Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sahara Occidental
Una eurodiputada espanyola denuncia l'exclusió del Front Polisario de les negociacions de l'acord de pesca UE-Marroc
03/04/2023 Internacional

L'eurodiputada espanyola Idoia Villanueva ha denunciat l'exclusió del Front Polisario de les negociacions en curs sobre l'acord de pesca vigent des del juliol de 2019 entre la Unió Europea (UE) i el Marroc, que actualment és objecte de procediments judicials. davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), a pocs mesos del seu venciment, informa els mitjans espanyols.

El 17 de juliol de 2023 expirarà l'acord pesquer UE/Marroc, estès il·legalment al Sàhara Occidental i que espera la decisió final de la justícia europea. La sentència de Luxemburg hauria de venir després d'aquesta data de caducitat. I la Comissió Europea ja treballa en un camí alternatiu, davant la previsible condemna del TJUE, escriu el diari espanyol en línia Publico.es

Citada pel diari, l'eurodiputada Idoia Villanueva, del partit espanyol Unides Podem, ha denunciat que aquestes converses "són opaques i no tenen en compte el Front Polisario", malgrat els anteriors judicis històrics de la justícia europea.

"La justícia europea ha estat clara: el Front Polisario ha de participar en les negociacions de l'acord de pesca UE-Marroc. Tanmateix, la Comissió Europea està negociant a porta tancada amb el Marroc i exclou el poble sahrauí. Exigim explicacions i que la llei sigui respectat", va dir Villanueva, que va enviar una pregunta al respecte a l'executiu d'Ursula von der Leyen.

Cap a una decisió a favor del poble saharaui

Tot apunta que la sentència decisiva recaurà en la presidència espanyola de la UE, que començarà l'1 de juliol. La previsió és que reafirmi decisions prèvies, donant suport a les demandes del Front Polisario, el representant legítim i únic del poble saharaui.

En aquest context, el diari Publico.es creu que una negativa a la justícia europea afegiria tensió a les aigües convulses de la relació Brussel·les-Rabat, recordant que durant l'últim any, la Comissió d'Enquesta del Parlament Europeu sobre l'escàndol Pegàs ha va certificar la ingerència del govern marroquí en els afers interns dels estats membres. Paral·lelament, el cas de corrupció que va esclatar a finals del 2022 al Parlament Europeu en què el Marroc està molt implicat, clava Rabat a la picota.

A més, el ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s'ha mostrat pessimista sobre la renovació de l'acord de pesca UE/Marroc.

Citat per mitjans espanyols, Planas ha recordat que durant l'últim Consell de Ministres, celebrat a Brussel·les fa unes setmanes, es van examinar les conseqüències de la finalització de l'acord pesquer amb el Marroc, la pròrroga del qual és "molt complicada".

Com a recordatori, el comissari europeu d'Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, havia convidat recentment els Vint-i-Set a examinar els mitjans que condueixen a noves possibilitats de pesca dins de l'acord UE/Mauritània, atès que podria ser "impossible evitar una interrupció". de les activitats de pesca dels vaixells de la UE a les aigües del Sàhara Occidental ocupat.

I en una declaració prèvia a l'APS, l'activista francès de drets humans, Claude Mangin, havia estimat que l'any 2023 seria "decisiu" per a la causa sahrauí, ja que el TJUE s'ha de pronunciar de manera definitiva sobre els acords signats entre el Marroc i la UE i estesa il·legalment al Sàhara Occidental ocupat.

Expressant el seu optimisme pel resultat favorable d'aquest nou judici, ha assegurat que les decisions del TJUE aquesta vegada seran "aprovades definitivament" i "executives".

"Podrem atacar el Marroc amb aquest saqueig sistemàtic dels recursos naturals del Sàhara Occidental, considerat com un crim de guerra segons els Convenis de Ginebra", ha argumentat, alhora que ha subratllat que "el Marroc ja no podrà finançar la seva política de colonització sistemàtica". (SPS)


Fa quatre anys, el Tribunal General de la UE va invalidar els acords comercials entre la UE i el Marroc. Però el pacte continua vigent, a l'espera de la decisió final del TJUE, el màxim tribunal europeu. Així, en el termini de juliol, ja no hi hauria un marc legal que permeti al Marroc expedir llicències de pesca als vaixells de la UE.

I el 2021, el Tribunal de Justícia de la UE va donar la raó al Front Polisario, que va argumentar que l'acord amb el Marroc s'havia conclòs sense el consentiment del poble saharaui.

Com a recordatori, l'acord en qüestió permet a 128 vaixells europeus, entre ells 93 espanyols, pescar il·legalment a les aigües del Sàhara Occidental, ocupades pel Marroc des de 1975.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid