Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Jordi Navarro, candidat de la CUP a Girona

 "La presència a l'Ajuntament enfortirà la capacitat d'incidència del discurs rupturista"

La CUP de Girona va començar a caminar l'onze de setembre de l'any 2002, un nucli inicial impulsat per militants de l'esquerra independentista i del Casal Independentista El Forn. Més tard diferents sectors socials -sobretot del moviment ecologista- es van anar incorporant al projecte i al maig del 2003 es va presentar candidatura per primer cop a les municipals d'aquell any. El suport obtingut no va ser suficient per entrar a l'Ajuntament, però la CUP es va comprometre a continuar treballant, fent oposició en clau nacional, d'esquerres i ecologista, oposició des del carrer. I així va ser, des de l'any 2003 i fins al 2007 la CUP va continuar treballant amb il·lusió i empenta per tal de bastir i enfortir l'alternativa independentista i d'esquerres que la ciutat de Girona necessitava.

21/05/2011 03:09 Entrevistes
Participant en lluites populars, en defensa del territori, del patrimoni natural i històric, en defensa dels drets laborals i socials, contra l'especulació i la degradació d'alguns barris, impulsant mobilitzacions, organitzant tallers, xerrades, protagonitzant en primera persona mobilitzacions contundents. I així va arribar a les eleccions municipals de 2007 i en les quals va obtenir 916 sufragis, insuficients per entrar al consistori però suficient i encoratjador per continuar lluitant encara amb més força i il·lusió.
 

Al llarg dels darrers quatre anys i fins aquest 2011 la CUP ha treballat colze a colze amb els moviments populars dels barris de la ciutat, defugint dinàmiques marginals i d'autoconsum i fent costat a les reivindicacions veïnals i populars. Una intensa activitat política i mobilitzadora que ha anat acompanyada d'una asfixiant repressió -que té el seu punt culminant amb la crema de fotografies del rei d'Espanya- però que evidentment no ha aturat l'activitat sinó que ha empès la formació a treballar encara amb més força.

El període 2007-2011 ha estat molt intens i es podrien destacar cinc àmbits molt rellevants: l'episodi de la mobilització antimonàrquica i posterior crema de fotografies del rei, l'organització del referèndum popular amb Girona Decideix, l'organització de la manifestació històrica de l'Onze de setembre del 2011 i una intensa i rigorosa oposició municipal en clau nacional, d'esquerres i ecologista, així com una constant mobilització en àmbits com la llengua, el territori, els drets socials, el feminisme....

Els darrers dos anys el nucli de la CUP de Girona ha crescut molt, nous militants s'han incorporat al projecte i la penetració en sectors socials i veïnals fins ara impermeables al projecte independentista ha estat molt important. Tot plegat esperona a afrontar aquesta propera contesa electoral amb més força i perspectives que mai. Tanmateix ha de quedar clar que el projecte de la CUP no és electoral sinó polític i passi el que passi la lluita continuar. Aquest 22 de maig la CUP es presenta amb el suport de Reagrupament sota el lema "La veu del carrer a l'Ajuntament". 

A Girona us presenteu aquest cop amb moltes probabilitats d'aconseguir representació. Què significarà per la CUP obtenir regidors a Girona?

primers_llista_web1Doncs significa que l'acció política i mobilitzadora del conjunt de l'esquerra independentista i de la CUP comptarà amb un nou i potent ressort que complementarà i enfortirà la capacitat d'incidència del discurs rupturista que durant tants anys porta a terme la CUP i l'EI a Girona. La representació institucional és un àmbit més de lluita, tant important com la resta i es tracta de compaginar i coordinar correctament tots els àmbits de lluita sense sobredimensionar innecessàriament l'àmbit estrictament institucional.

Com valoreu i quina importància tenen els suports que heu rebut, com ara el de Reagrupament?

La CUP de Girona va fer una crida pública a sumar esforços al voltant de la Unitat Popular. Partim del convenciment que la Unitat Popular ha d'incloure diverses sensibilitats i en aquest sentit vam decidir fer un exercici d'obertura i incorporar a la CUP una multiplicitat de sensibilitats, que pivotessin al voltant dels 3 eixos clàssics de l'esquerra independentista: Independència, Socialisme, Països Catalans, amb l'afegitó que nosaltres considerem imprescindible: l'ecologisme.

Vam fer l'aposta de rebutjar ofertes de coalicions amb candidatures de recent creació, perquè nosaltres primem per sobre de tot l'arrelament dels projectes i defugim iniciatives d'última hora, purament electoralistes. El projecte de la CUP fa gairebé 10 anys que camina a Girona i no estàvem disposats a devaluar-lo integrant-nos en coalicions sense recorregut i poc contingut polític i nul arrelament. D'aquí la nostra aposta per concórrer en solitari.

Vam iniciar contactes amb sectors anticapitalistes, ecologistes, d'esquerres i independentistes. I hem obtingut el suport (i no és cap coalició) de dues organitzacions.

De Reagrupament, que cal dir a favor seu que ha acceptat el 100% del programa social i de ruptura de la CUP i que amb el gruix de la militància ens hem trobat en diferents mobilitzacions i reivindicacions; llengua, drets civils i polítics.... i del Partit per la Dignitat Rural, una iniciativa que reivindica el territori i rebutja el model neoliberal de gestió territorial. Per diverses causes no ha estat possible l'acord amb altres formacions ecologistes i anticapitalistes per restem oberts a nous suports.

També ressaltar que desenes de persones han sotasignat un manifest a favor de la CUP; persones provinents de sectors veïnals, populars, d'entitats, de l'àmbit sindical , universitari, persones senzilles i properes de totes edats.

Aquest serà el tercer cop que la CUP es presenta a Girona. Com creus que està responent la ciutadania?

jordi_navarro_cupPenso humilment que la CUP s'ha convertit ja en un agent polític i social de la ciutat de Girona, els nostres posicionaments, les nostres propostes i opinions, són tingudes en compte en nombrosos sectors socials del municipi. Serà el tercer cop que ens presentem i hi ha raons objectives per pensar que aquest cop obtindrem un important suport de la ciutadania gironina, que ja n'està farta de 32 anys de socialisme conservador, que n'està tipa d'un tripartit que ha apuntalat el PSC al poder, una ciutadania que no està disposada a entregar-se a la dreta. En tot cas la resposta de la ciutadania ens omple de satisfacció i gratificació perquè quan ha calgut nosaltres hi hem estat i el vincle que s'ha creat amb molts barris de la ciutat és per nosaltres molt important, més enllà de la qüestió electoral. Tanmateix, estic segur que això es traduirà també en un important suport a la CUP.

Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Girona?
 
El govern municipal de Girona és nominalment d'esquerres però a la pràctica ha actuat en clau liberal, primant els interessos del sector privat, dels barris més elitistes. Hi ha un consens entre dreta i esquerra alhora d'impulsar projectes lesius pel territori: urbanització al Pla de Domeny, pressió damunt les Hortes de Santa Eugènia,  ampliació a 4 carrils de l'AP-7... o per seguir potenciant una proposta cultural elitista, que bloqueja la lliure expressió de la cultura popular, que colla les entitats i col·lectius.

 Girona va cap a un creixement desorbitat que culminarà amb l'arribada del TAV, el municipi  camina cap a un model de desenvolupament basat en el creixement del PIB, amb uns serveis socials que mica en mica es van aprimant, major pressió sobre el territori i amb una cohesió social que s'afebleix, on la nostra llengua cada cop hi té menys presència. Un model de ciutat que arracona barris i persones i que prima els interessos dels poderosos.

Com s’ha desenvolupat la darrera legislatura?

Ha estat una legislatura intensa al carrer, amb barris sencers mobilitzats. Per exemple el barri de la Devesa reivindicant un Pla d'Usos per la Devesa i combatent l'amenaça de construir-hi un pavelló. La Devesa és un dels parcs més importants d'Europa i a l'equip de govern no se li acut res més que projectar-hi un pavelló esportiu.

O el barri de Sant Narcís, un dels barris més actius i vius que conec, s'han mobilitzat en contra dels abusos d'ADIF, en defensa del seu barri i de la cohesió social dels ciutadans que hi resideixen. Hi ha hagut mobilitzacions i protestes a d'altres barris: Pedreres, Pont Major, Fontajau...

L'equip de govern ha anat desenvolupant la seva acció de govern sovint amb les orelles tapades i una vena als ulls, sense escoltar la ciutadania, en definitiva, molta gestió institucionalitzada i poca proximitat. Tot plegat és fruit de tants anys d'estar al poder, el tuf a corrupció, mediocritat i nepotisme arriba a tots els racons de la ciutat.

L'entrada de la CUP al consistori pot trencar les inèrcies immobilistes?

En primer lloc cal reivindicar la humilitat, que personalment intento portar sempre com a estendard. La CUP té un bagatge de militància molt important i crec que la combinació de militància, humilitat i honestedat, afegit als principis ideològics que defensa la CUP, pot aportar noves maneres d'entendre l'acció política. Més proximitat, més escoltar, menys prepotència... són elements inherents a la CUP i que poden contribuir a generar noves il·lusions col·lectives entre els gironins i gironines. 

Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal?

jordi_navarro_campanyaEl nou govern que emani de les urnes el proper 22 de maig tindrà molta feina. D'una banda tindrà la colossal tasca de capgirar molts vicis i inèrcies acumulats en les 3 darreres dècades, que aviat és dit! I de l'altre haurà d'afrontar una de les crisis sistèmiques més dures del sistema capitalista.

La manca de recursos (fruit d'un finançament municipal insuficient) dificultarà el combat contra els efectes col·laterals d'aquesta crisi terrible. La creixent precarietat de nombrosos col·lectius que ja freguen el llindar de la pobresa a Girona serà sens dubte un dels principals àmbits a atacar. 

En definitiva crec que la crisi actual haurà de situar-se en un lloc prioritari de l'agenda ciutadana. Caldrà activar polítiques d'ocupació més agosarades i alhora enfortir les polítiques socials  i la xarxa de centres cívics, escoles i escoles bressol si no volem tenir problemes seriosos en barris com Santa Eugènia, Sant narcís, Taialà, Vilaroja, Can Gibert...que tenen uns elevats índex d'atur i de població nouvinguda. 

I també caldrà fer front a temes vinculats al canvi climàtic, per això caldrà fer grans actuacions en diversificar les fonts d'energia del municipi, en impulsar nous projectes que assegurin una mobilitat amb menys emissions de CO2, o en potenciar la recuperació de residus i reduir-ne el volum.

En l'àmbit econòmic caldrà seguir impulsant la creació de cooperatives i l'autoocupació, potenciar noves experiències com els mercats de l'intercanvi i els bancs del temps i  protegir i preservar el teixit comercial de barri i proximitat enfront de la invasió de grans superfícies, que amb l'arribada del TAV poden veure's afavorides. 

I aquesta haurà de ser la legislatura dels barris perquè durant massa anys la dualitat entre la Girona més turística, senyorial i cèntrica i la Girona dels barris de Sant Narcís, Fontajau, Santa Eugènia, Pont Major...ha estat excessivament asimètrica. 

Pel que fa a la gestió del territori el nou govern haurà d'aturar els projectes urbanístics que lesionen indrets fèrtils i rics biològicament com el Pla de Domeny; potenciar l'anella verda. eixamplar-la i mantenir-la en bones condicions o fomentar la biodiversitat conservant hàbitats seran també  problemàtiques a afrontar. 

Per quina vessant ha incidit la CUP durant la campanya?

jordi_navarro_web_nou_0Hem defensat el nostre programa, que ha estat elaborat al llarg de molt de temps de forma participativa, a través dels Punts de Trobada i de la tasca que han fet les diferents comissions obertes de la CUP.

Un programa amb un fort contingut ambientalista, de reivindicació  social, nacional, un programa amb propostes creïbles, agosarades, que reivindica la capitalitat nacional de l'independentisme per Girona i denuncia el model de desenvolupament neoliberal, que denuncia les retallades socials i reclama la celebració d'un Fòrum Social d'abast mundial o europeu a Girona, que proposa canvis substancials en àmbits com l'habitatge, l'ocupació i   els drets laborals, un programa que reivindica la dignitat dels barris i el dret a la participació directa de la ciutadania. 

Hem intentat fer una campanya neta, proactiva, una campanya austera tot denunciant les barbaritats econòmiques que molts partits polítics gasten en campanya. Hem combinat les proclames més ideològiques amb les propostes més properes i del dia a dia de la ciutadania.

Com afronta la CUP la campanya?

Amb il·lusió per tot el que volem i podem aportar a Girona però també amb una certa recança perquè les campanyes electorals tal i com les coneixem son excessivament previsibles i monòtones. Soc dels que crec que cal canviar coses i sens dubte una d'elles són les campanyes, cada cop més mediàtiques i a l'estil americà, tipus xou.  

En aquest sentit convé aprofitar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies, sense sobrevalorar-les es pot dir que els col·lectius més trencadors i rupturistes tenim eines que fins fa poc no disposàvem, eines que ens ajuden a arribar a un gruix important de gent i trencar així el cercle de militància més convençuda. 

 


Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  5. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid