Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La importància del relat per generar canvis en l’actitud dels catalans davant de la independència
Lluís Vila Lluís Vila

Estem assistint darrerament a l’aparició d’articles a mitjans espanyols i catalans en els quals, directament, es dona per derrotat el procés català cap a la independència. Escampant aquest relat no hi trobem només periodistes i polítics dels partits del 155, sinó, també, de l’òrbita dels Comuns i d’alguns dels partits considerats, en teoria, com a sobiranistes.

Si analitzem aquesta campanya, veurem que no és altra cosa que un intent de negar la viabilitat de la independència fet amb la intenció de guanyar-ne el relat social, tot afirmant que la independència no és possible perquè l’independentisme ja ha estat derrotat, i que, a més, el procés per aconseguir-la ha provocat moltíssims perjudicis econòmics i un trencament social a Catalunya, per la qual cosa acaben per concloure que ara l’únic camí possible és el de l’acostament a Espanya per mitjà d’un diàleg (de submissió i penediment) que intenti recuperar (les molles del pa de) l’autonomia que (generosament) ens va ser atorgada i que tan inconscientment (diuen) hem menystingut.

Per combatre aquest atac al nostre dret a autodeterminar-nos, i per mantenir ben viva la voluntat d'independència, ens cal reforçar constantment tots els components de l’actitud per mantenir-los objectivament favorables a la independència, tot aportant, per exemple, informacions contrastades que alimentin i donin gruix al component cognitiu, tals com la divulgació de la corrupció generalitzada de la monarquia i de l’oligarquia espanyoles, la degradació democràtica, l’espoli econòmic al qual sotmeten Catalunya i la manca d’inversions reals en infraestructures, l’elevadíssima despesa militar, el sistema judicial qüestionat internacionalment pel fet de no ser just, l’intent constant d’anorreament de la nostra llengua i cultura, la manca de protecció al medi ambient, els abusos en el preu del cost de la vida, l’especulació immobiliària, … i un llarg etcètera que va provocant una davallada en la protecció de l’exercici dels drets democràtics individuals i col•lectius així com en la qualitat de vida de tots els ciutadans de Catalunya.

Respecte al component afectiu i emocional hem de tornar a omplir els carrers i les vies de manifestacions i de solidaritat, i fer-ne molta difusió, per recuperar-los i sentir-nos a casa i, alhora, que tot el món (i els seus líders polítics en particular) sàpiga qui té el domini del territori i amb quina voluntat: la construcció des de la base de la República Catalana que necessitem i volem.

I si som capaços de contrarestar les campanyes manipuladores antiindependentistes i d’impulsar els components cognitius i emocionals de l’actitud social a favor de la independència, obtindrem com a resultat un augment del pes del component conatiu, el de la pressió de l’entorn social, tot recuperant la intensitat que tenia a la tardor del 17.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid