim, en peu de guerra per la pública.

Lleida 15.11.07 Lleida.

Un centenar d’estudiants de la Universitat de Lleida s’han mobilitzat avui sota el lema “La Universitat es mor, no al pla Bolonya” a la plaça Víctor Siurana, davant l’edifici del Rectorat.

Els estudiants convocats consideren el Pla Bolonya com la privatització del sistema universitari, “una reforma que afectarà greument la qualitat dels estudis, imposarà barreres econòmiques que ens privaran a molts de l’accés a un ensenyament superior, abocarà les universitats en un marc on estaran obligades a competir amb les altres universitats”.

Els mobilitzats han denunciat la desinformació que han rebut els estudiants per part de la universitat sobre com es concretarà la implantació de l’EEES als claustres lleidatans, i han demanat als respectius degans de cada facultat que reuneixin i expliquin als estudiants sobre com es concretarà la implantació d’aquest pla a la nostra universitat. A la concentració s'ha exhibit un  taüt simbolitzant la Universitat pública, ja que els estudiants entenen que amb el pla Bolonya la universitat pública es mor.

Al final de la concentració el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, ha fet acte de presència a la concentració i ha promès una reunió on es convocaran a tots els estudiants i on es donarà explicacions de com afectarà als estudiants de Lleida l’aplicació de l’EEES.

Sabadell 15.11.07 Sabadell

Aquest matí s’han concentrat uns 250 estudiants de secundària davant l’Ajuntament en defensa de l’educació pública. En acabar han marxat a la manifestació “Per l’Ensenyament Públic i de Qualitat” convocada a Barcelona. Abans de marxar, els estudiants han aprofitat la convocatòria per fer un minut de silenci en repulsa a l’assassinat del militant antifeixista madrileny Carlos, que “com molts dels que estem aquí tenia 16 anys”.

El manifest llegit pel Moviment d’Assemblees d’Estudiants de Sabadell (MAES) en motiu de la vaga denuncia la continuació, per part del govern Zapatero, de la política liberalitzadora iniciada per Aznar. Considerant així que la Llei Orgànica d’Educació (LOE) és la segona part de la Llei Orgànica de Qualitat de l’Ensenyament (LOCE) i criticant el manteniment de la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) iniciada pel PP. Font: Vilaweb Sabadell

 

Tortosa 15.11.07 Tortosa.

Avui, dijous dia 15 de novembre, s’ha convocat una vaga d’estudiants de secundària i s’ha dut a terme una concentració amb tabals i dolçaines que donaven festivitat front l’estadi municipal Tortosa, el lema de la mobilització: “Totes i tots contra Bolonya”. 250 estudiants de centres de les Terres de l’Ebre, com són l’IES Joaquim Bau . IES de l’Ebre , IES Roquetes ,IES Montsià , IES Solé i Ferrer , etc. a sortir al carrer i s’ha fet sentir.

En l’acte s’ha fet un minut de silenci, pel jove mort per un feixista a Madrid, s’han llegit dos manifestos un denunciant l’actitud del centre IES Joaquim Bau davant d’un paper penjat a les classes on animava als alumnes a fer vaga, ja que el reglament de regim interior no ho deixa, i l’altre ha estat el manifest del SEPC  llegit a tots els Països Catalans.

Manresa.

S’ha realitzat una concentració a la Plaça Crist Rei, desprès de forma festiva els estudiants s’han manifestat fins la plaça de l’Ajuntament. 

València.

Valencia 15.11.07 A la ciutat de València més de dos mil estudiants, tan d'universitat com de secundària, han respost a la convocatòria del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. La mobilització, que ha eixit des de la facultat de Geografia i Història a les 12h, anava encapçalada per una pancarta amb el lema " No a la privatització, no a la mercantilització. Ara més que mai totes contra l'EEES" i la tancava un altra amb el lema " des dels instituts defensem l'ensenyament públic".

Abans d'iniciar-se la manifestació militants del SEPC han realitzat una performance explicativa de les conseqüències negatives de l'aplicació de l'EEES amb una paròdia del "Show de Monleón" sota el títol "la paella de Bolonya, 2010".

En arribar al Rectorat de la Universitat de València un grup d'estudiants han desplegat unes pancartes amb els lemes "la universitat no està en venda" i "aturem l'EEES" i s'ha realitzat un parlament denunciant la postura submisa de l'equip rectoral davant aquestes reformes.

La manifestació ha finalitzat a les portes de l'edifici de Presidència de la Generalitat Valenciana. Un cop allí, uns companys han interpretat una al·legoria assenyalant la compra de la Universitat pública per part dels empresaris als polítics corruptes. Seguidament s'ha llegit el manifest nacional i s'ha desconvocat la manifestació després d'haver sonat la muixeranga. 

 

Per saber-ne més:

- La reivindicació per una universitat pública omple els carrers de València - L'Avanç

- Milers d'estudiants es manifesten contra el Procés de Bolonya - Vilaweb

- Imminents mobilitzacions contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) - Llibertat.cat

- Bloqueig a la Universitat de Barcelona (UB) contra el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

- Manifest de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública - PMDUP 

- Atenes acull el tercer Fòrum Europeu d'Estudiants - Llibertat.cat 

- Especial mobilitzacions 15 de novembre de 2007 -  Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid