Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els llits dels hospitals comencen a tancar a l'espera de la retallada exacta

El Govern va posposar la continuïtat de la retallada en els serveis socials per després de les eleccions municipals i ara l'ha reprès interpretant que els resultats han estat una aprovació de les seves mesures.

Tot i que els plans de xoc que pretén aplicar el Departament de Salut encara no han arribat, algunes gerències ja han optat per la unilateralitat i han començat a aplicar mesures d'estalvi que passen per tancar llits o quiròfans i acomiadar personal eventual.

02/06/2011 17:52 Drets i Llibertats
D'aquesta manera, durant aquest estiu a l'Hospital de Bellvitge es prescindirà de 228 llits durant el mes de juliol, a banda dels 70 llits ja tancats. A l'Hospital de la Vall d'Hebron es reduirà un 30% de llits (330 dels 1100 totals) i a l'Hospital Germans Trias i Pujol es tancaran 64 llits durant els tres mesos d'estiu. D'altra banda, cal remarcar que a l'Hospital de Bellvitge durant el 2010 es van contractar 700 eventuals, sobretot durant l'estiu, aquest any es calcula un màxim de 180.

A més, per exemple en l'avantprojecte de pressupost del CatSalut per al 2011 no hi ha cap partida pressupostària per a l'IDI (Institut de Diagnòstic per a la Imatge), cosa que fa intuir una imminent privatització de l'ens. Així mateix, el Consorci Sanitari de Barcelona, gestor de tots els hospitals públics de la ciutat, és el més afectat per la retallada, amb una reducció de la inversió de gairebé 18%.

La retallada no és només del 6%

En termes absoluts, la Conselleria de Salut passa de 9.599 milions d'euros a 8.978 milions, una reducció del 6,5%. Ara bé, les xifres canvien si la comparativa es fa tenint en compte que l’any passat l’exercici es va tancar amb una despesa addicional de 850 milions en relació amb el pressupost inicial. Així, si es comptabilitza aquesta desviació i altres variables, el comitè de direcció del Catsalut, amb el pressupost que ahir va aprovar, preveu una reducció de la despesa en atenció sanitària que s’acosta al 10%, la xifra original que el govern va posar sobre la taula quan va començar a parlar de retallades.

Segons l’avantprojecte de pressupost del Catsalut –i comparant, per tant, les xifres dels pressupostos inicials del 2010 i 2011–, l’atenció primària rebrà aquest any, d’entrada, gairebé 200 milions d’euros menys que el 2010, mentre que el pressupost de l’especialitzada es reduirà en més de 300. Una altra partida que tindrà una retallada considerable serà la de farmàcia, amb una dotació de prop de 200 milions d’euros menys.

A més, a tot això caldria afegir-hi la retallada salarial del 5% implementada des del juny del 2010 i la congelació salarial aplicada als anys posteriors. La reducció establerta del pressupost respecte al 2010 suposarà la reducció de les plantilles, la minsa substitució d'absències i, per tant, el repartiment de les càrregues de treball entre la resta de personal i la conseqüent pèrdua de qualitat del servei sanitari.

Davant d'aquestes mesures, els sindicats criden a la unitat d'acció de les diferents forces sindicals per aglutinar esforços i accions que portin a la defensa dels drets laboral del personal dels serveis de salut i a la defensa d'una sanitat pública.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid