Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Turisme Massiu
Presenten el manifest ‘Per la reducció de l’activitat turística’ i la manifestació ‘PROU! Posem límits al turisme’

De moment ja convoquen una manifestació per part de més de 80 entitats, i que tindrà lloc simultàniament a Barcelona i Girona el mateix dissabte 6 de juliol; també s'ha fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística

14/06/2024 Drets i Llibertats

Diversos col·lectius i entitats han presentat en roda de premsa la manifestació unitària PROU! – Posem límits al turisme, que de moment ja convoquen més de 80 entitats, i que tindrà lloc simultàniament a Barcelona i Girona el mateix dissabte 6 de juliol; també hem fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística, elaborat per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, amb més de 200 signatures individuals, moltes de les quals de veus conegudes del món de la cultura i la ciència.

Han participat en l’acte persones com Mireia Calafell, David Fernàndez, Laura Grau, Laura Aznar, Pol Guasch, Patrícia Bargalló, Kiko Amat, Joan Buades, José Mansilla o Xapo Ortega. El manifest ha estat igualment signat per d’altres que no han pogut ser-hi presents avui però donen el mateix suport a la iniciativa: l’antropòloga Yayo Herrero, la comunicadora Natza Farré, les escriptores Anna Pacheco i Blanca Llum Vidal, o les músiques Maria Arnal i Clara Peya, entre moltes altres.

Aquest manifest i la manifestació del juliol comparteixen els mateixos arguments quant a la necessitat de canvi de model econòmic i de decreixement turístic. Són molts els impactes que genera la sobreexplotació de la ciutat: dependència econòmica d’una indústria altament volàtil, expulsió del veïnat, precarització laboral, afebliment del teixit comercial i pèrdua d’espais comunitaris, augment de les desigualtats i les injustícies socials i econòmiques, alta influència de grups empresarials en la governança de la ciutat i dèficit democràtic, augment de la despesa pública en serveis en benefici del sector turístic, agreujament de les condicions ambientals i en la crisi climàtica, banalització i mercantilització del patrimoni de la ciutat i empobriment de la cultura local.

El manifest demana, en resposta a aquests impactes, les següents mesures:

  • Fi de la promoció turística amb diners públics i de subvencions i exempció fiscal al sector
  • Aturada de tota ampliació d’infraestructures portuàries i aeroportuàries, així com de macroesdeveniments com la Copa Amèrica.
  • Reducció l’oferta d’allotjament turístic
  • Reducció progressiva del trànsit de creuers fins a la seva eliminació
  • Millora de les condicions laborals del sector turístic
  • Reorientació i diversificació de l’economia que prioritzi activitats sense petjada de carboni i en sectors estratègics per a la vida, acompanyada per la formació de les persones treballadores del sector turístic a d’altres àmbits laborals.

Quant a la manifestació, destaquen les més de 80 entitats i col·lectius que la convoquen de moment, xifra que segurament continuarà augmentant durant les pròximes setmanes. Aquests col·lectius estem elaborant un comunicat específic que es farà públic a la fi de la mobilització.

Les entitats compartim la percepció que la convocatòria tindrà un seguiment mai vist a Barcelona en l’àmbit del turisme. D’una banda, la indignació pels estralls provocats per l’activitat turística són ja palesos i transversals, i és pràcticament impossible no patir-los o percebre’ls directament; de l’altra, aquesta indignació igualment transversal també s’està donant a d’altres llocs com ara les Canàries o les Balears, on ja ha estat canalitzada cap a mobilitzacions massives.

Aquest moment d’indignació generalitzada és tan evident que darrerament sentim la classe política, la mateixa que fins ara ha pregonat les bondats del turisme, parlar sobre gestionar el turisme o, fins i tot, tancar una terminal de creuers. Les seves suposades solucions, però, són en realitat cortines de fum, maneres de fer veure que es fan càrrec dels problemes i els gestionen. Els conflictes provocats pel turisme a Barcelona, però, no tenen a veure amb la gestió, sinó amb el volum. Per tant, qualsevol proposta que no apliqui polítiques de decreixement turístic està destinada a fracassar i a despertar més contestació social.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid