Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP - Defensem la Terra exigeix fer efectiva la protecció del 30% de la superfície marina catalana i aturar la proliferació urbanística de la Costa Brava

Dani Cornellà i Montserrat Vinyets, candidats de la formació independentista a comarques gironines, denuncien la inacció del govern a l’hora de desplegar la Llei de protecció i d’ordenació del litoral i la creació urgent del Conservatori del Litoral

10/04/2024 Política

Els candidats de la CUP - Defensem la Terra a la demarcació de Girona -Dani Cornellà i Montserrat Vinyets- reivindiquen la protecció del litoral gironí davant diversos projectes urbanístics que n'agreujarien la massificació.

Els diputats de la formació independentista han fet aquest matí una roda de premsa al paratge de Palafrugell (Cala d'Aigua-Xelida) on es projecta un dels desenvolupaments més criticats, per denunciar l'urbanisme "depredador" i "heretat del "desarollismo" franquista i que encara avui en patim les conseqüències", tal com ha declarat el cap de llista cupaire. Atribueixen a aquest model urbanístic la "destrucció de bona part del litoral arreu del país, amb exemples clars arreu dels municipis costaners de la Costa Brava".


Els candidats han reivindicat i agraït també el paper de les entitats ecologistes que han encapçalat l'oposició a la urbanització del litoral i denunciat el seu impacte ambiental i paisatgístic, com en el cas dels aiguamolls de l'Empordà o la Platera a l'Estartit, i d'altres més actuals com és el cas de l'oposició a l'hotel que es projecta per la mateixa cala (Aigua Xelida) al terme municipal de Palafrugell, on SOS Costa Brava ha aconseguit reduir la urbanització de 33 xalets adossats a 15 i la paralització de la construcció de l'hotel per la falta d'informes. Destaquen que gràcies a aquestes actuacions de la societat civil hi ha casos oberts des de Llançà fins a Lloret de Mar: litigis oberts per la destrucció del litoral per construir xalets, hotels, camps de golf o carreteres.


El diputat gironí, Dani Cornellà, al llarg d'aquesta darrera legislatura ha impulsat diverses iniciatives per a la defensa del litoral català, per exemple en la sessió del Ple del Parlament de Catalunya el 21 de juliol de 2022, va presentar i defensar una moció per desplegar la Llei de protecció i ordenació del litoral aprovada al parlament el 2019, posant especial interès en l'aprovació de la creació del Conservatori del Litoral. Alhora, ha defensat la necessitat d'aprovar el Pla de protecció i ordenació del litoral incorporant elements per la desrigidització, restauració i conservació del litoral. Els diputats cupaires han denunciat que "mentre que la Llei de protecció i ordenació del litoral preveia la creació del conservatori del litoral l'any 2021, el govern no compleix els terminis de lleis aprovades al Parlament".


En les seves declaracions, el diputat independentista també ha recalcat que "cal canviar les lleis per protegir tots els paratges del litoral que encara no estan urbanitzats, cal restaurar aquells espais alterats i retornar-los al seu estat natural, els interessos econòmics privats no poden passar per sobre de l'interès general en un moment de lluita contra el canvi climàtic."; també ha recordat que si el Conservatori del Litoral ja fos una realitat, avui podria estar donant resposta a molts dels conflictes que pateix encara el litoral, "i això no és així per l'incompliment dels governs de Junts i ERC".


El candidat, Dani Cornellà, ha explicat que "tornarem a defensar la proposta de creació del Parc Nacional dels sistemes dels canons de la Costa Brava perquè és una de les zones més productives i amb major biodiversitat de tot el Mediterrani, un parc molt necessari per mitigar els efectes del canvi climàtic i per a la preservació de molts hàbitats i espècies", tot i que ERC, PSC i Junts ja van votar en contra al Parlament a la proposta de la seva formació en la legislatura que ara acaba.


Montserrat Vinyets, candidata de la CUP, ha defensat la necessitat de protegir un mínim del 30% de la superfície marina del mar Mediterrani a Catalunya, en l'actualitat només un 0,01% de la costa té una protecció íntegra real, la resta fins a arribar al 2,6% són zones de veda, però no disposen d'una protecció integral. La Candidata recorda que la CUP en la moció que va presentar al Parlament el juliol del 2022 es va aprovar fer efectiva la protecció del 30% de la superfície marina del mar Mediterrani de Catalunya, tot i tenir el vot en contra del PSC o el PP. La diputada lamenta novament l'incompliment dels acords del Parlament per part del govern d'ERC.

Els candidats de la CUP - Defensem la Terra a la demarcació de Girona, Dani Cornellà i Montserrat Vinyets, davant el solar on s’estan construint diversos xalets a Aigua Xelida.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid