Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Desenes de milers de persones mostren la seva solidaritat als presoners polítics bascos a Bilbo

Ahir a la tarda pels carrers de Bilbo,  amb prou feines 10 minuts de retard sobre l'hora prevista va començar la manifestació i la gent ja s'estava deixant la gola amb els crits de “Euskal Presoak Etxerat” i sobretot “Amnistiarik gabe, pakerik ez” o sigui, sense amnistia no hi ha pau. (veure el vídeo)
 
Els familiars dels presoners polítics bascos encapçalar la marxa. La gent en les voreres no cessava d'aplaudir, de cridar i d'ovacionar a aquestes persones acostumades a fer tots els caps de setmana milers de quilòmetres per les carreteres de l'estat francès i espanyol.

09/01/2011 04:55 Internacional
Sense ànim d'exagerar s'han vist més d'una llàgrima d'emoció d'aquestes persones, mares, germanes, núvies, pares o simplement amics de les persones que componen el col·lectiu de presos polítics bascos. Llàgrimas d'emoció, que no d'una altra cosa, perquè dignitat i enteresa és el que sobra a aquestes persones.
 
Es feia realment difícil caminar pels carrers Autonomia i Hurtado de Amezaga. Coneixem Bilbo, i sabem el temps que es triga a caminar-les, i  fou necassari moltíssim temps, més de l'habitual a realitzar el recorregut. Voreres abarrotades, un no poder avançar, no poder fer un pas, endavant acausa de l'onada humana de persones de moltes sensibilitats polítiques, que van assistir a la marxa.
 
Olasolo periodista de Ràdio Vitòria va dir a la intervenció final davant de l'ajuntament de Bilbo que la política penitenciària dels governs espanyol i francès és venjativa i repressiva. Etxeandia una de les convocants  va fer una crida a que es llueixi orgullosa la banderola d'Euskal Presoak Euskal Herrira a les balconades i finestres basques, fins a aconseguir la repatriació del col·lectiu.
 
Després d'agrair l'assistència a les persones que allí van ser-hi  s'ha donat fi a una marxa que ha estat sens dubte històrica, ja que ha estat unes de les més multitudinàries dels darrers temps.
 
Ara bé, la primera notícia de l'informatiu d'ETB feia referència a la nova llei del tabac, però no van tenir més remei que parlar de la marxa, això si, perquè opinés sobre ella un polític del PSOE i un altre del regionalista PNB.
 
Valoació de Boltxe Kolektiboa
Euskal Herria ha parlat molt clar. Qui vulgui que escolti i qui no vulgui escoltar, no és qüestió que el missatge vagi mal expressat sinó d'una qüestió d'autisme pur i dur.

manifabilbo2El millor d'Euskal Herria estàvem a Bilbo, uns de cos i uns altres de cor. Totes les voluntats presents han estat benvingudes i no totes eren de la trucada Esquerra Abertzale, hi havia persones honestes d'Alternatiba, aquests que van comentar a Boltxe en una entrevista recent que durant anys s'havien equivocat d'enemic, hi havia persones honestes d'EA i d'altres sigles. Hi havia internacionalistas de moltes nacions, de Galiza, de Castella, dels Països Catalans…de molts llocs i hi havia moltes sensibilitats, entre ells nacionalistes, demòcrates comunistes….però ahir el debat no era a veure qui era més vermell ni més internacionalista, sinó qui estava a Bilbo sense vacil·lacions.
 
Els qui estàven ahir a Bilbo, alguns presents físicament i altres de cor, no han fet sinó dir-li ben clar a l'estat francès i a l'espanyol, que la solució definitiva de l'anomenat problema basc, paassa, entre altres qüestions, pel final de la cruel política penitenciària i que lels presoners polítics bascos puguin ser part activa en la solució, no una moneda de canvi o de xantatge.
 
I això val avui i val sempre, si més no per raons merament democràtiques. I ho diem per alguns que s'afartaven de parlar  ahir dels presoners i dels seus drets, però que demà si surten mal donades, van a apunyalar al poble basc i arrossegar-se davant l'estat demanant perdó, i reiterant fins a la sacietat que ells són gent de pau. Demanant perdó per haver estat solidaris amb els presoners  o el MLNV. Casos hi ha hagut i alguns molt recentment, cal ser conseqüent sempre i no solament en temps de treves. Els drets dels presoners els corresponen sempre. Molt ens temem que certes mentalitats, solament s'apunten a cavall guanyador…..
 
Euskal Herria ja ha dit la seva última paraula. Euskal Presoak Etxera, presos bascos a casa i ha assenyalat amb el dit als responsables d'aquesta inadmissible situació…l'espanyolisme i els seus còmplices bascos regionalistes i l'oportunisme d'esquerra d'alguns, que ahir  després de copejar-se tant el pit no estaven a Bilbo o uns altres que estaven però per si de cas tenen un peu fora.
 
Per saber-ne més:
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid