Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-M
La CUP denuncia l'explotació de les grans empreses agroalimentàries
05/05/2024 Política

Des de Guissona, feu de la Corporació Bonàrea, la CUP ha relacionat les problemàtiques de la petita i mitjana pagesia enfront a grans empreses agroalimentàries i les condicions de control social que aquestes exerceixen sobre les seves treballadores.

Bernat Lavaquiol, cap de llista de la CUP-Defensem la Terra per Lleida, ha exposat que “tenim una pagesia està patint molt com a conseqüència d’un sistema capitalista que, per una banda, ha generat el canvi climàtic, amb conseqüències evidents com l’escassetat d’aigua i, per l’altra, amb unes grans distribuidores que paguen per sota del preu de producció a la pagesia”. S’han centrat en les grans empreses agroalimentàries, explicant que “molts dels pagesos s’han vist obligats a d’integrar-se a grans conglomerats industrials per poder sobreviure i quedar relegades dins de Vall Companys o Bonarea on estem avui. Això suposa una pèrdua de sobirania alimentària del país ja que el sistema alimentari el passen a controlar aquestes poques empreses i que per això la CUP defensem la terra i la seva gent”.

Per la seva banda, Hug Sierra de la CUP Guissona ha posat de manifest el fet que l’administració pública hagi dimitit de la gestió dels serveis públics, fet que provoca que la iniciativa privada com acabi dominant la vida quotidiana de la ciutadania: “aquestes grans empreses amb una vocació capitalista voraç implica que ens controlin la vida quotidiana, ja sigui en el disseny de les nostres ciutats, en la gestió dels fluxos migratoris, qui viu i on viu a les nostres ciutats, en què estudia el nostre jovent als centres educatius públics, en qui viu i construeix habitatge social i tot plegat només i exclusivament en benefici del capital”.

Els cupaires també han denunciat la manca de reconeixement de la força del treball de la mà d’aquests monstres agroalimentaris. “Ens volen buidar del nostre orgull de la classe obrera, que aixeca les ciutats i els pobles i, com a contrapartida, paguen amb un aminorament dels drets laborals. No pot ser que una persona que treballi a jornada complerta no tingui prous diners per arribar a finals de mes, no pot ser que es permeti un sistema de subcontractació laboral que sigui legal però que sempre va en perjudici de la classe treballadora, substituint-se per una sensació de gratitud desmesurada d’un vassallatge envers al patró”, ha apuntat Sierra. 

Per últim han remarcat que polítics de tots els partits i colors han vingut a Bonarea per felicitar-los per lo bé que estan fent la feina, oblidant que són les treballadores les que paguen els peatges de les altes hipoteques, de l’increment del preu del lloguer, de la precarització de la sanitat pública.

Al vespre, els cupaires han fet un acte polític amb actuació musical a Mollerussa, que ha comptat amb la presència de Bernat Lavaquiol, Mercè Cortina i Castell Cots, regidora de la CUP a l’Ajuntament.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid