Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ETA anuncia un alto el foc permanent

El diari Gara ha fet públic aquest dilluns a les dotze del migdia un comunicat de l'organització armada Euskadi Ta Askatasuna (ETA) on anuncia un alto el foc permanent, general i verificable.

El comunicat adverteix que per aconseguir la resolució del conflicte cal l'esforç dels estats espanyol i francès, i es per això que ETA "fa una crida a les autoritats d'Espanya i França perquè abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d'Euskal Herria".

pdfComunicat traduït al català

pdfComunicat original


10/01/2011 11:58 Internacional

El comunicat d'ETA, que estranyament és breu -habitualment solen ser llargs- manifesta que en els darrers mesos "personalitats de gran rellevància internacional i una multitud d'agents polítics i socials bascos han subratllat la necessitat de donar una solució justa i democràtica al secular conflicte polític".

L'organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional admet compartir aquesta opinió, però reitera que la solució arribarà "a través d'un procés democràtic que tingui la voluntat del poble basc com a màxima referència i el diàleg i la negociació com a instruments".

eta2És per això que l'organització assenyala que el procés democràtic "ha de superar tot tipus de negació i vulneració de drets i ha de resoldre les claus de la territorialitat i el dret a l'autodeterminació", que per ETA són "el nucli del conflicte", llançant així un missatge a l'estat espanyol, que amb ETA anunciant aquest alto el foc permanent li toca ara donar de la seva part si és que de debò vol acabar amb el conflicte, com ja ha demostrat que no té entre les seves prioritats. Tant és així que sempre ha restat importància als gestos d'ETA.

En aquest sentit, adverteix que correspon als agents polítics i socials bascos "assolir acords per consensuar la formulació del reconeixement d'Euskal Herria i el seu dret a decidir", per tal d'assegurar així "la possibilitat de desenvolupament de tots els projectes polítics, inclosa la independència".

El poble ha de tenir la paraula

És per això que ETA assenyala que és la ciutadania basca "qui ha de tenir la paraula i la decisió sobre el seu futur, sense cap tipus d'ingerència ni limitació". D'aquesta manera, "totes les parts han de comprometre's a respectar els acords assolits i les decisions adoptades per la ciutadania basca", i això passa, segons ETA, per establir "garanties i mecanismes necessaris per a la seva implementació".

Un alto el foc general  

L'alto el foc decretat aquest dilluns per ETA és "permanent i de caràcter general" i pot ser verificat, afirma el comunicat, per la comunitat internacional. Aquest és el "compromís ferm d'ETA amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada" ja que segons l'organització "és temps d'actuar amb responsabilitat històrica". 

Per aconseguir la resolució del conflicte, però, cal l'esforç dels estats espanyol i francès, i és per això que ETA "fa una crida a les autoritats d'Espanya i França perquè abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d'Euskal Herria". I adverteix: "ETA no cedirà en el seu esforç i lluita per impulsar i portar a terme el procés democràtic fins a assolir una vertadera situació democràtica a Euskal Herria".

 

{youtube}znmHsb-QZPE{/youtube} 

 

Per saber-ne més:

pdfComunicat traduït al català

pdfComunicat original

"ETA disposada a un alto el foc permanent i verificable, i també per anar molt més lluny" 

ETA es compromet a avançar cap a l'alto el foc permanent en un nou comunicat

ETA anuncia un alto el foc 

EA i l'esquerra abertzale cerquen complicitats per superar el conflicte a Euskal Herria

L'Esquerra abertzale i EA subscriuen un acord històric per assolir la independència 

 
 
 
 
 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid