Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Absolt el veí de Sant Jaume de Llierca

La Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Girona ha absolt el veí de Sant Jaume de Llierca, Antonio Tomàs, del delicte de calúmnies amb publicitat contra el qui va ser el President del Consell Comarcal de la Garrotxa.

21/05/2024 Drets i Llibertats
Antonio Tomàs, militant de la CUP, va ser el President de l’Associació de Veïns NO a la Planta de Sant Jaume de Llierca, estava al capdavant del blog “No a la planta de triatge” i era una de les cares visibles de la campanya de denúncia contra de la instal·lació de la Planta de Triate/residus. La campanya considerava innecessària la instal·lació de la Planta de Triatge de residus no només a ubicació triada pel Consell Comarcal de la Garrotxa - administració promotora de la infraestructura- que tenia previst fer-la just al costat d’un meandre del riu Fluvià a Sant Jaume de Llierca sinó que considerava que no era necessari fer la planta a cap altre ubicació. En el cas concret de Sant Jaume de Llierca, es denunciaven afectacions mediambientals avalades per informes tècnics que provocaria pels veïns concrets de la zona: males olors, contaminació d’aqüífers, contaminació lumínica.

En el marc de les aparicions públiques de la campanya en contra la planificació de la gestió de residus del Consell Comarcal de la Garrotxa, Antonio Tomàs va titllar de “cacic” al seu president, i va assegurar que si es volia ubicar la planta a la zona prevista, es cometria un delicte ecològic. A més, va exposar les compraventes que s’havia fet sobre els terrenys i com s’havia incrementat exponencialment el seu valor econòmic, passant de rústics a urbanitzables. La campanya contra la Planta de Triatge va tenir un ampli ressò a la zona, arribant-se inclús a recollir més de 1.300 signatures i arribant-se a aprovar mocions de suporta als Plens de diversos municipis en contra de la seva construcció.

Després de vàries aparicions públiques de Tomas als mitjans de comunicació, el President del Consell Comarcal de la Garrota va presentar una querella contra Tomàs, querella en la que es demanava identificar a totes les persones relacionades al blog “No a la planta de triatge” i investigar totes les aparicions públiques de Tomàs en mitjans escrits, radiofònics i televisius Segons ha dit Tomàs, “la querella volia espantar a la gent que participava a la campanya i silenciar el debat públic”.

Després de la fase d’instrucció, en la que Antonio Tomàs mai va negar cap de les declaracions ni comentaris que va fer sinó que es va reafirmar en cada uns d’ells, la Fiscalia va presentar el pertinent escrit d’acusació en el que interessava que Antonio Tomàs fos condemnat com a autor d’un delicte continuat de calúmnies i que se li imposés la pena any i sis mesos de presó, a més de 3.000 euros en concepte de responsabilitat civil. Per la seva banda, l’acusacióparticular demanava que Antonio Tomàs fos condemnat per un delicte continuat de calúmnies amb publicitat a la multa de 4.400 euros, un delicte continuat d’injúries greus provocades amb publicitat a la multa de 2160 euros i un delicte d’amenaces condicionals a la multa de 2.160 euros a més de demanar 2000 euros en concepte de danys i perjudicis, a més de les costes del procediment. La defensa, per la seva part, demanava la seva absolució per no ser els fets constitutius de cap infracció penal.

En el seu moment, a través de sentència de 23 de febrer de 2023, el Jutjat Penal 2 de Girona va condemnar a Antonio Tomàs a la pena de per un delicte continuat de calúmnies amb publicitat a la pena de multa de 5.400 euros, a més de la obligació d’indemnizar a l’ex president del Consell Comarcal de la Garrotxa en 3.000 euros en concepte de danys i perjudicis. Ara, però, la Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Girona ha estimat el recurs presentat per la lletrada Montserrat Vinyets i ha revocat la Sentència que condemnava a Tomàs, absolent-lo de totes les peticions que interessava tant la Fiscalia com l’Acusació particular. La defensa d’Antonio Tomàs valora molt positivament la Sentència, que ha estimat el plantejament que des del minut zero ha vingut fent la seva defensa, i és que els fets s’emmarcaven en l’exercici del dreta la llibertat d’expressió i a la participació. Per Vinyets “Antonio Tomàs volia posar sobre la taula un debat públic sobre la necessitat de la Planta de Triatge, no només a Sant Jaume de Llierca, sinó arreu de la comarca de la Garrotxa perquè Tomàs sabia que si s’entrava a valorar els pros i contres de la instal.lació, la opinió pública es convenceria que no tenia cap mena de sentit i això no pot ser de cap manera delictiu. Al contrari. Es va fer un ús indegut del procediment penal per part de l’Administració” .

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid