Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
català als mitjans de comunicació
La nova llei l'audiovisual al País Valencià pretén foragitar la llengua a "À Punt"

La Plataforma per la llengua denuncia que la proposició de llei impulsada pel govern valencià obri la porta a incloure contingut en castellà a la programació d'À Punt

20/04/2024 Llengua
Plataforma per la Llengua assenyala que la proposició de llei per a la corporació audiovisual del País Valencià, promoguda per PP i Vox, busca arraconar el valencià en un ecosistema mediàtic que ja de per si el margina. En primer lloc, l'entitat denuncia que la proposta del Govern obri la porta a la inclusió de contingut en castellà. El redactat proposat ignora que el valencià és la llengua oficial i pròpia dels valencians i vulnera l'Estatut d'Autonomia, en tant que els poders públics estan obligats legalment a atorgar especial protecció i respecte a la recuperació del valencià. El text també vulneraria la legislació internacional, en concret de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), que estableix clarament l'obligació de garantir canals de ràdio i televisió en les llengües regionals. 

L'entitat pel valencià ha manifestat que la proposició de llei impulsada pel PP i Vox no és una modificació de la normativa vigent, sinó que busca substituir-la totalment. En eixe sentit, cal ressaltar que el nou redactat no fa cap menció a la llengua pròpia del País Valencià, tal com sí que fa l'actual legislació. Fins i tot s'ha proposat un nou nom per a l'ens, que passaria de dir-se "Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació" (CVMC) a "Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVA)". 

El primer que sobta de la proposta de PP i Vox, partits que conformen el Govern valencià, és la manca de referències a la llengua vehicular dels mitjans públics dependents de la mateixa Generalitat Valenciana. Igualment, el text no fa cap menció a la difusió de la llengua, ni al patrimoni lingüístic, ni a l'obligació legal de contribuir a la normalització del valencià.  

Cal recordar que els mitjans de comunicació públics tenen la responsabilitat de protegir i fer difusió de la llengua i la cultura pròpies. En aquest sentit, és una obvietat que el contingut en castellà és abundant i accessible per a la majoria social per diverses vies. És per això que una corporació pública com la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació és essencial en aquesta tasca de defensa i normalització del valencià, un dels objectius per als quals va ser creada. 

Així doncs, en tant que el valencià és la llengua oficial del País Valencià, tal com reconeix l'Estatut d'Autonomia, obrir la possibilitat a incloure més contingut en castellà significaria un greu atac contra els mandats que obliguen els ens públics a protegir el valencià. No només això, sinó que la proposició de llei de PP i Vox vulnera la CELRoM, ratificada per l'Estat espanyol des del 2001, que al seu article 7 disposa objectius clars per protegir aquestes llengües. 
 
Segons la Carta, els signants es comprometen a eliminar, si encara no ho han fet, tota distinció, exclusió, restricció o preferència injustificades que afecten l'ús d'una llengua regional o minoritària i tinguen per objecte descoratjar o posar en perill el seu manteniment o el seu desenvolupament. L'adopció de mesures especials en favor de les llengües regionals o minoritàries, destinades a promoure una igualtat entre els parlants d'aquestes llengües i la resta de la població, o encaminades a tenir en compte les seues situacions particulars, no és considerada per la CELRoM com un acte de discriminació envers els parlants de les llengües més esteses.  
 
Concretament, respecte als mitjans de comunicació es disposa que en els territoris on aquestes llengües són usades, les autoritats públiques han de garantir i fomentar la creació d'almenys una emissora i una cadena en la llengua regional o minoritària. A més han de facilitar i fomentar la producció i difusió de continguts en la llengua regional o minoritària, així com estendre les mesures existents d'assistència financera a les produccions audiovisuals en llengües regionals o minoritàries, i donar suport a la formació de periodistes i altre personal per als mitjans que utilitzen la llengua regional o minoritària.  

Plataforma per la Llengua passa a l'acció per defensar el valencià a À Punt

Per tot això, Plataforma per la Llengua ha anunciat que impulsarà mobilitzacions per defensar la ràdio i la televisió valencianes en valencià, tot implicant les entitats que formen part de -NOS amb voluntat de coordinar-ne les accions. Igual que amb la proposició de llei educativa de PP i Vox, l'entitat  està duent a terme reunions amb els grups de l'oposició a les Corts per presentar esmenes a la llei sobre À Punt, amb l'objectiu de defensar el valencià. Finalment, l'ONG del valencià ha insistit a dur a terme una reunió amb la direcció d'À Punt per tal de recordar-los la seua responsabilitat cap a la llengua pròpia, ja que, tal com va advertir Plataforma per la Llengua, actualment ja hi havia una manca de contingut infantil en la cadena pública dels valencians. 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid